Secretele lui chef Cătălin Scărlătescu pentru cel mai gustos cozonac

Secretele lui chef Cătălin Scărlătescu pentru cel mai gustos cozonac.Paștele 2019 se apropie cu pași repezi, iar Masa de Paște nu poate fi completă fără cozonac. Îndrăgitul chef Cătălin Scărlătescu are cele mai bune trucuri, dar și o rețetă specială 

Paștele se apropie cu pași repezi, iar pregătirile pentru una dintre cele mai importante sărbători ale românilor vor începe în curând. Și nu poate fi Paște românesc fără ouă și cozonac. Despre delicatesa din urmă, îndrăgitul chef Cătălin Scărlătescu are cele mai bune trucuri, dar și o rețetă specială.

INGREDIENTE:

 • 1 kg făină
 • 250 gr zahăr
 • 450 gr lapte
 • 5 ouă
 • 60 gr drojdie
 • 300 gr unt belgian
 • 500 gr nucă
 • 200 gr rahat
 • 150 gr ciocolată belgiană
 • 30 gr portocală confiată
 • 30 gr coajă de lămâie

MOD DE PREPARARE:

1. Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte și trei linguri cu făină. Se lăsă compoziția să crească până când își dublează volumul.

2. Laptele se fierbe împreună cu zaharul, apoi se amesteca până se dizolvă.

3. Gălbenușurile se freaca cu sarea.

4. Se pune făina într-un vas și se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiata. Se frământă bine până se obține un aluat omogen, consistent și elastic.

5. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.

6. Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolata belgiana, rahat si stafide si se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou.

7. Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ doua ore.

8. Când aluatul a crescut se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.

ÎN PLUS, iată câteva dintre TRUCURILE pe care Scărlătescu le folosește pentru cozonacul perfect:

1. Ingredientele trebuie să aibă aceeasi temperatură! Scoate-le din timp, aproximativ cu 3-4 ore înainte pentru a le permite să ajungă la temperatura camerei.
2. Dospitul se face la o temperatură de 35 de grade și umiditate 80.
3. Pentru copt, cuptorul trebuie încălzit la 160 de grade iar spre sfârșit temperatura trebuie coborâtă la 140 grade, pentru a îi perimte cozonacului să se coacă bine.
4. Bucătăria trebuie să fie călduroasă şi, după ce faceţi aluatul, e bine să nu deschideţi uşa sau geamul, pentru a nu se face curent.
5. Toate ingredientele lichide trebuie să fie călduţe – nu foarte fierbinţi, nu foarte reci.
6. Vasul în care frământaţi aluatul trebuie să fie călduţ. Pentru asta, îl puteţi clăti cu apă fierbinte şi apoi şterge foarte bine.
7. Cozonacul va avea o culoare frumoasă dacă mixati ouăle cu puţină sare.

Pentru Masa de Paște 2019, încearcă și rețeta cozonac pufos.

Cea mai iubită emisiune culinară revine cu cel de-al cincelea sezon, un sezon ,,de poveste”, ce va dezvălui experiențele, dar și motivațiile fiecărui concurent.

,,Chefi la cuțite” se întoarce pe Antena 1 din 9 aprilie, în fiecare luni și marți de la 20:00, cu cel de-al cincelea sezon.

Ultimele știri