Cunoscută sub denumirea de prăjitura Revani, Jamie Oliver ne propune să ne răsfățăm papilele cu o delicioasă și foarte aromată prăjitură cu fistic și aromă intensă de lămâie!
Ingrediente pentru prăjitură cu fistic și aromă intensă de lămâie
- 75 g unt nesărat, plus extra pentru uns
- 4 ouă mari
- 100 g zahăr
- 100 g fistic mărunțit
- 100 g griș
- 1 lămâie
- 50 g marmeladă de portocală
- 1 linguriță de mentă uscată
- 25 g fistic
- Sirop:
- 2 lămâi
- 150 g zahăr
Mod de preparare prăjitură cu fistic și aromă intensă de lămâie
Preîncălziți cuptorul la 180ºC Ungeți cu unt o formă rotundă de 20 cm.
Topiți untul la foc mic, apoi lăsați-l deoparte.
Separați gălbenușurile de albușuri. Bateți gălbenușurile cu zahărul cu ajutorul unui mixer electric până când sunt ușor cremoase.
În timp ce mixați, adăugați încet fisticul și grisul, apoi untul topit, zeama de lămâie, marmelada și 1/4 linguriță de sare de mare. Mixați până când compoziția este omogenă.
Într-un vas separat, mixați albușurile până când se spumează și formează țepi.
Încorporați ușor, albușurile în compoziția de fistic, în trei prize, pentru a obține o compoziție aerată.
Întindeți compoziția în forma unsă și coaceți-o timp de 25 până la 30 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea.
Intre timp, faceți siropul de lămâie.
Amestecați sucul de lămâie și zahărul într-o cratiță la foc mediu până când zahărul se dizolvă. Stingeți focul și dați siropul deoparte.
Înțepați blatul peste tot cu o scobitoare de îndată ce îl scoateți din cuptor. Treceți încet siropul peste blat cât este cald.
Presărați menta uscată, apoi tăiați și presărați fisticul.
Lăsați tortul să se răcească complet înainte de a-l scoate din formă. Serviți feliile de tort cu câte o lingură de iaurt grecesc, dacă doriți.