- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Vlădutz, bucătarul de la Neatza, ne propune o rețeta perfectă de "Mucenici moldovenești", cu multă miere, nuci, vanilie și lămâi.
Ingrediente pentru rețeta de mucenici moldovenești:
Pentru aluat:
- 1 kg faina
- 4 galbenusuri de ou
- 50 g drojdie proaspata
- 1 lingura zahar
- 1 lingurita sare
- 350 ml lapte
- 75 ml ulei
- 2-3 lingurite esenta de vanilie
Pentru sirop:
- 1 l apa
- 200 g zahar
- esenta de vanilie
- esenta de rom
- coaja rasa de lamaie
- 100-150 g miere
Pentru glazura:
- 250 g miere de albine
- 500 g miez de nuca
Mod de preparare pentru rețeta de mucenici moldovenești:
Pentru aluat, se freaca drojdia cu zaharul pana se dilueaza, apoi se adauga putin lapte cald si putina faina, se realizeaza o maia care se lasa la dospit pana isi mareste consistent volumul.
Se cerne faina intr-un vas si se amesteca cu sarea.
Se face o adancitura la mijloc si acolo se pune maiaua, apoi galbenusurile si treptat, laptele cald si uleiul, amestecandu-se totul si adunand in acelasi timp, faina de pe margini.
Se framanta un aluat care se lasa la crescut, acoperit si la loc cald.
Dupa ce isi dubleaza volumul, se rup bucati din aluat si se modeleaza mucenicii sub forma de opturi, sau sfintisori, care se aseaza in tava de copt si se mai lasa la dospit 20 de minute, apoi se coc la 160-170 de grade, pentru 20-25 de minute.
Pentru sirop, se pune apa impreuna cu zaharul la fiert, iar cand se dilueaza zaharul se adauga esentele si coaja rasa de lamaie.
Se lasa siropul sa se tempereze usor, apoi se adauga mierea si se amesteca bine pana se dilueaza.
Mierea va ingrosa siropul si ii va conferi un gust mai aromat.
Se lasa siropul sa se raceasca si se scufunda mucenicii raciti, prin el, apoi se aseaza in tava si se lasa sa se odihneasca putin.
Mierea se incalzeste usor si cu ajutorul unei pensule se glazureaza mucenicii pe deasupra si se pudreaza cu mult miez de nuca macinat mai grosier si copt in prealabil.
Sa va fie de folos!
Rețetă de Post. Ciorba de urzici și supa cremă de urzici. Simplu de preparat și delicios... Paste cu sos de roșii și vinete. Un preparat delicios, adaptat și pentru post...