Antena

Concursul „George Enescu” 2020 - Noi membri ai juriilor, un mecanism de selecţie îmbunătăţit, două compoziţii interpretate în premieră mondială la gala de deschidere

Noi membri ai juriilor, un mecanism de selecţie îmbunătăţit şi două compoziţii interpretate în premieră mondială la gala de deschidere se numără între noutăţile ediţiei de anul acesta a Concursului Internaţional „George Enescu”.

Publicat: Vineri, 06 Martie 2020, 13:08 | Actualizat: Vineri, 06 Martie 2020, 13:18
Noi membri ai juriilor, un mecanism de selecţie îmbunătăţit şi două compoziţii interpretate în premieră mondială la gala de deschidere se numără între noutăţile ediţiei de anul acesta a Concursului Internaţional „George Enescu”.

Concursul, ajuns la a 17-a ediţie, va avea loc în perioada 29 august – 20 septembrie.

Organizatorii au modificat mecanismele de selecţie, au atras noi personalităţi ale muzicii clasice în comisiile de jurizare, au implicat mai mulţi foşti laureaţi ai Concursului în procesul de evaluare a noilor generaţii de artişti.

În plus, a fost relansat site-ul www.festivalenescu.ro, platforma oficială de comunicare online a Concursului si Festivalului International „George Enescu”, pentru a oferi atât accesibilitate şi informaţii practice concurenţilor care vor să se înscrie, cât şi informaţii de interes fanilor.

Concursul păstrează cele patru secţiuni (vioară, violoncel, pian şi compoziţie). Până pe 15 aprilie, prin intermediul festivalenescu.ro, tinerii muzicieni pot trimite aplicaţiile online, la secţiunea corespunzătoare, împreună cu scurte demonstraţii video ale performanţelor artistice.

Tema de comunicare a Concursului „Enescu” 2020 este „Frumuseţe în viaţă”, pentru că muzica, aşa cum spunea George Enescu, merge de la inimă la inimă.

Un număr total de 19 recitaluri şi concerte sunt programate pentru ediţia de anul acesta, atât ca etape de concurs, cât şi ca recitaluri extraordinare, susţinute de muzicieni-reper ai momentului, membri ai juriilor.

Ediţia 2020 va fi deschisă cu un concert de gală, pe scena Ateneului Român, susţinut de trei dintre laureaţii ediţiei 2016: Gyehee Kim (vioară), Yibai Chen (violoncel) şi Viktoria Vassilenko (pian). Ei vor interpreta în premieră mondială „Brahmsodia” – triplu-concert pentru vioară, violoncel şi pian, op. 169, compus de Dan Dediu, primul laureat al Concursului de Compoziţie „George Enescu” 1991, special pentru această ediţie. Tot în premieră va fi interpretată şi lucrarea câştigătorului de la secţiunea de compoziţie din 2018, Alexandru Murariu „Concert pour clarinette et orchestre”.

Pe durata Concursului, publicul va avea acces la toate etapele de concurs. Accesul este gratuit la primele două etape, biletele şi abonamentele fiind puse în vânzare doar pentru etapele semifinale şi finale, precum şi pentru recitalurile speciale şi gala de deschidere.

Trei mari dirijori ai lumii – Wilson Hermanto (dirijor principal Invitat al Orchestrei Cameristi della Scala – Italia), Nabil Shehata (dirijor principal al Filarmonicii Südwestfalen – Germania), Josep Caballé Domenech (director muzical al Colorado Springs Philharmonic – SUA) participă în premieră anul acesta la Concurs.

Dirijorul John Axelrod (director muzical şi artistic al Real Orchestra Simfonica de Sevilla) va reveni la Bucureşti, după ce a fost prezent la ediţia din 2016.

O serie de premii noi au fost introduse, constând atât în bani (valoarea totală a acestora depăşind 100.000 de euro), dar, cel mai important, în promovarea internaţională şi lansarea artistică a celor mai talentaţi dintre concurenţi.

Concursul „George Enescu” funcţionează ca o platformă internaţională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii şi de promovare a compoziţiilor marelui muzician român în rândul noii generaţii de artişti din toată lumea, fiind astfel o completare firească a Festivalului „George Enescu”, cel mai important eveniment cultural internaţional organizat de România.

Recomandari A1

Prima ediţie a Concursului, organizat independent de Festivalul „George Enescu”, a avut loc in anul 2014, cu 240 de tineri artişti înscrişi, din 36 de ţări. Numărul de concurenţi a crescut gradual, Concursul atrăgând anual cei mai buni tineri tehnicieni ai muzicii clasice din toată lumea.

În 2018, 420 de concurenţi din 46 de ţări s-au înscris în concurs, iar galele de închidere şi deschidere au fost sold-out.

Solişti precum pianiştii Radu Lupu, Valentin Gheorghiu şi Dan Grigore, cunoscuta violonistă Silvia Marcovici, care a evoluat sub bagheta celor mai faimoşi dirijori ai lumii (Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti), soprana Ileana Cotrubaş, mezzo-soprana Viorica Cortez, compozitorul Dan Dediu, precum şi cei mai cunoscuţi muzicieni români din noua generaţie - Alexandru Tomescu, Vlad Stănculeasa, Remus Azoiţei, Ana Ţifu, Stefan Tarara, Valentin Răduţiu, Mihai Ritivoiu - sunt câţiva dintre cei mai apreciaţi muzicieni români la nivel internaţional care au debutat ca laureaţi ai Concursului Internaţional „George Enescu”.

Sursa : news.ro

Whatsapp LinkedIn
concursul „george enescu” 2020 membri juriu mecanism selectie
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Maria, Regina României e producția bazată pe fapte reale, cu Roxana Lupu în rolul principal. Urmărește filmul istoric românesc disponibil în AntenaPLAY.
Stirile zilei Reacţia unui turist grec din Salonic, venit să petreacă Paştele la Bucureşti. Unde s-a dus cu tot cu familie: "Am venit acum 3 zile"
Video recomandate
Video
Citește și
Mesaje de Paște 2024. Cele mai frumoase urări pentru cei dragi Catine.ro
Afra Saraçoğlu a fost comparată cu Alisa Sezen Sever. Cine este actrița în vârstă de 17 ani Happy Channel
„Sunt două explicaţii mari!” De ce se bucură Piedone de un sprijin atât de mare în rândul alegătorilor? Libertatea.ro
Luptele din spatele ușilor închise: cine se opune planului SUA de a confisca rezerve valutare rusești de 260... Ziare.com
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute HelloTaste.ro
Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Gemenii au numai reuşite, Scorpionii au parte de un nou început Antena3.ro
Ce se întâmplă după ce te lași de fumat. Experții au dezvăluit schimbările care au loc în corp useit
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
A cumpărat cercei de 13.675 dolari setul cu doar 13 dolari. Nu s-a mulțumit cu o pereche și a comandat două. Cum... Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Moneda de 1 ban care îți poate aduce bani frumoși peste noapte. Caut-o acum prin sertare, sigur o mai ai Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
Rezultate LOTO 6/49 sâmbătă 4 mai 2024. Numerele câştigătoare la tragerile speciale loto de Paşte Observator
Ce sunt aftele și cum apar. Specialiștii MediCOOL au oferit cele mai clare răspunsuri MediCOOL
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare HelloTaste
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni Iuruc? ProSport
Cu cât a ajuns să se vândă un miel întreg în piețele din București. Prețul este IREAL! Gandul
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la 10 ani CanCan
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor DeParinti
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau” ZUTV
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela UseIT
Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos Hello Taste
Ultimele știri
Cursa din Formula 1™ a Marelui Premiu de la Miami a fost pe canalele Antena și în AntenaPLAY! Lando Norris a câştigat
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Doina Teodoru: „Haina nu face pom, dar omul (...)”
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16,5 mai 2024. Romică Țociu și Cornel Palade, înțepături ”subtile”
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Bucșă revine la iUmor cu un număr senzațional
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16,5 mai 2024. Rică Răducanu cucerește audiența cu umorul specific
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Oana Dragne și caloriile. Delia: „Eu mă regăsesc”
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Radu Pietreanu, observații fine la un pahar de vin
Horoscop zilnic 6 mai 2024. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Iulia Albu și mai excentrică. Ce probleme ridică
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. „BD: La munte și la mare”, varianta modernă
Mai multe