- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Gianny a câștigat trofeul și marele premiul de 30.000 de euro, după ce a impresionat juriul de specialitate: a gătit meniu complet, ajutat de concurenții din echipa lui Scărlătescu.
Chef Scărlătescu reușește astfel să se alinieze celorlalți doi chefi, chef Florin Dumitrescu și chef Sorin Bontea, care în primele două sezoane au câștigat, pe rând, trofeele. Gianny și-a pus sufletul pe tavă, în primul interviu în calitate de câștigător. Tânărul are o poveste de viață uimitoare.
1. Cum te-ai simțit la finală, când ai auzit că tu ești câștigător? Ce ți-a trecut prin minte atunci?
Mi s-a tăiat respirația și lacrimile mi-au cuprins întreg chipul... nu știam dacă este adevărat sau visez. Îmi spuneam în minte că nu, n-are cum, e un vis...
2. Îți amintești care a fost primul lucru pe care l-ai făcut imediat după încheierea finalei?
Bineînțeles. I-am mulțumit lui Dumnezeu pentru tot ceea ce mi-a oferit de-a lungul vieții. Și i-am mulțumit și bunicii mele pentru că a vegheat asupra mea... abia atunci am văzut semnele... pe bunica o chema Violeta, iar eu am ajuns în echipa mov. Astea nu sunt coincidențe.
3. De ce crezi că ai câștigat tu? Ce ai avut în plus față de ceilalți? Care crezi că sunt calitățile care te-au ajutat să obții marele premiu?
Am câștigat pentru că am avut un meniu diferit. Știam că am în spatele meu o echipă puternică și că mă pot baza pe ei. Lorant cu ciocolata… Mitea, care s-a dovedit a fi un PRIETEN înainte de toate și cu care m-am împrietenit și am aflat că vorbim aceeași limbă în bucătărie... Le mulțumesc tuturor colegilor mei de echipă, fără ei nu aș fi reușit, dar și lui chef Scărlătescu, cel care ne-a îndrumat și ne-a condus până în finală. Cât despre calitățile mele, aș zice că sunt un bun executant și niciodată nu dau înapoi de la nimic. Chiar și atunci când chef Scărlătescu m-a rănit prin comparația cu Filip, mi-am jurat mie însumi că o să-i demonstrez că nu sunt așa. Și mă bucur enorm că a avut încredere în mine până la urmă.
4. Ai avut vreo strategie pe tot parcursul emisiunii?
Fiecare bucătar are o strategie în minte atunci când este într-un concurs. În principiu mi-am testat adversarii și nu am arătat tot ceea ce pot face în bucatarie, era foarte important să le văd așii din mâneca lor. Momentele în care am avut farfurii slabe m-au demoralizat, acolo am greșit și recunosc. Nu încerc să dau vina pe emoții sau altceva. Am greșit. Dar îi mulțumesc lui Dumnezeu că nu m-am oprit acolo.
5. Ce ți s-a părut cel mai greu în concurs? Dar și cel mai frumos?
Cel mai greu în concurs, dar și cel mai frumos lucru este așteptarea. Atât la bandă, când ești cu echipa, dar și la jurizarea cu chefii, când aștepți să află dacă pleci acasă sau nu. E adrenalină pură! Sunt cele mai intense emoții din tot concursul… sunt REALE 100% și eu personal nu am mai trăt în viața mea așa ceva, atâtea emoții la un loc... de la bucurie la ciudă, de la zâmbet la lacrimi… E frumos și aș repeat experiența asta oricând!
6. Ce ai învățat de la cei trei chefi?
Am învățat să-mi coordonez și mai bine coechipierii din bucătărie. Am învățat că întotdeauna trebuie să ai backup pentru backup, lucru pe care l-am omis până acum. Și am mai învățat când trebuie să fii dur și când prietenos.
7. De ce farfurie din concurs ești cel mai mândru?
Cel mai mândru sunt de prima farfurie, din preselecții, cu care am luat 3 cuțite. Am creat rețeta respectivă special pentru emisiune și a fost ceva de vis. As putea spune că sunt mândru și de farfuria cu Lici sau de cea din ultima probă de semifinală. Iar cele din finală... le consider apogeul meu, alături de echipa mov.
8. Ce ai descoperit nou la tine în concursul ăsta? Te-ai surprins în vreun fel?
Am descoperit că sunt foarte emotiv și cel mai rău lucru posibil a fost că m-am lăsat pradă emoțiilor. Uneori nu am fost eu. Puteam face mai mult, știu asta, și regret că au fost clipe când m-am pierdut.
9. Ce tip de bucătărie preferi? Ți-ar plăcea să te specializezi pe ceva anume?
Iubesc bucătăria mediteraneană, dar și pe cea franțuzească. Dar am prins drag de bucătăria asiatică și chiar vreau să ajung în Asia pentru a cunoaște tradițiile lor culinare, vechi de secole.
10. De ce te-ai apucat de gătit? Și de câți ani faci meseria asta?
M-am apucat de gătit în urmă cu 19 ani. La început, sincer să fiu, lipsa banilor m-a împins către acest domeniu. Nu aveam de nici unele. Mi-a fost foarte greu timp de 2 ani, am spălat vase, am făcut curat, nu m-am dat înapoi de la nimic și erau foarte multe persoane care mă desconsiderau. Când am ajuns să fac salate am fost cel mai bucuros om de pe planetă. Mi s-a oferit postul aștaptat pentru că am muncit și mi-am ascultat bucătarul. Apoi a început să-mi placă, pot spune că bucătăria mi-a intrat în sânge și am început să iubesc ceea ce fac. Am avut și moment foarte urâte, care m-au durut, mi s-a spus că n-o să ajung niciodată bucătar, că o să rămân un biet ajutor... Cuvintele astea mi-au dat de gândit și am început să studies zi de zi. Și iată că după atâția ani am ajuns cel mai bun bucătar din Pitești, dar și cel mai exigent când vine vorba de client. Nu-mi place atitudinea unora care spun că „merge și așa”. Ei bine, la mine nu merge, ori e gustos, ori nu. Punct. Au fost vremuri când nu am avut ce mânca, așa că respect mâncarea mai presus de orice.
11. Cine ți-e mentor?
Mentorul meu este Bogdan Piele. Este bucătarul care mi-a deschis ochii atunci când eram ajutor. A venit în restaurantul unde lucram să facă meniul a la carte, am văzut ce iese din mâinile lui și mi-am spus că și eu vreau să ajung ca el. Timp de câteva săptămâni bune m-a ținut în preajma lui și m-a învățat mici trucuri, pe care și în ziua de azi le folosesc și îi mulțumesc din suflet pentru sfaturile date atunci. Datorită lui sunt cel din ziua de azi.
12. Ce vei face cu premiul?
Premiul în bani nu a fost și nu este important pentru mine. O parte din bani vreau să îi donez unor copii care nu au families au unor orfani. Mi-aș dori să fac o înțelegere cu o asociație, prin care să pot ajuta pe acei copii să primească hrană și educație. O altă sumă de bani din premiu, mai mică, o voi investi în niște cursuri de pregătire și specializare pentru mine. Tot ce contează pentru mine este trofeul pe care scrie chef Gianny, câștigător sezonul 3 Chefi la cuțite. A fost tot ce mi-am dorit, încă din sezonul trecut, când nu am ajuns în echipe. Era visul meu. Iar acest trofeu îmi dă încredere în mine. E o mare bucurie să îți vezi visul împlinit.
13. Cui vrei să mulțumești?
Vreau să îi mulțumesc lui Dumnezeu în primul rând, apoi bunicii mele și echipei mele. Echipa mov, fără voi nu aș fi reușit, iar visul nostru de a câștiga chef Scărlătescu s-a împlinit!
14. Care sunt planurile tale de viitor?
Planuri de viitor nu prea am, sunt un om constant, care își iubește meseria și restaurantul în care lucrează de atâta timp. Mi-ar plăcea să am ocazia să lucrez cu chefi mari de la noi, vreau să învăț și într-o bună zi să-mi deschid propriul restaurant, mic și cochet.
15. Cătălin Scărlătescu poate fi un chef destul de dur. Cum v-ați înțeles de-a lungul competiției? Veți păstra legătura? Veți lucra împreună?
Chef Scărlătescu nu poate fi un chef dur… el chiar este DUR! Pentru că iubește perfecțiunea în farfurie, lucru pe care unii nu-l înțeleg decât dacă își dau seama că nu există jumătăți de măsură la un profesionist. Sincer să fiu, mie unul mi-a plăcut, chiar dacă a mai țipat la mine sau nu i-a plăcut ceea ce am făcut. Pentru mine faptul că am ajuns în echipa lui a fost de vis… faptul că am câștigat noi, echipa mov, a fost un vis împlinit! Cu siguranță vom păstra legătura și chiar îmi doresc să lucrez alături de el, e un bucătar bun și cunoaște multe secrete… pe care le vreau și eu!!! J
16. Gătești acasă? Ce îți place cel mai mult să le pregătești celor dragi?
Bineînțeles! Îmi place să-mi răsfăț prietenii și familia cu mâncăruri exotice, iar ei se bucură când le fac farfurii ca la restaurant... fine dining! Se simt răsfățați și pentru mine este o bucurie.
17. Mulți au comentat relația ta de prietenie cu Puiu. Ce le spui?
Da, mulți comentează pe seama prieteniei noastre. Dar este strict problema lor, să vorbească până nu vor mai putea! Important e să fii om, prietenia e un lucru atât de frumos și de măreț... să judeci omul din spusele altora e însă înjositor.
18. Cu cine din concurs te-ai înțeles cel mai bine?
Cel mai bine m-am înțeles cu Mitea, este genul ăla de bucătar care le spune pe față, direct și sincer. Prieten mi-a devenit și Giovanni și alături de Puiu și Mitea... rămân prietenii mei pe vață. #ChefBrothers, cum ne spunem noi.
19. Dă-ne rețeta ta favorită!
TON TATAKI CU SOS DE LICI ȘI MANGO (este rețeta care nu m-a trimis acasă atunci când mi-a fost cel mai frică). Se ia un file de ton, se unge cu sos oyster și se îmbracă în susan colorant, după care se prăjește în ulei de măsline încins, câte 1 minut pe fiecare parte. Se scoate din tigaie și se lasă la odihnă timpde 2 minute. Sosul: se iau 50 gr șalotă, 2 fire de cimbrișor, se călesc în 50 gr de unt, apoi după 3 minute se adaugă 100 gr lici și 100 gr mango, se călesc timp de 2 minute, după care se adaugă 1 gr de fulgi chilli și 100 ml stoc de legume. Se lasă la fiert până se îngroașă și devine ca un piure, apoi se bagă în blender. Se toarnă totul într-o sită foarte fină, se pasează și se condimentează cu sare și piper. Se pune sosul pe farfurie, apoi se așează tonul tăiat în bucăți de 1 cm și se servește cu ghimbir murat, icre de manciuria și sos de soia. Opțional, se poate face un mousse de avocado cu puțin lime și ulei de cocos. Se ornează cu lăstari de ridiche roșie și pudră de alge marine.