Ayran. Rețetă de băutură tradițională turcească pe bază de iaurt

Rețeta Ayran este o rețeta tradițională turcească de băutură sărată, pe bază de iaurt rece. Se servește pentru a potoli setea, pentru răcorire, dar și pentru a calma gustul picant al unor preparate și ajută la calmarea stomacului. Este o băutură plină de proteine și previne deshidratarea.

Ayran

pixabay

Băutura tradițională turcească Ayran se consumă, de regulă, alături de preparate spicy din carne și mâncare de stradă, precum kumpir și doner kebab. Este omniprezentă în Turcia pe rafturile din aproape toate magazinele alimentare.

Ayran. Rețetă de băutură tradițională turcească pe bază de iaurt - Ingrediente:


  • iaurt
  • apă
  • sare
  • opțional: mentă, sau diverse verdețuri aromatizate

Ayran. Rețetă de băutură tradițională turcească pe bază de iaurt - Preparare

Iaurtul rece se diluează cu apă rece, în cantitățile dorite de fiecare și se amestecă cu puțină sare. Pot fi folosite cantități egale de iaurt și apă, dar se preferă, de obicei, o cantitate mai mare de iaurt, decât cea de apă. Se poate adăuga și puțină mentă pentru un plus de efect răcoritor. Iaurtul trebuie amestecat așa încât să se creeze o spumă generoasă, ca la bere.

Citește și: Rețeta Gazpacho de castraveți cu avocado

Băutura tradițională Ayran provine din orașul Susurluk, o localitate recunoscută pentru diversitate de produse lactate. Se spune că iaurtul pentru Ayran este preparat cu un amestec de lapte de bivoliță, vacă și câteodată de oaie, care este vărsat dintr-o găleată într-alta pentru a crea spumă.

Această băutură sărată potolește setea, este răcoritoare, calmează gura după ce au fost consumate diverse feluri de mâncare picante și calmează un stomac deranjat. Este plină de proteine și previne deshidratarea în lunile de vară pentru că îți crește aportul de sare.

Citește și: Rețeta Gazpacho de pepene roșu, sau Supă rece de pepene roșu

Se spune că odată ce ne obișnuim cu gustul sărat al băuturii Ayran, acesta creează dependență, așa că merită să încercăm și noi rețeta, chiar dacă suntem obișnuiți cu băuturile lactate, dulci.

Prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Ce feluri de mâncare preferă Kate Middleton
Puțini știu care e prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Printre felurile de mâncare pe...
Horoscopul zilei de 19 octombrie 2021. Săgetătorii sunt plini de energie. Află ce îți rezervă astrele
Horoscopul zilei de 19 octombrie 2021 vine cu multe vești bune pentru nativii din zodiac....
Ultimele știri