- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Astăzi te învățăm cum să pregătești o prăjitură de sezon fragedă și delicioasă, pe placul tuturor invitaților! Este foarte ușor de pregătit, rețeta pas cu pas:
Deși este asemănătoare cu prăjitura-cozonac ,,Floare de Crăciun'', prăjitura ,,Brad de Crăciun'' cu Nutella are un aspect special, perfect pentru atmofera de sărbătoare.
INGREDIENTE PENTRU ALUAT
450 g faina, 100 g zahăr, 1 plic drojdie uscată, un praf sare, 100 g unt, 250 ml lapte, 2 oua, 1,5 linguri de ulei
1. Amestecă toate ingredientele uscate (zahăr, făină, drojdie, sare) într-un castron încăpător.
2. Încălzește laptele și adaugă-l peste amestecul uscat, urmat de 2 gălbenușuri și de unt.
3. Amestecă ingredientele folosind o furculița, până obții un aluat, apoi frământă cu mâinile pentru vreo 10 minute.
4. Inițial, aluatul va fi lipicios, dar pe măsură ce îl frămânți va deveni fîn. Dacă devine prea uscat, adaugă câteva picături de lapte și continuă să frămânți.
5. După cele 10 minute de frământat, adaugă uleiul într-un castron și tăvălește aluatul în ulei. Pune o folie de plastic sau o cârpă curată peste și lasă-l la cald cam 60-90 minute.
6. După ce aluatul și a dublat mărimea, scoate-l pe un tocător și împarte-l în 4. Întinde prima foaie de aluat într-o formă cât mai apropiată de una triunghiulară, subțire.
7. Când ai obținut forma perfectă, pune-o pe o tava tapetată cu hârtie de copt, apoi unge-o cu nutella ușor încălzită, într-un strat subțire.
8. Lasă în partea de jos, la baza “bradului” o zonă de 5 cm neacoperită cu Nutella, mai puțin în zona trunchiului, unde cobori cam 2-3 cm cu cremă.
9. Procedează la fel și cu următoarele foi, măsurând dimensiunea primei foi, pentru a le întinde pe toate la fel.
10. Deasupra fiecărei foi adăugate întinde un strat subțire de Nutella, mai puțin deasupra celei de-a patra.
11. Când ai toate foile așezate cu cremă de ciocolată între ele, elimină excesul de aluat folosind o rigla sau marginea unei tăvi pentru a putea tăia drept.
12. Elimină aluatul din partea inferioară urmărind conturul cremei de ciocolată. Conturează ușor cu cuțitul, fără a străpunge prima foaie, “trunchiul” bradului, până jos.
13. Pe lateralele bradului de Crăciun, taie fâșii de 2-3 cm grosime, de la margine până la trunchiul conturat mai devreme.
14. După ce ai tăiat toate fâșiile, ia-le pe rând cu mână și rotește-le de două ori, iar către vârf, unde bradul se îngustează, o singură dată. Ai grijă să rotești toate fâșiile în aceeași direcție.
15. Lasă prăjitura la crescut pentru 30 de minute, apoi unge-o cu albușurile rămase, amestecate cu puțin lapte.
16. Dă prăjitura la cuptorul preîncălzit pentru 15-20 de minute, până când devine rumenă.
17. Scoate-o din cuptor după ce s-a rumenit, dizolvă cele 2 linguri de zahăr în apă și unge prăjitura. Presară fulgii de cocos sau semințele de susan din loc în loc, pentru a lăsa impresia de brad nins.