Live acumAcces Direct
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Este pe bune! Vremea pe Anul Nou se poate citit în foile de ceapă. Află acum una dintre cele mai vechi metode de citire a "viitorului"

Mai e doar o zi până când toţi îi vom spune adio lui 2019 şi bun venit noului an! La ţară, ultima zi din decembrie este cea în care oamenii se pregătesc să afle ce le rezervă viitorul. Nu din punct de vedere astrologic, ci meteorologic.

În Ajunul Anului Nou, gospodinele desfac ceapa de apă şi alcătuiesc un calendar. Cu ajutorul lui, află dacă lunile viitoare vor aduce vreme bună, ploaie sau secetă. Iar în satul Pietriş din judeţul Mureş, femeile în vârstă le învaţă pe cele tinere ce au de făcut, pentru ca această tradiţie străveche să nu se piardă.

Mergem la tanti Emilia să ne arate cum se face calendarul din ceapă de Anul Nou. Să facem şi noi să vedem cum va fi timpul pe atunci. Lunile de iarnă, de primăvară, de vară şi de toamnă, patru anotimpuri. Câte anotimpuri?

Pentru a afla cum va fi vremea în noul an e nevoie doar de trei ingrediente: ceapă de apă, sare şi răbdare.

Vrem să curăţăm un pic de ceapă ca să facem calendarul de ceapă. Calendarul de ceapă se face în noaptea de Anul Nou, în noaptea de Ajunul de Anul Nou.

Ceapa se desface aşa, frumos, ca să putem să le punem să ştim fiecare lună cum vine. Şi să vedem cât e de ploioasă.

Şi cum se înmoaie sarea. Să le număraţi să avem 12. Număraţi voi fetelor că sunteţi tinere şi ţineţi minte. Că noi bătrânii uităm şi poate numărăm de două ori în loc de o dată.

Douăsprezece. Fiecare foaie de ceapă primeşte numele unei luni şi o linguriţă de sare. Acum pune sare. Spune ianuarie. Ianuarie. Februarie. Martie. Aprilie.

De acum, fetele trebuie doar să aştepte prima zi din noul an pentru a citi cum va fi vremea în lunile următoare.

În ziua de anul nou mergem la biserică şi după venim şi vedem care cum s-a topit sarea..

De sute de ani, sătenii s-au bizuit pe calendarul de ceapă pentru a organiza muncile agricole, deşi în zilele noastre există metode moderne de a prognoza evoluţia vremii.

Recomandari