Rețeta Scutecele Domnului sau Turte de Crăciun. Rețeta Pelincile Domnului

Rețeta Scutecele Domnului sau Turte de Crăciun, este o rețetă de post special preparată pentru a fi servită în ziua de Ajun.

Scutecele Domnului sau Turte de Crăciun

shutterstock

Rețeta de Turte de Craciun, întâlnită și sub denumirea “Scutecele Domnului”, “Pelincile Domnului” sau “Scutecele lui Hristos” este o rețetă tradițională, de post, din zona Moldovei care se prepară special pentru a fi servită în ajunul Crăciunului.

Scutecele Domnului sunt de fapt turte din cel mai simplu aluat, turte subțiri coapte pe lespede, sau pe plită, apoi înmuiate într-un sirop aromat și asamblate în straturi, umplute cu multa nucă macinată sau cu julfa (semințe de cânepă).

Ingrediente pentru Rețeta Scutecele Domnului sau Turte de Crăciun. Rețeta Pelincile Domnului:

 • Ingrediente pentru aluat de turte:

 • 500 gr făină tip 650
 • 150 ml apă
 • 1 vârf de linguriță cu sare
 • Ingrediente pentru sirop aromat:

 • 500 ml apă
 • 50 gr zahăr, sau după gust
 • 1 linguriță esență de vanilie
 • 1 linguriță esență de rom
 • coajă răzuită de la o portocală
 • coaja răzuită de la 1 lămâie
 • Ingrediente pentru umplutură:

 • 500 gr nucă macinată, dar nu foarte fin
 • 100 gr zahăr tos

Mod de preparare pentru Rețeta Scutecele Domnului sau Turte de Crăciun. Rețeta Pelincile Domnului

Preparare turte din aluat simplu

Se cerne făina într-un bol și se amestecă bine cu sarea. Apoi se toarnă, treptat, apa și se amestecă până rezultă un aluat nelipicios și ușor de modelat.

Se rup 8-10 bucățele din aluat și se întind cu sucitorul de aluaturi pe masa înfăinată, în foi subțiri, circulare. Foile trebuie să fie neapărat foarte subțiri, nu groase ca pentru turtele la tigaie.

Citește și: Rețeta Sarailie. Un desert cu tradiție pe care nu-l poți refuza!

Foile pentru Turtele Domnului se coc foarte rapid pe plită, sau într-o tigaie de teflon, tigaia de clătite, neunsă, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă pentru a se rumeni uniform. După coacere, turtele se lasă să se usuce bine, întinse separat pe hârtii de copt. De obicei, gospodinele le lăsau la uscat de pe o zi pe alta, însă în 5-6 ore se pot usca bine.

Preparare sirop aromat pentru Scutecele Domnului

Se pune apa la fiert cu zahărul. Se adaugă coaja răzuită de la o lămâie și coaja răzuită de la o lămâie, după ce acestea au fost foarte bine spălate, chiar dacă le alegem bio. Se amestecă până se topește tot zahărul, iar înainte de stingerea focului se adaugă esențele. Se acoperă puțin vasul pentru a se infuza cojile și a-și degaja bine aromele.

Citește și: Cum se prepară Rețeta Veşmintele Domnului - Rețetă tradițională din Vinerea Mare a sărbătorilor de Paște

Asamblare turte de Crăciun sau Pelincile Domnului

Fiecare foaie foaie de aluat se ține în sirop timp de 1-2 minute.

Se amestecă nuca măcinată cu zahărul și se presără puțin din acest amestec pe un platou rotund. Peste aceasta se așază turta însiropată, se presară din nou nucă cu zahăr, se așază următoarea turtă însiropată și tot așa până la terminarea ingredientelor.

Ultimul strat va fi din nucă cu zahăr. Se toarnă deasupra jumătate din siropul rămas și se așază peste turtele de Crăciun un tocător pentru a le presa ușor. Se lasă la rece pentru 2 ore, apoi se toarnă și restul de sirop. Se acoperă cu folie de prospețime pentru a ajuta înmuierea turtelor și se lasă la rece până în momentul servirii.

Spor la preparat rețeta Scutecele Domnului sau Turte de Crăciun și poftă bună la savurat!

Ultimele știri