Antena

Concursul „George Enescu” 2020 - Noi membri ai juriilor, un mecanism de selecţie îmbunătăţit, două compoziţii interpretate în premieră mondială la gala de deschidere

Noi membri ai juriilor, un mecanism de selecţie îmbunătăţit şi două compoziţii interpretate în premieră mondială la gala de deschidere se numără între noutăţile ediţiei de anul acesta a Concursului Internaţional „George Enescu”.

Publicat: Vineri, 06 Martie 2020, 13:08 | Actualizat: Vineri, 06 Martie 2020, 13:18
Noi membri ai juriilor, un mecanism de selecţie îmbunătăţit şi două compoziţii interpretate în premieră mondială la gala de deschidere se numără între noutăţile ediţiei de anul acesta a Concursului Internaţional „George Enescu”.

Concursul, ajuns la a 17-a ediţie, va avea loc în perioada 29 august – 20 septembrie.

Organizatorii au modificat mecanismele de selecţie, au atras noi personalităţi ale muzicii clasice în comisiile de jurizare, au implicat mai mulţi foşti laureaţi ai Concursului în procesul de evaluare a noilor generaţii de artişti.

În plus, a fost relansat site-ul www.festivalenescu.ro, platforma oficială de comunicare online a Concursului si Festivalului International „George Enescu”, pentru a oferi atât accesibilitate şi informaţii practice concurenţilor care vor să se înscrie, cât şi informaţii de interes fanilor.

Concursul păstrează cele patru secţiuni (vioară, violoncel, pian şi compoziţie). Până pe 15 aprilie, prin intermediul festivalenescu.ro, tinerii muzicieni pot trimite aplicaţiile online, la secţiunea corespunzătoare, împreună cu scurte demonstraţii video ale performanţelor artistice.

Tema de comunicare a Concursului „Enescu” 2020 este „Frumuseţe în viaţă”, pentru că muzica, aşa cum spunea George Enescu, merge de la inimă la inimă.

Un număr total de 19 recitaluri şi concerte sunt programate pentru ediţia de anul acesta, atât ca etape de concurs, cât şi ca recitaluri extraordinare, susţinute de muzicieni-reper ai momentului, membri ai juriilor.

Ediţia 2020 va fi deschisă cu un concert de gală, pe scena Ateneului Român, susţinut de trei dintre laureaţii ediţiei 2016: Gyehee Kim (vioară), Yibai Chen (violoncel) şi Viktoria Vassilenko (pian). Ei vor interpreta în premieră mondială „Brahmsodia” – triplu-concert pentru vioară, violoncel şi pian, op. 169, compus de Dan Dediu, primul laureat al Concursului de Compoziţie „George Enescu” 1991, special pentru această ediţie. Tot în premieră va fi interpretată şi lucrarea câştigătorului de la secţiunea de compoziţie din 2018, Alexandru Murariu „Concert pour clarinette et orchestre”.

Pe durata Concursului, publicul va avea acces la toate etapele de concurs. Accesul este gratuit la primele două etape, biletele şi abonamentele fiind puse în vânzare doar pentru etapele semifinale şi finale, precum şi pentru recitalurile speciale şi gala de deschidere.

Trei mari dirijori ai lumii – Wilson Hermanto (dirijor principal Invitat al Orchestrei Cameristi della Scala – Italia), Nabil Shehata (dirijor principal al Filarmonicii Südwestfalen – Germania), Josep Caballé Domenech (director muzical al Colorado Springs Philharmonic – SUA) participă în premieră anul acesta la Concurs.

Dirijorul John Axelrod (director muzical şi artistic al Real Orchestra Simfonica de Sevilla) va reveni la Bucureşti, după ce a fost prezent la ediţia din 2016.

O serie de premii noi au fost introduse, constând atât în bani (valoarea totală a acestora depăşind 100.000 de euro), dar, cel mai important, în promovarea internaţională şi lansarea artistică a celor mai talentaţi dintre concurenţi.

Concursul „George Enescu” funcţionează ca o platformă internaţională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii şi de promovare a compoziţiilor marelui muzician român în rândul noii generaţii de artişti din toată lumea, fiind astfel o completare firească a Festivalului „George Enescu”, cel mai important eveniment cultural internaţional organizat de România.

Recomandari A1

Prima ediţie a Concursului, organizat independent de Festivalul „George Enescu”, a avut loc in anul 2014, cu 240 de tineri artişti înscrişi, din 36 de ţări. Numărul de concurenţi a crescut gradual, Concursul atrăgând anual cei mai buni tineri tehnicieni ai muzicii clasice din toată lumea.

În 2018, 420 de concurenţi din 46 de ţări s-au înscris în concurs, iar galele de închidere şi deschidere au fost sold-out.

Solişti precum pianiştii Radu Lupu, Valentin Gheorghiu şi Dan Grigore, cunoscuta violonistă Silvia Marcovici, care a evoluat sub bagheta celor mai faimoşi dirijori ai lumii (Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti), soprana Ileana Cotrubaş, mezzo-soprana Viorica Cortez, compozitorul Dan Dediu, precum şi cei mai cunoscuţi muzicieni români din noua generaţie - Alexandru Tomescu, Vlad Stănculeasa, Remus Azoiţei, Ana Ţifu, Stefan Tarara, Valentin Răduţiu, Mihai Ritivoiu - sunt câţiva dintre cei mai apreciaţi muzicieni români la nivel internaţional care au debutat ca laureaţi ai Concursului Internaţional „George Enescu”.

Sursa : news.ro

Whatsapp LinkedIn
concursul „george enescu” 2020 membri juriu mecanism selectie
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Viaţa după potop, drama românilor sinistraţi în Valencia. "Nu mă gândeam în viaţa mea că în Spania se întâmplă aşa ceva, să nu primeşti ajutor imediat"
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii intră într-o eră norocoasă pe 22 noiembrie 2024. Cine sunt nativii care vor avea parte de productivitate... Catine.ro
Thalía reapare în mediul online după ce a declarat că se retrage pentru o perioadă. A ținut să facă un anunț... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat a doua zi după inaugurare Libertatea.ro
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor: „Suntem în ceasul al... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Ce a făcut Nicolai Tand a doua zi după finala Asia Express. Ce a dezvăluit abia acum: „Mare mi-a fost mirarea... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare HelloTaste.ro
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat Antena3.ro
O banană lipită de un perete s-a vândut la licitație cu un preț fantastic. Cât a plătit cineva pentru „opera... useit
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se... Catine
Amazon concediază 400 de angajați din România Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Ce meserie are la bază Gabriela Lucuțar. Din ce-și câștiga banii înainte de a deveni Regina Întunericului Playtech
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt Redactia.ro
Guvernul a rămas fără bani de pensii pe decembrie. Soluţia de urgenţă găsită Observator
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie MediCOOL
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă HelloTaste
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal ProSport
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum va fi vremea la vot Gandul
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa CanCan
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament DeParinti
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la... ZUTV
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura UseIT
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Hello Taste