Românii sunt mari consumatori de gem și dulceață, în topul preferințelor fiind cele produse din fructe autohtone precum prune, caise, piersici sau gutui. Totuși, în ultimii ani, românii au început să guste sau să consume în mod regulat și alte tipuri de dulceață, precum cea de ardei iute, cea de ceapă roșie sau dulceața de lavandă. Descoperă în rândurile de mai jos cum o poți face chiar la tine acasă.
Rețetă de dulceață de lavandă - Ingrediente
- 200 g flori de lavandă proaspete (aproximativ două căni pline)
- 500-700 gr zahăr (poți folosi ce cantitate dorești, totul depinde de preferințe)
- 1 litru de apă
- 1 lămâie (pentru suc și coajă)
- 1 lingură de apă de lavandă (opțional, pentru un gust mai intens)
Rețetă de dulceață de lavandă - Mod de preparare
Iată, așadar, cum se pregătește simplu și rapid rețeta de dulceață de lavandă. Florile de lavandă se scot de pe tije și se spală foarte bine sub un jet puternic de apă, apoi se pun deoparte. Apa și zahărul se pun la fiert într-o oală și se amestecă până ce acesta se topește. Se fierbe până ce se obține un sirop de consistența și gustul dorit. Ține cont de faptul că acesta trebuie să devină ușor vâscos, așa că doar dacă ai ajuns în acest punct poți stinge focul.
Fie adaugi florile de lavandă în oală și mai fierbi câteva minute ca să își lase aromele, fie sari peste acest pas și pui florile direct în borcan (tot la acest pas poți adăuga și puțină apă de lavandă, pentru un plus de savoare). Dacă ai ales să fierbi florile, atunci la final nu uita să le strecori. Poți pune puțină zeamă de lămâie sau coajă rasă în siropul obținut, pentru o aromă inedită. Mai fierbe puțin și apoi poți pune dulceața de lavandă în borcane și sigilează cu foarte mare grijă.
Un alt mod prin care poți pregăti totul este să faci siropul și să îl torni direct peste florile de lavandă puse în borcane (2-3 linguri în fiecare borcan). În acest mod borcanele tale vor fi nu doar gustoase, ci și aspectuoase. Nu uita să sigilezi cât mai bine borcanele, ca să nu ai parte de surprize neplăcute.
Dulceața de lavandă, ca și celelalte tipuri de dulceață, poate să fie servită ca atare sau împreună cu iart, la prăjituri și alte deserturi și nu numai.
Ceea ce o face să fie atât de îndrăgită este culoarea deosebită, dar mai ales aroma minunată.
Dacă ți-au mai rămas niște flori de lavandă nu trebuie să le arunci, ci le poți folosi pentru a da un plus de savoare prăjiturilor tale. În plus, ceaiul de lavandă este extrem de apreciat pentru numeroasele sale proprietăți și beneficii pentr sănătate.
„Roata rețetelor” este o serie de articole susținută de Vlad Casino. Dacă și ție îți place să folosești ingrediente inedite în bucătărie, intră AICI și propune-ne o rețetă cu ingredientul ales de roată.