Hasmațuchi este o plantă aromatică ce seamănă foarte bine cu pătrunjelul, fiind chiar înrudită cu acesta. Condimentul a devenit rapid celebru în bucătăriile din lumea întreagă pentru aroma sa unică, ușor amăruie-acrișoară și răcoritoare.
Deși nu este la fel de răspândit ca alte condimente, el se află în multe gospodării tradiționale, fiind apreciat pentru beneficiile sale asupra organismului și pentru capacitatea de a îmbogăți gustul mâncărurilor. Puțini sunt cei care știu că asmățuiul este bogat în vitamina C și în antioxidanți.
În plus, hasmațuchi este ideal pentru preparatele de vară. Acesta poate fi consumat în diferite preparate precum salate, ciorbe, dar și alte delicatese. Condimentul este folosit atât în stare proaspătă cât și uscată.
Folosit cu măsură, hasmațuchi adaugă complexitate și profunzime mâncărurilor. Fie că este folosit pentru a da gust supelor, salatelor sau chiar preparatelor pe bază de brânzeturi și carne, acest condiment conferă o aromă deosebită fiecărei rețete.
Hasmațuchi este ușor de integrat în diverse preparate, fiind un condiment versatil care poate transforma chiar și cele mai simple rețete într-o experiență culinară de neuitat. În ceea ce privește beneficiile sale asupra sănătății, mirodenie este considerată și plantă medicinală.
Rețetă salată de cartofi cu hasmațuchi (asmățui)
Salata de cartofi cu hasmațuchi (asmățui) este o rețetă cunoscută în bucătăriile românești, simplă și plină de savoare, care combină gustul cartofilor cu aroma proaspătă și ușor amăruie a acestui condiment.
Perfectă pentru mesele de vară sau ca garnitură la diverse preparate, această salată va strânge întreaga familie în aceeași încăpere pentru a se bucura de o mâncare delicioasă. Rețeta de salată de cartofi cu asmățui este una simplă și rapidă.
Ingrediente pentru salata de cartofi cu hasmațuchi (asmățui)
Cei care își doresc să încerce salata de cartofi cu hasmațuchi (asmățui) trebuie să folosească următoarele ingrediente pentru preparare:
• 2 cartofi;
• 1/2 ardei gras roșu;
• 1 fir de praz (doar partea alba);
• sare;
• piper măcinat;
• O lingură oțet de zmeură (nu oțet balsamic);
• O lingura de ulei de măsline;
• 1/2 legătură de hasmațuchi.
Cum se pregătește salata de cartofi cu hasmațuchi (asmățui)
Se curăță cartofii și se taie cubulețe, urmând să fie puși la fiert pentru aproximativ 20 de minute. Când sunt gata, aceștia se pun într-un vas încăpător, iar peste ei se adaugă piper, sare și ulei de măsline, urmând să mai fie puse prazul tăiat în diagonală și fâșiile de ardei gras. La final, toate ingredientele trebuie amestecate.
În cele din urmă se adaugă asmățui. Este indicat să puneți cât mai puțin pentru a vă obișnui cu aroma lui deosebită. Apoi, se mai adaugă sare, piper, ulei de măsline și oțet în funcție de preferințele fiecăruia. Poftă bună!
„Roata rețetelor” este o serie de articole susținută de Vlad Casino. Dacă și ție îți place să folosești ingrediente inedite în bucătărie, INTRĂ AICI și propune-ne o rețetă cu ingredientul ales de roată.
Roața rețetelor. Ce este și cum se consumă za’atar. Rețetă de pui la cuptor cu lămâie și zatar... Roata rețetelor. Ce este și cum se consumă Ras el Hanout. Rețeta suculenta de pulpe de pui cu suc de citrice și legume c...