Angela Gheorghiu și-a exprimat nemulțumirea, în online: "În 31 de ani, nu am fost invitată să cânt în ţara mea natală"
Angela Gheorghiu, una dintre cele mai cunoscute soprane din România și una dintre cele mai iubite pe plan mondial, și-a exprimat o supărare, în mediul online. Aceasta a scris pe Instagram un mesaj lung, ca o critică adusă instituțiilor de cultură din România. "În 31 de ani, nu am fost invitată să cânt în ţara mea natală", a spus, printre altele, Angela Gheorghiu. Citește întreaga ei declarație.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 22 Iunie 2021, 14:28 | Actualizat: Marti, 22 Iunie 2021, 16:50Celebra soprană Angela Gheorghiu, în vârstă de 55 de ani, a scris un mesaj lung pe Instagram, recent, chiar în ziua când, susține ea, s-au împlinit 31 de ani de la primul și ultimul (singurul) ei spectacol de operă pe o scenă de operă din România, așa cum a scris ea însăși pe rețeaua de socializare. Din mesaj reiese că acest lucru s-ar fi întâmplat prima și ultima dată când Angela Gheorghiu a terminat facultatea.
Angela Gheorghiu: "Cultura este oglinda și cartea de vizită a unei națiuni, atât în respectiva societate, cât și în lume"
"Astăzi se împlinesc 31 de ani de la primul și ultimul (singurul) meu spectacol de operă pe o scenă de operă din România: spectacol de diplomă-examen de absolvire a Universității de Muzică din București, cu La bohème, pe scena Operei Naționale din Cluj, din 20 iunie 1990".
Soprana și-a continuat declarația astfel: "În afara câtorva concerte sau recitaluri, majoritatea cu scop caritabil, în cariera mea începută acum 31 de ani nu am fost invitată să interpretez niciun rol de operă în România, nu am fost invitată de nicio instituție de cultură sau festival să cânt în țara mea natală".
Soprana Angela Gheorghiu a avut numeroase concerte și recitaluri în străinătate. În mesajul transmis pe Instagram, aceasta face o comparație cu ce se întâmplă în România și situația din alte țări.
Pe aceeași temă"În mod regretabil, instituțiile de cultură din România nu au știut niciodată să își susțină, să își promoveze și să își respecte artiștii cu adevărat valoroși, să se mândrească cu ei, așa cum văd că se întâmplă peste tot în lume pentru colegii mei care sunt invitați să cânte anual în țările lor de origine (în Franța, America, Rusia, Germania, Anglia, Italia etc)".
"Cultura este oglinda și cartea de vizită a unei națiuni, atât în respectiva societate, cât și în lume, însă cu tristețe observ că peisajul cultural și media din România este astăzi, posibil mai mult ca oricând, inundat de mult prea multă mediocritate, de prost gust și de ignoranță", a mai scris Angela Gheorghiu pe Instagram.
Angela Gheorghiu: "Cultura în România este un subiect prea puțin interesant și prea puțin profitabil pentru autorități"
Angela Gheorghiu și-a continuat opinia, astfel: "Cultura în România este un subiect prea puțin interesant și prea puțin profitabil pentru autorități sau pentru oamenii cu funcții în acest stat… cred că nu există astăzi nici măcar un singur om politic român cu adevărat pasionat sau sincer preocupat de un act cultural/artistic, indiferent de natura acestuia. Mai merită să sper că se va schimba ceva vreodată în acest sens? Angela Gheorghiu".
În comentarii, cei care o urmăresc pe Instagram pe soprana Angela Gheorghiu i-au susținut părerea. O persoană a scris acest mesaj: "Este pierderea lor, dragă Angela. Poate că această situație nefericită te-a forțat să îți urmezi pasiunea în altă parte, din fericire pentru noi, toți ceilalți din această lume, care ne bucurăm de ceea ce ne oferi. Poate că eu vorbesc la modul egoist, pentru că am plăcerea să trăiesc aproape de Opera Regală din Londra, așa că te pot vedea și asculta de fiecare dată când cânți acolo".
Altcineva a scris: "Stimată Angela, faceți parte din avuția națională și mondială! Numai că noi, în micimea noastră, nu realizam acest lucru... Și când spun "noi", nu mă refer la oamenii ca mine, care vă adoră, ci la cei care reprezintă statul român. E cel puțin rușinos ceea ce se întâmplă!".
Angela Gheorghiu și începuturile carierei
Angela Gheorghiu s-a născut în Adjud, pe 7 septembrie 1965. Mama ei a fost croitoreasă, iar tatăl, mecanic de locomotivă. Pasiunea pentru muzică s-a manifestat încă din copilărie, fiindcă nu exista spectacol în Adjud sau un mic concurs în Moldova la care să nu fie prezentă pe scenă, cântând muzică clasică, singură sau în duet cu sora ei, Elena, a relatat Radio România Cultural.
Angela Gheorghiu a fost la şcoala de muzică din oraşul ei natal, apoi, începând cu anul 1980, a urmat cursurile Liceului "George Enescu" din Bucureşti. În anul 1981, a debutat pe scena Ateneului Român din Bucureşti, într-un concert. La 18 ani a cântat la Bucureşti, la Sala Radio, alături de personalităţi precum Nicolae Herlea, David Ohanesian, Eugenia Moldoveanu.
Începând cu anul 1984, artista a studiat la Conservatorul "Ciprian Porumbescu", în prezent Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, iar în perioada studenţiei a cântat în corul Patriarhiei, se arată în același articol. Între anii 1984 – 1990, a participat la numeroase concerte, emisiuni TV şi înregistrări la Bucureşti, iar în anul 1990, după absolvirea Conservatorului, a debutat la Opera din Cluj-Napoca, în rolul principal, Mimi, din opera lui Giacomo Puccini, "La Boheme", a relatat Radio România Cultural.
Acesta ar fi fost primul și ultimul (singurul) spectacol de operă pe o scenă de Operă din România, după cum a relatat artista în mesajul postat pe Instagram.