- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ce trebuie să știm, de fapt despre Maiaua naturală, cunoscută și sub denumirea de Drojdie sălbatică?
Maiaua este o cultură de fermentație necesară creșterii(dospirii) aluaturilor de pâine, cozonac, gogoși, cornuri, etc. Însă timpul de activare a ei este mai îndelungat, dar merită din plin așteptarea, pentru că produsele de panificație cu maia naturală sunt cele mai sănătoase, dar și mai spornice, mai gustoase și sățioase.
Ce ne trebuie pentru a prepara maia natural în casă:
- 2 borcane de sticlă cu capac, sau de plastic transparent, gradate dacă se poate
- 1 spatulă de lemn, plastic sau inox
- 1 cântar de bucătărie electronic
- apă la temperatura camerei
- făină de secară, sau făină integrală
- făină de grâu albă, de preferință tip 650
- agendă și pix pentru notări
- 1 marker
Ce trebuie știut înainte de a prepara maia naturală?
Făina folosită se va cântări și se va amesteca cu aceeași cantitate de apă, dar, ATENȚIE! Apa se va cântări în grame, nu se va măsura în mililitri!
Până la a obține maia naturală, aceasta trece prin mai multe etape.
Prima etapă este cultura, adică faza în care amestecăm făina cu apa.
După aproximativ o săptămână, aceasta își poate dubla volumul și o putem numi maia.
În tot acest timp, maiaua naturală trebuie ținută la temperatura camerei, nu în cămară.
Făina de secară, sau cea integrală este necesară la a prepara maia naturală, întrucât conține mai multe zaharuri și va fermenta mai rapid.
Dacă nu avem făină integrală, putem folosi făină albă și adăugăm 1 linguriță de miere.
Cițește și: Tot ce trebuie să știm despre pâinea cu maia! De ce e mai recomandată decât pâinea cu drojdie
Cum procedăm pentru a prepara maia naturală?
Ingrediente pentru ziua 1 – Prepararea culturii:
- 100 gr făină de secară, sau făină integrală
- 100 gr apă la temperatura camerei
Într-un vas de sticlă( borcan sau bol) amestecăm făina de secară sau integrală și apa la temperatura camerei. Va fi un amestec destul de vârtos.
Se pune deasupra capacul, fără a-l înfileta, ca să respire compoziția și se lasă la temperatura camerei. În agendă, notăm ora la care am pornit prepararea culturii de maia.
Citește și: Rețete de pâine cu bicarbonat
Ziua 2 – Hrănirea culturii, la 24 de ore
Acum punem în folosință al doilea recipient.
Amestecăm bine cultura din prima zi și luăm din ea 100 gr pe care le transferăm în al doilea recipient. Amestecăm 100 ml apă la temperatura camerei cu 100 gr făină albă și încorporăm amestecul în cultura din al doilea recipient.
Ne rămân 100 gr de cultură pe care nu o aruncăm, ci vom prepara cu ea niște lipii de casă la tigaie, care nu necesită o creștere a aluatului.
Vedeți Aici o Rețetă de turte la tigaie cu brânză și verdeață în care puteți înlocui drojdia cu restul de cultură!
Ziua 3-5 – Hrănirea la 12 ore
De acum vom hrăni cultura la 12 ore. Notăm ora în agendă ca să fim siguri că am hrănit cultura în ziua respectivă.
Procedăm ca în ziua 2 în următoarele 3 zile, cu mențiunea că vom hrăni cultura pentru maia naturală la interval de 12 ore. Spălăm bine al doilea recipient și îl ștergem înainte de a transfera cultura în el.
Deja în aceste zile se vor observa din ce în ce mai multe bule de aer în compoziție, semn că maiaua naturală se conturează.
În a cincea zi, după ce hrănim cultura, facem semn cu un marker pe recipient, la nivelul culturii, dacă nu avem recipientul gradat. Dacă în decurs de 12 ore cultura tinde să își dubleze volumul, deja putem spune că avem maiaua gata pentru a folosi din ea la pâine de casă, sau alte aluaturi.
Luăm din maia atât cât folosim la pâine, iar restul de maia o vom păstra la frigider în borcanul închis ermetic. Vom hrăni maiaua din borcan odată pe săptămână, pentru a avea în permanență maia.
Cea mai delicioasă rețetă de post! Budincă de orez cu lapte de cocos și caramel cu aromă de portocale - Reţeta lui Vlădu... Cum poți face turte la tigaie cu praf de copt în loc de drojdie - Rețeta lui Chef Munti...