Se știe că drojdia este ingredientul de bază pentru fermentarea și coacerea aluaturilor de panificație.
Prin fermentare, drojdia transformă zaharurile din aluat, în dioxid de carbon, ceea ce duce la formarea unor bule de aer în aluat și, automat, la creșterea acestuia în volum, atât în timpul dospirii, cât și a tratamentului termic.
Și pentru că, în această perioadă de izolare la domiciliu, din cauza pandemiei de coronavirus, gătim mai mult, iar pâinea este alimentul nostru de bază și cum drojdia este la mare căutare, nu strică să avem propria noastră cultură de drojdie în frigider, perfectă pentru a prepara oricând o pâine de casă gustoasă și mai sănătoasă.
Citește și: Ce este făina de secară și în ce preparate se folosește
Ce ne trebuie pentru rețeta Starter, plămădeală sau cultură de drojdie pentru pâine:
- 2 gr drojdie uscată
- 100 gr făină
- 100 ml apă călduță
Rețeta Starter, plămădeală sau cultură de drojdie pentru pâine – Mod de preparare
Într-un borcan de sticlă, sau o cutie de plastic cu capac, se amestecă făina cu drojdia și apa călduță până se omogenizează bine compoziția.
Se lasă borcanul la loc cald, acoperit cu capacul, până compoziția își dublează volumul. Apoi se închide ermetic capacul și se păstrează borcanul cu starter de drojdie la frigider până când avem nevoie să preparăm pâine.
Citește și: Rețetă de maia naturală preparată în casă
Cum procedăm pentru a folosi starter, plămădeală sau cultură de drojdie pentru pâine?
Se cântărește starterul și se folosește în cantitate dublă fată de cantitatea de drojdie necesară în mod classic.
Deci, echivalentul a 25 gr de drojdie proaspată, sau 7 gr de drojdie uscată, este de 50 gr de starter de drojdie.
Îl folosim ca pe o maia obișnuită, amestecându-l cu făina și apă caldă, sau ce rețetă de aluat dospit vrem să preparăm.
Citește și: Agenți de creștere pentru aluaturi. Cum se întrebuințează și prin ce se deosebesc
Cum procedăm pentru a întreține în continuare starter, plămădeală sau cultură de drojdie pentru pâine?
Cantitatea de starter folosită pentru aluat trebuie înlocuită cu aceeași cantitate de făină amestecată cu apă.
De exemplu, dacă folosim 50 gr de starter, amestecăm 25 gr de apă cu 25 gr de făină, iar acest amestec îl adăugăm la starterul din borcan.
În felul acesta vom avea în frigider starter de drojdie pentru pâine tot timpul, pe o peroioadă de luni bune, sau chiar ani, dacă nu ne plictisim.
Să vă fie de folos!
Rețetă de chiftele fără carne. Chiftele din cartofi și alte ingrediente, pline de gust... Salată de rucola cu avocado și legume asortate. O salată de primăvară plină de culoare și savoare...