Așa cum ne-a obișnuit în fiecare an, în Vinerea Mare, Vlăduţ, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani, prepară o rețetă specifică acestei zile și anume: Rețeta Veşmintele Domnului.
Ce ne trebuie pentru Rețeta Veșmintele Domnului:
- arpacaș
- apă
- sare
- vanilie
- coajă de lămâie
- zahăr
- Pentru aluat:
- făină
- apă
- sare
- puțină miere pentru servit
Cum se procedează pentru a prepara Rețeta Veșmintele Domnului
Arpacașul se spală în 9 ape, ca și la Rețeta tradițională de de colivă și se spune o rugăciune pe parcurs.
Apoi se lasă la hidratat, la rece, de seara până dimineața în apă cât să fie cu două degete acoperit.
A doua zi se completează cu apă, în proporție de 1:3 ca și la orez și se pune la fiert. Se lasă să fiarbă pânpă boabele de arpacaș se hidratează bine și se exfoliază, adică înfloresc, cum se spune din bătrâni.
Se stinge focul, se adaugă un praf de sare, zahărul și aromele, se amestecă bine până se topește zahărul și se acoperă vasul cu un capac. Se lasă așa până se temperează, timp în care arpacașul înflorește și mai mult și se întrepătrunde cu aromele adăugate.
Pentru prepararea turtelor pentru rețeta veșmintele Domnului, se amestecă făină cu puțină sare și apă cât să rezulte un aluat nelipicios. Aluatul se lasă la odihnit câteva minute, apoi se întinde în foi subțiri care se coc pe grătar, sau la tigaie, ca și la Rețeta clasică de lipii, sau turte la tigaie.
Turtele se servesc tartinate cu arpacaș și se glazurează cu puțină miere.
Pentru a nu pierde detalii și explicații de la Vlăduț, accesați și materialul video de mai jos, din minunata emisiune a matinalului Neatza cu Răzvan și Dani: