Băutura tradițională turcească Ayran se consumă, de regulă, alături de preparate spicy din carne și mâncare de stradă, precum kumpir și doner kebab. Este omniprezentă în Turcia pe rafturile din aproape toate magazinele alimentare.
Ayran. Rețetă de băutură tradițională turcească pe bază de iaurt - Ingrediente:
- iaurt
- apă
- sare
- opțional: mentă, sau diverse verdețuri aromatizate
Citește și: 5 alimente bogate în proteine pe care le poți adăuga la dieta ta vegană pentru scăderea în greutate
Ayran. Rețetă de băutură tradițională turcească pe bază de iaurt - Preparare
Iaurtul rece se diluează cu apă rece, în cantitățile dorite de fiecare și se amestecă cu puțină sare. Pot fi folosite cantități egale de iaurt și apă, dar se preferă, de obicei, o cantitate mai mare de iaurt, decât cea de apă. Se poate adăuga și puțină mentă pentru un plus de efect răcoritor. Iaurtul trebuie amestecat așa încât să se creeze o spumă generoasă, ca la bere.
Citește și: Rețeta Gazpacho de castraveți cu avocado
Băutura tradițională Ayran provine din orașul Susurluk, o localitate recunoscută pentru diversitate de produse lactate. Se spune că iaurtul pentru Ayran este preparat cu un amestec de lapte de bivoliță, vacă și câteodată de oaie, care este vărsat dintr-o găleată într-alta pentru a crea spumă.
Această băutură sărată potolește setea, este răcoritoare, calmează gura după ce au fost consumate diverse feluri de mâncare picante și calmează un stomac deranjat. Este plină de proteine și previne deshidratarea în lunile de vară pentru că îți crește aportul de sare.
Citește și: Proteine animale sau vegetale: care sunt mai bune pentru masa musculară și pentru slăbit
Se spune că odată ce ne obișnuim cu gustul sărat al băuturii Ayran, acesta creează dependență, așa că merită să încercăm și noi rețeta, chiar dacă suntem obișnuiți cu băuturile lactate, dulci.
Vinete turcești. Rețetă de vinete cu sos picant de roșii și ardei... Salată de ardei copți cu usturoi. Beneficiile consumului de ardei...