Antena

Vremea, de la o extremă la alta, în vara asta. Ce spun specialiștii despre vremea din România

Vremea a suferit schimbări radicale în ultima perioadă, în România. Ce spun specialiștii despre modificările climatice și care este prognoza meteo pentru următoarele săptămâni

Autor: Alina Serea Publicat: Marti, 09 Iulie 2019, 09:27 | Actualizat: Marti, 09 Iulie 2019, 11:27
Vremea

Vremea a suferit schimbări radicale în ultima perioadă, în România. Ce spun specialiștii despre modificările climatice și care este prognoza meteo pentru următoarele săptămâni

Vremea extremă din România și din întreaga lume, dar și modificările bruște de temperaturi sunt rezultatul unor schimbări climatice. La fel și fenomenele meteo extreme. Specialiștii sunt de părere că există numeroși factori ce duc la aceste schimbări climatice, dar nu se iau măsuri concrete.

Președintele ONG-ului Reper21, Bogdan Gioară, atrage atenția că adaptarea la schimbări climatice presupune inclusiv reducerea consumului, lucru care nu pare să se întâmple însă la nivel mondial:

”Deocamdată, știm cauzele, însă nu avem soluții care să fie considerate satisfăcătoare. Consumăm o cantitate fabuloasă de resurse energetice fosile, iar acestea generează o cantitate și ea fabuloasă de gaze cu efect de seră. Anul trecut, de exemplu, am emis circa 49 de miliarde de tone de gaze cu efect de seră. Ca să avem o ordine de mărime, e de vreo 100 de ori mai mult decât totalitatea vulcanilor de pe Pământ”- a declarat acesta pentru RFI.

Vremea extremă, rezultatul încălzirii globale

Arderea combustibililor fosili de către omenire este cea mai importantă sursă a emisiilor de dioxid de carbon, care este unul din gazele cauzatoare ale efectului de seră, care împiedică dispersarea radiațiilor și contribuie la încălzirea globală.

Concentrația de CO2 din atmosferă este în creștere, producând îngrijorare cu privire la gradul de reținere a radiației solare, care va avea ca rezultat creșterea temperaturii medii a suprafeței terestre.

Expertul atrage atenția că ”nu reușim să reducem de foarte mult timp consumul de energii fosile. Vorbim foarte mult de înlocuirea energiilor fosile cu energiile regenerabile, dar rămânem în permanență undeva la 80%, chiar peste 80% din mixul energetic global e reprezentat de petrol-gaze-cărbune.

Meteorologii susțin că vremea, atât în România, cât și la nivel global va continua să treacă de la o extremă la alta, iar fenomenele meteo vor fi în continuare la fel de frecvente.

În ceea ce privește vremea în vara 2019, ANM precizează că luna iulie și-a făcut debutul cu temperaturi extreme, iar meteorologii anunță că se vor menține.Furtunile care vor apărea în perioadele caniculare vor fi deosebit de violente.

Vremea România. Prognoza meteo 8-21 iulie

Recomandari A1

În Dobrogea, vremea se va răcori în intervalul 8 - 11 iulie, astfel încât media regionala a temperaturilor maxime va scădea spre 23 de grade. În intervalul 12 - 18 iulie această medie va oscila în jurul a 25 de grade, iar între 17 - 21 iulie, pe fondul încălzirii vremii, va ajunge la 28 de grade. Temperaturile minime vor fi în scădere, în medie, până spre 14 grade pe 12 iulie, apoi în intervalul 13 - 21 iulie, cu mici variaţii, media se va situa în jurul a 16 grade. Manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor avea o probabilitate mai mare în intervalele 8 - 11 şi 13 - 16 iulie.

La munte, în intervalul 8 - 10 iulie, media regională a temperaturilor maxime va scădea de la 17 la 13 grade, iar în intervalul 11 - 17 iulie această medie va oscila în jurul a 14 grade, urmând ca, între 18 - 21 iulie, pe fondul încălzirii vremii, să ajungă la 19 grade. Temperaturile minime vor fi în scădere, în medie, până spre 11 grade, pe 12 iulie, apoi în intervalul 13 - 21 iulie, cu mici variaţii, media se va situa în jurul a 13 grade. Vremea va deveni instabilă în intervalele 8 - 11 şi 13 - 17 iulie

În Muntenia, vremea se va răcori în intervalul 8 - 11 iulie, iar media regională a temperaturilor maxime va scădea spre 24 de grade. În intervalul 12 - 17 iulie, această medie va oscila în jurul a 26 de grade, iar între 18 - 21 iulie, pe fondul încălzirii vremii, va creşte până la 31 de grade. Temperaturile minime vor fi în scădere, în medie, până spre 12 grade, pe 12 iulie, apoi în intervalul 13 - 21 iulie, cu mici variaţii, media se va situa în jurul a 14 grade. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice va fi mai mare în intervalele 8 - 11 şi 13-16 iulie.

În Oltenia, vremea se va răcori în intervalul 8 - 10 iulie, astfel încât media regională a temperaturilor maxime va scădea spre 24 de grade. În intervalul 11 - 17 iulie, această medie va oscila în jurul a 25 de grade, iar între 18 - 21 iulie va ajunge la 31 de grade, ca urmare a încălzirii vremii. Temperaturile minime vor fi în scădere, în medie, până spre 11 grade pe 12 iulie, apoi în intervalul 13 - 21 iulie, cu mici variaţii, media se va situa în jurul a 13 grade. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice (averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului) va fi mai mare în intervalele 8 - 11 şi 13-16 iulie.​

În Transilvania, în intervalul 8 - 11 iulie, vremea devine mai rece. Media regională a temperaturilor maxime va scădea spre 22 de grade, iar în intervalul 12 - 16 iulie media maximelor termice va oscila în jurul a 23 de grade. De asemenea, în perioada 17 - 21 iulie, vremea se va încălzi, această medie urmând să ajungă la 29 de grade. Temperaturile minime vor evolua asemănător, media lor în intervalul 10 - 12 iulie fiind în scădere până spre 9 grade, apoi cu mici variaţii va fi în jurul a 10 grade, iar din 17 iulie va creşte uşor, până spre 13 grade. Instabilitatea atmosferică va fi prezentă aproape zilnic, dar cu probabilitate mai mare în intervalul 13 - 17 iulie.

În Maramureş, în intervalul 8 - 11 iulie, vremea va deveni răcoroasă, iar media regională a temperaturilor maxime va scădea spre 22 de grade. În intervalul 12 - 16 iulie, media maximelor termice va oscila în jurul a 23 de grade, iar între 17 - 21 iulie vremea se va încălzi, media urmând să ajungă la 29 de grade. Temperaturile minime vor evolua asemănător, media lor fiind în scădere până spre 9 grade, apoi în intervalul 10 - 12 iulie, cu mici variaţii, se va situa în jurul a 11 grade, iar din 17 iulie va creşte până spre 14 grade. Fenomene precum averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului vor fi posibile zilnic, dar cu probabilitate mai mare în intervalul 13 - 17 iulie.

În Moldova, pe fondul răcoririi vremii din intervalul 8 - 11 iulie, media regională a temperaturilor maxime va scădea spre 23 de grade, iar între 12 şi 17 iulie va oscila în jurul valorii de 25 de grade. În intervalul 18 - 21 iulie, vremea se va încălzi, până la valori maxime, în medie, de 30 de grade. Media temperaturilor minime va urma o evoluţie aproape similară, astfel încât cea mai scăzută medie, de 11 grade, se va înregistra în intervalul 10 - 13 iulie, iar valorile mai ridicate, spre 15 - 16 grade, se vor semnala la începutul şi la sfârşitul intervalului celor două săptămâni. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice (averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului) va fi mai mare în intervalul 13 - 16 iulie.

În Crişana, în primele trei zile ale intervalului de prognoză, vremea se va răci, astfel că, pe 10 şi 11 iulie, media regională a temperaturilor maxime va fi de 23 de grade. În intervalul 12 - 16 iulie urmează ca vremea să fie apropiată de normal, cu o medie a maximelor termice în jurul a 25 de grade, iar între 17 - 21 iulie vremea se va încălzi treptat, iar media va creşte spre 30 de grade. Temperaturile minime vor evolua asemănător, media lor fiind în scădere până spre 11 grade, în intervalul 10 - 12 iulie, apoi cu mici variaţii se va situa în jurul a 13 grade, iar până la sfârşitul celor două săptămâni va creşte spre 15 grade. Manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor fi posibile zilnic, dar cu probabilitate mai mare, în intervalul 12 - 15 iulie.

În Banat, în primele trei zile ale intervalului de prognoză, vremea va deveni răcoroasă, iar media regională a temperaturilor maxime va scădea până la 22 de grade, pe 10 iulie. În intervalul 11 - 16 iulie, cu o medie a maximelor termice între 24 şi 26 de grade, vremea se va apropia de cea normală, iar între 17 - 21 iulie va deveni treptat călduroasă, media urmând să atingă 32 de grade. Evoluţia temperaturilor minime va fi asemănătoare, cu o medie în scădere până spre 11 grade, pe 11 şi 12 iulie, apoi va avea variaţii între 12 şi 15 grade, iar din 16 iulie va creşte treptat spre 16 grade, la sfârşitul celor două săptămâni. Manifestări specifice instabilităţii atmosferice (averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului) vor fi posibile zilnic, dar cu probabilitate mai mare în intervalul 12 - 15 iulie.

Vremea în România:

Un an cu două anotimpuri

2019 va fi un an al fenomenelor extreme dictate de o creştere a temperaturii medii anuale. Cu alte cuvinte, vremea se încălzeşte, iar vara câştigă mai multe luni.

Secetă la toamnă

La toamnă ne ameninţă seceta prelungită. Vortexul polar va continua să schimbe agresiv anotimpurile în România. Aerul rece polar va coborî tot mai des spre ţara noastră şi, când va întâlni aerul umed mediteranean, va aduce fenomene extreme. Vremea va influenţa radical şi agricultura.

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
vremea vremea romania vremea bucuresti meteo prognoza meteo incălzire globala
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 se vede LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau Joimăriţa
Citește și
Directorul ANM.: Până la sfârșitul lunii vom avea mari provocări din partea vremii. Populația trebuie...
Prognoza meteo 2 mai 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Prognoza meteo 1 mai 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Prognoza meteo 30 aprilie 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii care pun accent mai mare pe pasiune decât pe succes pe 2 Mai 2024 Catine.ro
Demet Evgar a reușit să ridice așteptările pentru serialul Bahar. Actrița surprinde cu rolul său inedit Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
Surprinzător, o băutură e benefică pentru inimă și creier: Conține o substanță miraculoasă pentru corpul uman Ziare.com
„Mi-au plăcut aventurile!” Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie... AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor HelloTaste.ro
Cum să îți asiguri venituri la bătrânețe fără să te bazezi pe pensie: ”Cu asta ar trebui să începem!” Antena3.ro
Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic s-a vândut cu o sumă record. Cât valorează acum accesoriul lui John... useit
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Diana Șoșoacă intră în cursa pentru Primăria Capitalei Wall-Street
Cum se pregătesc românii în așteptarea sărbătorilor de Paște Kudika
Totul despre petrecerile din casa lui Ion Dolănescu de 1 Mai! Ce făcea regretatul artist în fiecare an, nu lipsea... Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
1 mai, Ziua Internaţională a Muncii. Ce semnificație are: totul a început în SUA, în 1886 Observator
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla MediCOOL
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri HelloTaste
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa ProSport
Metalul care ar putea SALVA Europa va fi din nou exploatat în România! Investiție de un miliard de dolari! Gandul
Florin Crișan, managerul Institutului Inimii din Cluj, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Se află... CanCan
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată DeParinti
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut... ZUTV
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la... UseIT
Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte Hello Taste
Ultimele știri
În noaptea de Înviere, Antena Stars difuzează emisiunea-documentar: „Muntele Athos - Punte între cer şi pământ"
Echipa Super Neatza cu Răzvan şi Dani le-a pregătit telespectatorilor ediţii speciale de Paşte, atât dimineaţa, cât și după amiaza
Radu Pietreanu, invitat în Gala România, ești Campioană!, în ediția specială de Paște difuzată duminică, de la ora 20.00
Prognoza meteo 2 mai 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Un concurent a fost salvat de la eliminare de Ștefan Popescu. Pe cine risca să piardă Orlando Zaharia
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Situație fără precedent în sezonul 13. Ce s-a întâmplat cu Orlando Zaharia: „Nu se simte bine!”
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Lăcrămioara Pintilie, accidentare dureroasă în timpul duelului. Irina Fodor a intervenit imediat
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Ce verdict uluitor a adus banda în battle șase. Două concurente și-au adresat replici acide
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Ștefan Popescu a sunat alarma pentru amuletă și toți chefii au făcut ochii mari. Ce a urmat
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Orlando Zaharia, înfuriat de gestul făcut de Alexandru Săbădeanu. Ce a anunțat Irina Fodor
Mai multe