Ingrediente
- 8 buc Saint-Jacques
- 500 g cartofi violeti
- 500 gr varză roșie
- 1 kg mălai
- 1 ceapă roșie
- 1 L smântână dulce
- 1 L lapte
- 2 L supă de pui neutru
- 1 L apa
- 300 g unt clarificat
- 100 g sare
- 10 g cărbune vegetal
- 8 g sofran
- ulei de măsline extravirgin
- piper
- sare
- germeni roșii și verzi
Mod de preparare
Se curăță Saint-Jacques de coral și se pune la marinat într-un litru de apă cu 100 g sare, timp de 20 minute, după care, se scot și se tamponează cu un prosop absorbant.
Între timp, se pun la fiert 300 ml de smântână cu 20 g unt clarificat și sofran între 4 și 8 g în funcție de culoarea pe care dorim să o aibă Saint-Jacques-ul.
Cînd compoziția fierbe, se adaugă Saint-Jacques-ul și se lasă la foc mic 5-6 minute, după care vor fi scoase și așezate pe o farfurie.
Se toacă fin ceapa și varza, iar cartofii se curăță de coajă și se pun în apă rece.
Se încinge puțin ulei într-o tigaie, se adaugă ceapa și varza și se călesc până devin lucioase.
Se adaugă cartofii tăiați în bucăți mici, 200 g de unt clarificat și 1 L de supă de pui.
Când au fiert cartofii, se mixează și se transformă în piure.
Se adaugă sare, piper și ulei după gust.
Pentru mămăligă, se pun la fiert într-un vas: laptele, smântâna și puțină sare.
Când incep să fiarbă se adaugă carbunele vegetal în funcție de culoarea dorita (intre 4 si 10 grame).
Apoi se adaugă mălaiul și când a fiert, se răstoarnă într-o tavă să se răcească.
Pentru prezentare, se formează baza de mămăligă, peste care se pune Saint-Jacques-ul marinat și în jurul mămăligii, crema/piureul de cartofi violeți și varza roșie.
Se adaugă și un fir de ulei.
Rețetă concurent: Popa Ioan
Mancare de pere cu carne de porc... Cod file la vid, cu anghinare, fenicul și sos de arpagic verde...