Oriini Kaipara a făcut istorie prin apariția la pupitrul știrilor din prime-time cu un tatuaj facial în stil tradițional Māori
Prezentatoarea de știri, Oriini Kaipara, originară din Noua Zeelandă, a devenit prima jurnalistă cu un tatuaj traditional Māori, pe bărbie, care a fost acceptată să prezinte un buletin de știri în prime-time. Kaipara a prezentat știrile de la ora 18.00 pentru platforma de știri Newshub.
Publicat: Joi, 30 Decembrie 2021, 18:03 | Actualizat: Joi, 24 Februarie 2022, 13:50Femeia, în vârstă de 37 de ani, mamă a patru copii, s-a tatuat după ce, în urma unor teste ADN realizate în 2017, a descoperit că este sută la sută de origine Māori.
Astfel, în 2019, jurnalista a trecut printr-un proces de transformare și de schimbare a statutului social, numit Tā moko, prin care se face trecerea de la copilărie la maturitate.
Orini Kaipara, despre un vis împlinit: “ Nu sunt mută de uimire, dar este un pas foarte mare care a venit după multă muncă”
Faptul că jurnalista a reușit să ajungă la nivelul de a prezenta știrile în prime-time este, pentru ea, un vis împlinit.
“Este un lucru minunat, mă bucur nespus. Nu sunt mută de uimire, dar, cu siguranță, este o realizare importantă. Sunt mândră de cât de departe am ajuns în acest moment”, a spus Kaipara, potrivit publicației Daily Mail.
“Clar este un pas înainte și o evoluție. Dacă ar fi să amintesc unul dintre țelurile mele în viață, a deveni prezentator în prime-time este cel mai important”, a mai spus ea.
“La Newshub am parte de o echipă foarte bună, nu simt presiune la fel de mult cum simțeam atunci când am început meseria de jurnalist".
Însă, împlinirea aceasta vine după multă muncă și chiar este îmbucurător pentru mine", a încheiat jurnalista.
Oriini Kaipara: “Sper să fiu o inspirație și pentru alte femei din cultura mea. Acum simt că trec, în fiecare moment, printre niște bariere invizibile”
Pe de altă parte, Kaipara este conștientă că, fiind prima jurnalistă din prime-time cu un tatuaj tradițional pe bărbie, este o responsabilitate destul de mare.
Ea speră, totuși, să fie un model pentru alte femei ca ea.
“Sunt conștientă de imaginea pe care o am acum. Simt că fiecare pas pe care îl fac este ca și cum aș trece printre bariere invizibile", a spus ea.
"Este un teren total nou pentru noi, cei din cultura Māori, dar și în calitate de om de culoare, indiferent dacă avem sau nu un tatuaj”, a adăugat Kaipara.
Ce este Tā moko, “limbajul vizual” și cât este de important pentru cei din cultura Māori
Astfel de tatuaje, care se fac atât pe bărbie cât și pe umeri, reprezintă, pentru femeile din această cultură, moștenirea familială și statutul social.
Este rezultatul unui proces de transformare personală, de schimbare a statutului de la copil la adult.
În general, în cultura Māori, cei care fac aceste tatuaje sunt considerați sacri și ei desenează povestea purtătorului și a familiei acestuia, arătând statutul social.
Diferența, față de un tatuaj obișnuit, constă în faptul că nu se folosesc ace. Odată de povestea este conturată, pielea se zgârie adânc, cu o daltă și un ciocan din lemn și apoi se inserează cerneala.
Totodată, femeile cu un astfel de tatuaj sunt mult mai attractive pentru sexul opus.