Ziua Crucii Roșii: Cum poți deveni voluntar Crucea Roșie și la ce te ajută asta
Pe 4 iulie se împlinesc 143 de ani de când a luat ființă Societatea Crucea Roşie din România, singura organizaţie umanitară cu o reţea funcţională pe întreg teritoriul ţării. Află cum poți deveni voluntar Crucea Roșie, cum poți ajuta și la ce te ajută asta pe tine
Autor: Alina Serea Publicat: Joi, 04 Iulie 2019, 09:13 | Actualizat: Joi, 04 Iulie 2019, 10:03Pe 4 iulie se împlinesc 143 de ani de când a luat ființă Societatea Crucea Roşie din România, singura organizaţie umanitară cu o reţea funcţională pe întreg teritoriul ţării. Află cum poți deveni voluntar Crucea Roșie, cum poți ajuta și la ce te ajută asta pe tine
În România, Crucea Roșie are peste 6.000 de voluntari. În fiecare zi, cei care își doresc să dea o mână de ajutor persoanelor care se află în dificultate, fie că vorbim despre oameni fără adăpost sau oameni care au probleme de sănătate, pot deveni voluntari la Crucea Roșie.
Crucea Roșie Română asistă persoanele vulnerabile în situații de dezastre și de criză. Prin programele și activitățile sale în beneficiul societății, contribuie la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică - se arată pe site-ul Crucea Roșie România.
Cum poți ajuta ca voluntar Crucea Roșie
Crucea Roșie este cea mai organizație umanitară la nivel național și mondial. Ca voluntar Crucea Roșie poți să te implici într-o varietate de proiecte și domenii, în functie de aptitudinile si preferințele tale:
- Intervenție în caz de dezastre:
-poți fi parte din Detașamentele pentru intervenție în caz de dezastru;
-acordarea primului ajutor de bază.
- Social:
-programe sociale pentru asistarea persoanelor fără venituri;
-pregătire și distribuire de pachete cu alimente, îmbrăcăminte, sau jucării pentru persoane fără venituri, bătrâni din centre rezidențiale, refugiați;
-informare pe diferite teme de natură socială; sprijinirea copiilor din centrele de plasament, sprijin moral și material vârstnicilor din căminele-spital și centre rezidențiale pentru vastnici;
-servicii de îngrijire la domiciliu și medico-sociale pentru persoane vârstnice;
-programe de dezvoltare comunitară;
-campanii pe teme legate de prevenirea traficului de ființe umane.
- Sănătate:
-campanii de promovare a sănătății (educație sexuală, alimentație sănătoasă, prevenirea fumatului sau a utilizării drogurilor, prevenirea injectării cu virusul HIV, prevenirea tuberculozei etc).
- Activități cu caracter general în cadrul Crucii Roșii Române:
-promovarea și difuzarea Dreptului Internațional Umanitar;
-campanii de promovare și protecție a emblemei de Cruce Roșie;
-campanii de prevenire a traficului de ființe umane;
-organizarea de tabere pentru tineret și voluntari;
-organizarea de training-uri și seminarii pe diverse teme;
-organizarea de evenimente cu ocazia lunilor Crucii Roșii Române (Mai și Septembrie).
- Administrativ:
-tehnoredactare de materiale, realizarea de publicații, pagini web;
-traduceri;
-realizarea revistei presei;
-organizare de evenimente.
De ce este bine să fii voluntar Crucea Roșie
Pe lângă faptul că a fi voluntar Crucea Roșie te ajută să faci ceva deosebit cu viața, să faci un bine și să fii folositor celor care se află în suferință, sunt și beneficii pentru persoanele care aleg să se alăture celor 6000 de voluntari
- Cursuri gratuite - Fiecare voluntar de Cruce Roșie participă la cursuri de instruire privind Mișcarea și Principiile Fundamentale ale Crucii Roșii și Semilunii Roșii. În funcție de abilitățile și preferințele sale, voluntarului nou înscris îi este repartizată o anume activitate pentru care beneficiază, de asemenea, de instruire.
- poți beneficia de instruire pentru a deveni membru în Detașamentele pentru intervenție în caz de dezastru;
- poți beneficia de instruire pentru acordarea primului ajutor de bază.
- îți poți forma deprinderi utile și poți învăța lucruri noi;
- poți căpăta experiență în vederea obținerii unui serviciu mai bun;
- adaugi experiența în CV-ul tău. Voluntariatul reprezintă experiență în domeniul ales. La fel cum procedezi cu joburile pe care le-ai avut, notează-ți în CV perioadă în care ai făcut voluntariat, poziția pe care ai ocupat-o și ce a implicat postul respectiv. Faptul că nu ai fost plătit nu face munca ta mai puțin importantă. Menționează-ți rezultatele și chiar premiile pe care ai reușit să le obții cu voluntariatul și tratează acest subiect cu seriozitate, fără să sări peste detaliile importante.
Cum poți deveni voluntar Crucea Roșie
Pentru a deveni voluntar Crucea Roșie trebuie să ai 16 ani împliniți. Procedura nu este deloc complicată. Doritorii pot trimite un formular de înscriere la sediul Crucea Roșie cel mai apropiat de locuința lor și apoi pot stabili o discuție cu persoanele care se ocupă de recrutarea voluntarilor pentru a afla cum se poate integra în familia de 6000 de voluntari Crucea Roșie România.
Formularul de înscriere și mai multe detalii se pot găsi pe crucearosie.ro
143 de ani de la înființarea Crucii Roșii, în România
La 4 iulie 1876, a luat fiinţă Societatea Crucea Roşie din România, care şi-a început activitatea în actualul sediu al Spitalului Colţea din Bucureşti. Printre semnatarii actului de înfiinţare a Crucii Roşii Române se regăsesc importante personalităţi ale vremii: Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr. G. Cantacuzino şi dr. Carol Davila.
Primul preşedinte al Crucii Roşii Române a fost prinţul Dimitrie Ghica, în perioada 1876-1897. La nici trei săptămâni de la înfiinţare, în 20 iulie 1876, prima ambulanţă a Crucii Roşii Române a plecat într-o misiune umanitară pe frontul sârbo-turc, la sud de Dunăre.
Prin Statutul Crucii Roşii, adoptat în 1876, femeile nu puteau face parte din conducerea Societăţii. De aceea, în 1906, au pus bazele "Societăţii de Cruce Roşie a doamnelor din România", prima preşedintă aleasă fiind Irina Câmpineanu. Societatea se ocupa cu strângerea de fonduri pentru ajutorarea în caz de război şi calamităţi, pregătea personal voluntar, coopta doamne devotate din aproape toate oraşele ţării.
Regina Maria - "Crucea Roşie, nădejdea tuturor”
În 1915, Adunarea Generală a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie a aprobat fuziunea celor doua entităţi. Cu acest prilej, Regina Maria, sub al cărei patronaj se afla Crucea Roşie la acea vreme, a adresat românilor următorul mesaj:
"Crucea Roşie, nădejdea tuturor în timp de pace, ca şi în război, nu trebuie să piară. Cu toţii, de la mic la mare să o sprijinim cu evlavie, cu însufleţire, cu nesfârşită dragoste"
În anii 1877-1878, în timpul Războiului de Independenţă, Crucea Roşie Română (CRR) a intervenit cu personal sanitar, ambulanţe şi trenuri sanitare în sprijinul trupelor de campanie. A înfiinţat aşezăminte spitaliceşti în Bucureşti şi în diferite oraşe din ţară. Societăţi de Cruce Roşie din Germania, Italia, Belgia, Suedia şi Franţa au trimis ajutoare materiale şi personal medical. Pe frontul de la Rahova, voluntarii Crucii Roşii s-au luptat să limiteze ravagiile febrei tifoide.
Între anii 1888 şi 1892, Societatea şi-a extins activitatea prin organizarea de cursuri speciale pentru pregătirea surorilor de caritate.
Crucea Roșie, în prezent
Strategia CRR vizează, în prezent, întărirea capacităţii sale operaţionale. Cu sprijinul financiar şi moral al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, Crucea Roşie Română a început un program de dezvoltare organizaţională pentru a răspunde tot mai prompt şi corespunzător situaţiilor de urgenţă.
În 2007, Crucea Roşie Română a lansat seria Galelor Crucii Roşii, eveniment umanitar cu scopul strângerii de fonduri şi ajutoare în sprijinul persoanelor vulnerabile. Prin aceste Gale au fost lansate proiecte generoase precum Banca de alimente, Puncte de prim ajutor în localităţile izolate, Ajutor la domiciliu pentru vârstnici, proiecte cărora li s-au alăturat numeroase personalităţi din lumea artistică, sportivă, a mediului de afaceri.
De-a lungul anilor au devenit voluntari sau susţinători ai Crucii Roşii artişti şi sportivi celebri.
Crucea Roşie Română este singura organizaţie umanitară cu o reţea funcţională pe întreg teritoriul ţării. Având 47 de filiale judeţene şi filiale ale sectoarelor Municipiului Bucureşti, dar şi 713 subfiliale municipale, orăşeneşti şi comunale, Crucea Roşie beneficiază de o structură unică, dezvoltată în cei 143 de ani de existenţă. Astfel, organizaţia este prezentă la fiecare nivel teritorial: judeţ, municipiu, oraş, comună şi sat.