Ingrediente
- File de salau 0.800 kg
- Capere in otet 50g
- Smantanta pentru gatit 32% grasime 200 ml
- Vin alb demisec o sticla 750 ml
- Lamaie 1 buc
- Ardei gras rosu 1 buc
- Ardei gras verde 1 buc
- O telina mica
- Morcovi 2 buc
- Ciuperci(proaspete) champignon mici 250 g
- Unt 70 g
- Condimente: piper verde boabe, piper rosu boabe, turmeric, sare, praf de chilli
- Ulei de masline 100-150 ml
- Ulei floarea soarelui 100-150 ml
- Apa 2l
- Paine toast 1 buc
- Usturoi 1 buc
- Patrunjel 1 leg
- Ceapa chives pt decor(10-12 fire)
Mod de preparare
Se amesteca intr-un bol 50 ml ulei de masline cu zeama de la jumatate de lamaie, sare, piper rosu si verde(macinat in mojar) si turmeric. Se ung fileurile de peste cu marinada obtinuta si se pun in tava in care in prealabil s-au turnat doua linguri de ulei de floarea soarelui.Se acopera cu folie de aluminiu si se baga in frigider pentru 20 de minute. Se scoate de la frigider, se da jos folia si se baga la cuptor (190 grade) pentru 20 de minute.
Ardeii si morcovii se taie julienne, iar telina felii si se oparesc cateva minute in cratita, dupa care se scurg si se trag la tigaie impreuna cu ciupercile in ulei de masline.Se adauga un bob de unt si se condimeneaza cu sare, piper verde si praf de chilli.
Intr-o tigaie se topeste untul, se adauga caperele cu o lingura din otetul de la acestea si se stinge totul cu vin alb demisec, adaugandu-se patrunjel tocat marunt. Dupa ce scade la jumatate, se adauga smantana de gatit si se lasa la foc mic in jur de 10 minute. Se condimenteaza cu piper rosu, piper verde si sare.
Se monteaza pe farfurie si se serveste alaturi de paine toast prajita, trasa-n usturoi.
Tigaia recomandata pentru prepararea retetei este: