Live acum
Prime Time 20:50Observator Special

Rețetă de sos Ajvar. Sos sârbesc de ardei copți

Foarte popular pe teritoriul fostei Jugoslavii, sosul Ajvar, adică sos sârbesc de ardei copți, se poate servi și în restaurantele noastre, mai ales la burgeri, la platourile cu brânzeturi, dar și ca bază la anumite mâncăruri.

Sos sârbesc de ardei copți

Sosul sârbesc de ardei copți, sau sosul Ajvar are la bază ardeii roșii, copți, asezonați cu ardei iuți și usturoi, pentru a da nota de spicy.

Rețetă de sos Ajvar. Sos sârbesc de ardei copți - Ingrediente:


  • 3 kg ardei kapia, roșii
  • 2-3 ardei iuți
  • Sare și piper
  • 100 ml ulei
  • 3-4 căței de usturoi
  • cimbru
  • 1-2 foi de dafin
  • 1 lingură de oțet

Rețetă de sos Ajvar. Sos sârbesc de ardei copți - Preparare

Se coc ardeii și cei capia și cei iuți, se curăță și se toacă fin cu cuțitul, sau se trec prin mașina de tocat.

Se pune ulei la încins și se adaugă ardeii copți, în mai multe tranșe, amestecând continuu pentru omogenizarea compoziției.

Se adaugă sare, piper, 1-2 foi de dafin și cimbru și se fierbe sosul pentru aproximativ o oră, la foc mic, amestecând din când în când în el. Nu uităm să îndepărtăm foile de dafin după 10-12 minute de fierbere, pentru a nu deveni sosul amar.

Citește și: Rețeta Dulceață de ardei iuți sau Sos iuțel

Spre final, se adaugă usturoiul răzuit și oțetul.

Sosul sârbesc de ardei iuți se pune fierbinte în borcanele sterilizate și se păstrează în pături până acestea se răcesc.

Citește și: Rețetă de ardei copți umpluți cu brânză

Este ideal și pentru sandvișuri, pentru a fi servit cu diverse gustări: șnițele, dovlecei pane, etc.

Să vă fie de folos!

Video