Ziua Femeii 2019. Cum este mama ta?
Ziua Femeii 2019. Cum este mama ta? Află din articolul a1.ro, Cum este mama - pentru vedetele, muzicienii, scriitorii, jurnaliștii, dar și pentru oamenii obișnuiți din România. Ce reprezintă mama pentru fiecare dintre noi? Un gând pentru mama
Publicat: Marti, 26 Februarie 2019, 12:58 | Actualizat: Joi, 07 Martie 2019, 09:46Ziua Femeii 2019. Cum este mama ta? Află din articolul a1.ro, Cum este mama - pentru vedetele, muzicienii, scriitorii, jurnaliștii, dar și pentru oamenii obișnuiți din România. Ce reprezintă mama pentru fiecare dintre noi? Un gând pentru mama
„Mama” este primul cuvânt rostit de orice om la cea mai fragedă vârstă. Pe măsură ce creștem, realizăm că ea ne e cea mai dragă ființă, cea mai bună prietenă, mereu grijulie, dispusă să ne ajute indiferent de oră sau de zi. Mama nu e doar persoana care ne ține în pântece 9 luni, ci e cea care ne ține în brațe o viață întreagă.
Nu uita că indiferent de vârstă, întotdeauna vei fi copilul ei și poate, uneori, va încerca să fie la fel de grijulie cu tine ca atunci când erai mic. Chiar dacă anii trec și chipul ei e brăzdat de riduri, iar părul îi e încărunțit, întotdeauna se va bucura să te vadă, să accepți o vorbă bună de la ea și să o răsplătești cu respect, bunătate și “te iubesc” pentru toate câte a făcut pentru tine.
Ce spun oamenii de cultură despre mamele lor?
Ion Creangă vorbește despre mama sa, Smaranda, în “Amintiri din copilărie”. În viziunea lui Creangă, mama este ființa cu puteri miraculoase, o femeie harnică, iubitoare și blândă. Ea face parte din imaginea tradițională a femeii din mediul rural, ocupându-se de copii săi și de toate treburile gospodărești.
Poetul George Coșbuc are scrisă o poezie emoționantă închinată mamei:
În vaduri ape repezi curg
Şi vuiet dau în cale,
Iar plopi în umedul amurg
Doinesc eterna jale.
Pe malul apei se-mpletesc
Cărări ce duc la moară -
Acolo, mamă, te zăresc
Pe tine-ntr-o căscioară.
Tu torci. Pe vatra veche ard,
Pocnind din vreme-n vreme,
Trei vreascuri rupte dintr-un gard.
Iar flacăra lor geme:
Clipeşte-abia din când în când
Cu stingerea-n bătaie,
Lumini cu umbre-amestecând
Prin colţuri de odaie.
Cu tine două fete stau
Şi torc în rând cu tine;
Sunt încă mici şi tată n-au
Şi George nu mai vine.
Un basm cu pajuri şi cu zmei
Începe-acum o fată,
Tu taci ş-asculţi povestea ei
Şi stai îngândurată.
Şi firul tău se rupe des,
Căci gânduri te frământă.
Spui şoapte fără de-nţeles,
Şi ochii tăi stau ţântă.
Scapi fusul jos; nimic nu zici
Când fusul se desfiră...
Te uiţi la el şi nu-l ridici,
Şi fetele se miră.
...O, nu! Nu-i drept să te-ndoieşti!
La geam tu sari deodată,
Prin noapte-afară lung priveşti -
- "Ce vezi?î întreab-o fată.
- "Nimic... Mi s-a părut aşa!
Şi jalea te răpune,
Şi fiecare vorbă-a ta
E plâns de-ngropăciune.
Într-un târziu, neridicând
De jos a ta privire:
- "Eu simt că voi muri-n curând,
Că nu-mi mai sunt în fire...
Mai ştiu şi eu la ce gândeam?
Aveţi şi voi un frate...
Mi s-a părut c-aud la geam
Cu degetul cum bate.
Dar n-a fost el!... Să-l văd venind,
Aş mai trăi o viaţă.
E dus, şi voi muri dorind
Să-l văd o dată-n faţă.
Aşa vrea poate Dumnezeu,
Aşa mi-e datul sorţii,
Să n-am eu pe băiatul meu
La cap, în ceasul morţii!
Afară-i vânt şi e-nnorat,
Şi noaptea e târzie;
Copilele ţi s-au culcat -
Tu, inimă pustie,
Stai tot la vatră-ncet plângând:
E dus şi nu mai vine!
Ş-adormi târziu cu mine-n gând
Ca să visezi de mine!
Grigore Vieru, un faimos poet român, avea doar vorbe de laudă adresate mamei sale. El spunea “Mama este începutul tuturor începuturilor.”, “Dintre toate religiile, cea mai frumoasă este mama.”, “Cea mai veche carte din lume este o mamă, cea mai frumoasă carte din lume este o mamă.”, “Femeia se naşte mamă, bărbatul se naşte pur şi simplu.” și ” Cele mai vechi popoare din lume sunt mamele.”.
Stefan Bănică Jr. o descrie pe mama sa ca fiind o femeie elegantă și extreme de discretă. Ea a fost mereu mândră de fiul ei și fericită datorită acestuia.
Delia, o altă artistă româncă, îi mulțumește mamei sale pentru cum a crescut-o printr-o melodie compusă chiar de ea și dedicate mamei, cu versuri superbe. Versurile piesei sunt încărcate de emoție: “Mulțumesc, iubită mamă/Steaua mea din zori de zi/Fără tine îmi este teamă/Că planeta s-ar răci/Fără tine îmi este teamă/Că planeta s-ar răci. /Te-am secătuit de vlagă/M-ai crescut, m-ai înflorit/Pentru tine, mamă dragă/Soarele a răsărit/Pentru tine, mamă dragă
Soarele a răsărit./Mamă frumoasă, primul meu Rai/O minune, te rog, mai stai/Dulce lumină, ram de măslin/A venit vremea să ne întâlnim”.
Corina Chiriac, o cunoscută cântăreață româncă, își pune toate cuvintele de mulțumire și de dragoste într-o piesă dedicate special mamei sale. Versurile sunt minunate: “Ochii cei mai dragi din lume/Care sunt făcuți anume/Să ne dea lumina lor/Parcă ruptă dintr-un soare/Cine oare, cine-i are? /Glasul care și-n tăcere/E cuprins de mângâiere /Și în vorbe de alint/E o caldă dezmierdare/Cine oare, cine-i are? /Mama doar mama/Fără a fi datoare/Îți dă tot ce-n suflet are/Mama, doar mama/Găsește alinare/Simte când ceva te doare/Mama te-nvață primii pași în viață/ Și te-ajută să-nvingi teama/Mama doar mama/Uitând parcă de sine/Ea trăiește doar prin tine./Cântec fără asemănare/ În vorbe nemuritoare/Pe care le porți în gând/Cât ai fi crescut de mare/Cine oare, cine are? /Vreme lungă de-așteptare/Și-o avere de răbdare/Cât ar fi drumul de lung/Și prăpastia de mare/Cine oare, cine are?”.
Toate mamele din lume merită iubirea și respectul copiilor lor. De aceea, cu ocazia sosirii zilei de 8 martie, un gest, oricât de mic, ar bucura orice mamă care vede că e apreciată de copilul ei.
Sursă foto: pexels.com