Langoșii fac parte din preparatele tradiționale ungurești, asemănători cu gogoșile noastre, doar că aceștia se prepară și în varianta umpluți cu brânză, sau gem. Sunt atât de delicioși încât creează dependență!
Ce ne trebuie pentru Rețeta de Langoși cu brânză și ceapă verde:
- 1 kg făină
- 25 gr drojdie
- sare
- 1/2 linguriță zahăr
- 500 ml apă
- pentru umplut:
- 450 gr brânză sărată
- 2-3 linguri de smântână fermentată
- 2 legături de ceapă verde
- ulei pentru prăjit
Citește și: Langoși simpli. Rețetă tradițională ungurească
Rețetă de Langoși cu brânză sărată și ceapă verde
Drojdia împreună cu zahărul se lichefiază în puțină apă călduță, pregătind astfel plămădeala aluatului, după cum ne explică Vlăduț.
Citește și: Langoși ungurești. Rețeta tradițională pas cu pas
Se cerne făina într-un vas și se maestecă cu sarea. Se face o adâncitură la mijloc și se pune acolo plămădeala care se lasă să se odihnească 6-8 minute pentru a se activa, ca la orice Rețetă clasică de gogoși.
Se toarnă apa caldă, amestecând continuu plămădeala cu făina din vas și se frământă un aluat ferm, care se lasă la dospit 40-50 de minute.
Între timp, se pregătește umplutura. Se amestecă brânza dată pe răzătoare cu ceapa tocată și smântâna.
Aluatul pentru langoși se împarte în bucăți mici, care se întind pe masa înfăinată în foi circulare de 1 cm grosime. Se pue câte o lingură din amestecul de brânză și ceapă verde la jumătatea rondelelor de aluat și se îndoaie aluatul de la jumătate, unind marginile într-un semicerc.
Citește și: Rețeta Langoși de post, cu gem de prune și nuci
Marginile interioare se ung cu apă și se presează pentru a se lipi. Sau, se pot uni două câte două rondelele de aluat cu umplutură de brânză și ceapă verde la jumătate.
Langoșii cu brânză sărată și ceapă verde se prăjesc în ulei încins până se rumenesc frumos.
Sunt foarte buni, ușor calzi, dar merg de minune și reci.