Inundații violente! Oamenii riscă să-și piardă locuințele, apele fac prăpăd în România. Care sunt zonele cele mai afectate
Inundațiile au făcut prăpăd în România! Precipitaţiile din ultimele 24 de ore au produs inundaţii în 11 localităţi din şase judeţe, informează joi dimineaţa Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 23 Iulie 2020, 10:53 | Actualizat: Joi, 23 Iulie 2020, 10:55- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Potrivit unui comunicat transmis Agerpres, din cauza precipitaţiilor abundente înregistrate în judeţele din vestul ţării, pompierii au acţionat pentru salvarea a 11 persoane din calea viiturilor şi pentru evacuarea apei din peste 90 de gospodării.
Cel mai afectat de ploile însemnate cantitativ a fost judeţul Bihor, unde inundaţiile au provocat efecte semnificative în mai multe localităţi. În numai o oră, aversele torenţiale au produs acumulări mari de apă în localităţile Criştioru de Jos, Sălişte de Vaşcău, Vaşcău şi Cărpinet. Pe lângă salvarea oamenilor care se aflau în pericol, s-a acţionat şi pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate.
Un alt judeţ în care s-a înregistrat un număr mare de intervenţii a fost Timiş, unde mai multe echipaje cu motopompe au acţionat în două localităţi pentru extragerea apei din 11 curţi.
Pe durata manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, circulaţia rutieră a fost temporar blocată pe două drumuri naţionale (DN 76/Bihor şi DN 68A/Hunedoara) şi pe două drumuri judeţene (DJ 706/Hunedoara şi DJ 750/Alba), din cauza copacilor prăbuşiţi pe carosabil sau a aluviunilor acumulate.
La acest moment, nu sunt în desfăşurare intervenţii pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor, precizează IGSU.
"Pentru prevenirea evenimentelor deosebite generate de vremea rea, recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei. De asemenea, în cazul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetăţeni să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora", se subliniază în comunicatul citat.