Antena

Vremea, de la o extremă la alta, în vara asta. Ce spun specialiștii despre vremea din România

Vremea a suferit schimbări radicale în ultima perioadă, în România. Ce spun specialiștii despre modificările climatice și care este prognoza meteo pentru următoarele săptămâni

Autor: Alina Serea Publicat: Marti, 09 Iulie 2019, 09:27 | Actualizat: Marti, 09 Iulie 2019, 11:27
Vremea

Vremea a suferit schimbări radicale în ultima perioadă, în România. Ce spun specialiștii despre modificările climatice și care este prognoza meteo pentru următoarele săptămâni

Vremea extremă din România și din întreaga lume, dar și modificările bruște de temperaturi sunt rezultatul unor schimbări climatice. La fel și fenomenele meteo extreme. Specialiștii sunt de părere că există numeroși factori ce duc la aceste schimbări climatice, dar nu se iau măsuri concrete.

Președintele ONG-ului Reper21, Bogdan Gioară, atrage atenția că adaptarea la schimbări climatice presupune inclusiv reducerea consumului, lucru care nu pare să se întâmple însă la nivel mondial:

”Deocamdată, știm cauzele, însă nu avem soluții care să fie considerate satisfăcătoare. Consumăm o cantitate fabuloasă de resurse energetice fosile, iar acestea generează o cantitate și ea fabuloasă de gaze cu efect de seră. Anul trecut, de exemplu, am emis circa 49 de miliarde de tone de gaze cu efect de seră. Ca să avem o ordine de mărime, e de vreo 100 de ori mai mult decât totalitatea vulcanilor de pe Pământ”- a declarat acesta pentru RFI.

Vremea extremă, rezultatul încălzirii globale

Arderea combustibililor fosili de către omenire este cea mai importantă sursă a emisiilor de dioxid de carbon, care este unul din gazele cauzatoare ale efectului de seră, care împiedică dispersarea radiațiilor și contribuie la încălzirea globală.

Concentrația de CO2 din atmosferă este în creștere, producând îngrijorare cu privire la gradul de reținere a radiației solare, care va avea ca rezultat creșterea temperaturii medii a suprafeței terestre.

Expertul atrage atenția că ”nu reușim să reducem de foarte mult timp consumul de energii fosile. Vorbim foarte mult de înlocuirea energiilor fosile cu energiile regenerabile, dar rămânem în permanență undeva la 80%, chiar peste 80% din mixul energetic global e reprezentat de petrol-gaze-cărbune.

Meteorologii susțin că vremea, atât în România, cât și la nivel global va continua să treacă de la o extremă la alta, iar fenomenele meteo vor fi în continuare la fel de frecvente.

În ceea ce privește vremea în vara 2019, ANM precizează că luna iulie și-a făcut debutul cu temperaturi extreme, iar meteorologii anunță că se vor menține.Furtunile care vor apărea în perioadele caniculare vor fi deosebit de violente.

Vremea România. Prognoza meteo 8-21 iulie

Recomandari A1

În Dobrogea, vremea se va răcori în intervalul 8 - 11 iulie, astfel încât media regionala a temperaturilor maxime va scădea spre 23 de grade. În intervalul 12 - 18 iulie această medie va oscila în jurul a 25 de grade, iar între 17 - 21 iulie, pe fondul încălzirii vremii, va ajunge la 28 de grade. Temperaturile minime vor fi în scădere, în medie, până spre 14 grade pe 12 iulie, apoi în intervalul 13 - 21 iulie, cu mici variaţii, media se va situa în jurul a 16 grade. Manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor avea o probabilitate mai mare în intervalele 8 - 11 şi 13 - 16 iulie.

La munte, în intervalul 8 - 10 iulie, media regională a temperaturilor maxime va scădea de la 17 la 13 grade, iar în intervalul 11 - 17 iulie această medie va oscila în jurul a 14 grade, urmând ca, între 18 - 21 iulie, pe fondul încălzirii vremii, să ajungă la 19 grade. Temperaturile minime vor fi în scădere, în medie, până spre 11 grade, pe 12 iulie, apoi în intervalul 13 - 21 iulie, cu mici variaţii, media se va situa în jurul a 13 grade. Vremea va deveni instabilă în intervalele 8 - 11 şi 13 - 17 iulie

În Muntenia, vremea se va răcori în intervalul 8 - 11 iulie, iar media regională a temperaturilor maxime va scădea spre 24 de grade. În intervalul 12 - 17 iulie, această medie va oscila în jurul a 26 de grade, iar între 18 - 21 iulie, pe fondul încălzirii vremii, va creşte până la 31 de grade. Temperaturile minime vor fi în scădere, în medie, până spre 12 grade, pe 12 iulie, apoi în intervalul 13 - 21 iulie, cu mici variaţii, media se va situa în jurul a 14 grade. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice va fi mai mare în intervalele 8 - 11 şi 13-16 iulie.

În Oltenia, vremea se va răcori în intervalul 8 - 10 iulie, astfel încât media regională a temperaturilor maxime va scădea spre 24 de grade. În intervalul 11 - 17 iulie, această medie va oscila în jurul a 25 de grade, iar între 18 - 21 iulie va ajunge la 31 de grade, ca urmare a încălzirii vremii. Temperaturile minime vor fi în scădere, în medie, până spre 11 grade pe 12 iulie, apoi în intervalul 13 - 21 iulie, cu mici variaţii, media se va situa în jurul a 13 grade. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice (averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului) va fi mai mare în intervalele 8 - 11 şi 13-16 iulie.​

În Transilvania, în intervalul 8 - 11 iulie, vremea devine mai rece. Media regională a temperaturilor maxime va scădea spre 22 de grade, iar în intervalul 12 - 16 iulie media maximelor termice va oscila în jurul a 23 de grade. De asemenea, în perioada 17 - 21 iulie, vremea se va încălzi, această medie urmând să ajungă la 29 de grade. Temperaturile minime vor evolua asemănător, media lor în intervalul 10 - 12 iulie fiind în scădere până spre 9 grade, apoi cu mici variaţii va fi în jurul a 10 grade, iar din 17 iulie va creşte uşor, până spre 13 grade. Instabilitatea atmosferică va fi prezentă aproape zilnic, dar cu probabilitate mai mare în intervalul 13 - 17 iulie.

În Maramureş, în intervalul 8 - 11 iulie, vremea va deveni răcoroasă, iar media regională a temperaturilor maxime va scădea spre 22 de grade. În intervalul 12 - 16 iulie, media maximelor termice va oscila în jurul a 23 de grade, iar între 17 - 21 iulie vremea se va încălzi, media urmând să ajungă la 29 de grade. Temperaturile minime vor evolua asemănător, media lor fiind în scădere până spre 9 grade, apoi în intervalul 10 - 12 iulie, cu mici variaţii, se va situa în jurul a 11 grade, iar din 17 iulie va creşte până spre 14 grade. Fenomene precum averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului vor fi posibile zilnic, dar cu probabilitate mai mare în intervalul 13 - 17 iulie.

În Moldova, pe fondul răcoririi vremii din intervalul 8 - 11 iulie, media regională a temperaturilor maxime va scădea spre 23 de grade, iar între 12 şi 17 iulie va oscila în jurul valorii de 25 de grade. În intervalul 18 - 21 iulie, vremea se va încălzi, până la valori maxime, în medie, de 30 de grade. Media temperaturilor minime va urma o evoluţie aproape similară, astfel încât cea mai scăzută medie, de 11 grade, se va înregistra în intervalul 10 - 13 iulie, iar valorile mai ridicate, spre 15 - 16 grade, se vor semnala la începutul şi la sfârşitul intervalului celor două săptămâni. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice (averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului) va fi mai mare în intervalul 13 - 16 iulie.

În Crişana, în primele trei zile ale intervalului de prognoză, vremea se va răci, astfel că, pe 10 şi 11 iulie, media regională a temperaturilor maxime va fi de 23 de grade. În intervalul 12 - 16 iulie urmează ca vremea să fie apropiată de normal, cu o medie a maximelor termice în jurul a 25 de grade, iar între 17 - 21 iulie vremea se va încălzi treptat, iar media va creşte spre 30 de grade. Temperaturile minime vor evolua asemănător, media lor fiind în scădere până spre 11 grade, în intervalul 10 - 12 iulie, apoi cu mici variaţii se va situa în jurul a 13 grade, iar până la sfârşitul celor două săptămâni va creşte spre 15 grade. Manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor fi posibile zilnic, dar cu probabilitate mai mare, în intervalul 12 - 15 iulie.

În Banat, în primele trei zile ale intervalului de prognoză, vremea va deveni răcoroasă, iar media regională a temperaturilor maxime va scădea până la 22 de grade, pe 10 iulie. În intervalul 11 - 16 iulie, cu o medie a maximelor termice între 24 şi 26 de grade, vremea se va apropia de cea normală, iar între 17 - 21 iulie va deveni treptat călduroasă, media urmând să atingă 32 de grade. Evoluţia temperaturilor minime va fi asemănătoare, cu o medie în scădere până spre 11 grade, pe 11 şi 12 iulie, apoi va avea variaţii între 12 şi 15 grade, iar din 16 iulie va creşte treptat spre 16 grade, la sfârşitul celor două săptămâni. Manifestări specifice instabilităţii atmosferice (averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului) vor fi posibile zilnic, dar cu probabilitate mai mare în intervalul 12 - 15 iulie.

Vremea în România:

Un an cu două anotimpuri

2019 va fi un an al fenomenelor extreme dictate de o creştere a temperaturii medii anuale. Cu alte cuvinte, vremea se încălzeşte, iar vara câştigă mai multe luni.

Secetă la toamnă

La toamnă ne ameninţă seceta prelungită. Vortexul polar va continua să schimbe agresiv anotimpurile în România. Aerul rece polar va coborî tot mai des spre ţara noastră şi, când va întâlni aerul umed mediteranean, va aduce fenomene extreme. Vremea va influenţa radical şi agricultura.

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
vremea vremea romania vremea bucuresti meteo prognoza meteo incălzire globala
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Thriller-ul captivant Scarlet Hill se vede acum în AntenaPLAY. Descoperă episodul 1. Ceea ce părea a fi un accident devine, dintr-o dată, sursa unor serii de secrete și conspirații înfiorătoare.
Stirile zilei Comuna de lângă Timişoara care vrea să concureze cu marile oraşe: 2 milioane de beculeţe luminează localitatea de sărbători. "Este ca în poveşti"
Videoclipul zilei
Citește și
Directorul ANM.: Până la sfârșitul lunii vom avea mari provocări din partea vremii. Populația trebuie...
Vremea în perioada 23 - 28 decembrie 2024. Prognoza meteo pentru săptămâna aceasta
Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni. ANM are prognoza meteo până la jumătatea lunii...
Ploi, ninsori și temperaturi de până la -14 grade în țară. Cât de tare se înrăutățește vremea...
Video recomandate
Video
Citește și
Filme de Crăciun pe care să le urmărești cu familia în 2024. Producții pe care nu trebuie să le ratezi Catine.ro
Apariția extrem de elegantă a actriței Eiza González la Red Sea Film Festival. Ținuta cu care a întors toate... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Șoferiță româncă de TIR filmată când merge în marșarier, virală pe TikTok:„Să nu mai ziceți că, vezi... Libertatea.ro
S-a semnat contractul de finanțare pentru cel mai spectaculos domeniu turistic care se construiește în Banat.... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Claudia Puican a apelat la fertilizare în vitro pentru a rămâne însărcinată. Artista și Armin Nicoară vor... Spynews.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va... BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Piftie de curcan. Rețeta unui preparat tradițional pentru sărbători HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
O specie considerată dispărută a reapărut în apele Patagoniei. Nu a mai fost văzută acolo de 100 de ani useit
Horoscopul zilei de 23 decembrie 2024. Peștii au parte de momente de liniște. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
5 zodii care au înțelepciune de vrăjitoare Jurnalul
Destinația unei călătorii solo poate fi cea mai bună versiune a ta Kudika
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre? Playtech
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului Redactia.ro
Cât costă trei zile de vacanţă la mare, în regim all inclusive, de Crăciun. Turiştii sunt aşteptaţi cu mese... Observator
De ce poftele alimentare cresc mult de sărbători. Ce se întâmplă în această perioadă MediCOOL
Rulouri din carne de porc cu ciuperci, în sos de vin alb HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Orașul din România în care va ninge 6 zile la rând, începând de mâine, potrivit meteorologilor EASEWEATHER Gandul
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat... CanCan
Cum să petreci timp de calitate cu familia în vacanța de iarnă DeParinti
Justin și Hailey Bieber au fost fotografiați în aeroportul din Los Angeles. Cei doi îndrăgostiți s-au întors... ZUTV
Modelul AI care te poate proteja de recunoașterea facială, potrivit experților. Cum funcționează Chameleon UseIT
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă Hello Taste