- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Turta dulce a devenit în ultimii ani, desertul tradițional al sărbătorilor de iarnă din întreaga lume, iar rețetele de turtă dulce sunt asemănătoare, doar diferă forma acestora, sau mai bine zis, modul de prezentare. Se pot pregăti sub formă de biscuiți, sub formă de biluțe, sub formă de prăjitură la tavă, sau sub formă de chec, așa cum puteți vedea și în această rețetă de chec din aluat de turtă dulce și glazură de ciocolată.
Indiferent cum am prepara turta dulce, aromele specifice acesteia sunt inconfundabile și nu trebuie să lipsească.
Citește și: Chec cu dovleac și glazură de lămâie, perfect pentru momentele dulci
Ingrediente pentru rețetă de chec din aluat de turtă dulce și glazură de ciocolată:
-
Ingrediente pentru aluat de turtă dulce:
- 300 g făină
- 1 ou
- 100 ml lapte
- 100 g zahăr
- 100 g miere de albine
- 60 ml ulei
- ½ linguriță bicarbonat
- ½ linguriță praf de copt
- 1 linguriță condimente pentru turtă dulce(scorțișoară, nucșoară, anason stelat, cuișoare, ghimbir)
- 1 varf linguriță de sare
Citește și: Chec cu inimioară albă și ciocolată. Un desert spectaculos pentru momente dulci
-
Ingrediente pentru glazura de ciocolată:
- 100 ml smântână naturală pentru frișcă
- 100 gr ciocolată cu lapte
Mod de preparare pentru rețetă de chec din aluat de turtă dulce și glazură de ciocolată
Pregătim aluatul pentru chec de turtă dulce
Mai întâi pornim cuptorul la 180 de grade.
Spargem oul într-un bol și adăugăm peste el un praf de sare și zahărul. Amestecăm ingredientele cu ajutorul mixerului până obținem o compoziție spumoasă. Adăugăm pe rând, mierea, uleiul, laptele, omogenizăm după fiecare ingredient adăugat, iar la final, încorporăm făina amestecată cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu și condimentele pentru turtă dulce.
Citește și: Chec aperitiv cu spanac și morcovi, pentru gustări zilnice
Aluatul pentru acest chec de turtă dulce va fi unul mai dens, mai necursiv, așa ca o budincă și se întinde într-o tavă mai mica de chec,pe care o tapetăm cu hârtie de copt .
Citește și: Rețete de fursecuri pentru masa de Crăciun. Cea mai simplă și reușită rețetă de turtă dulce
Checul din aluat de turtă dulce se coace la 180 de grade, pentru 30-35 de minute, sau până se rumenește frumos la suprafață și trece testul scobitorii.
După coacere, se lasă checul de turtă dulce să se tempereze, mai întâi în tavă, pentru 7-8 minute, apoi se scoate pe un grătar de răcire.
Preparare glazură de ciocolată
Glazura de ciocolată este opțională, se poate renunța la ea, sau se poate opta pentru glazura royal icing, specifică turtei dulci. Dar, se poate și pudra checul cu zahăr, rămâne la alaegerea fiecăruia.
Citește și: Rețete pentru masa de Crăciun. Rețetă de Turtă dulce cu gust de copilărie
Pentru a prepara glazura de ciocolată, se pune smântâna pentru frișcă într-un vas, pe foc și se lasă doar să se încălzească, fără a atinge punctul de fierbere, pentru a nu-și pierde din proprietăți. Se ridică vasul de pe foc și se adaugă peste smântâna încălzită, ciocolata ruptă în bucăți mici. Se amestecă intens până aceasta se topește și se omogenizează compoziția.
Se lasă glazura de ciocolată să se mai tempereze 5-6 minute, apoi se întinde peste checul din aluat de turtă dulce.
Citește și: Mini Paris Brest cu căpșuni. Rețetă tradițională din bucătăria franțuzească
Checul se feliază după ce se întărește glazura de ciocolată.
Spor și poftă bună!
Rețeta Scutecele Domnului sau Turte de Crăciun. Rețeta Pelincile Domnului... Rețeta celui mai simplu și rapid tort de biscuiți cu cremă de cacao și unt...