Antena Căutare

Roata rețetelor. Ce este și cum se folosește tonka. Rețeta inedită de mini tort de ciocolată caldă cu mousse din boabe de tonka

Această rețetă îmbină aroma de cacao cu parfumul oferit de boabele măcinate de tonka pentru a crea o prăjitură cremoasă, plină de savoare și rafinament. Nu doar că e delicios, dar acest desert impresionează și prin modelul unic.

Galerie
Roata rețetelor. Ce este și cum se folosește tonka. Rețeta inedită de mini tort de ciocolată caldă cu mousse din boabe de tonka | Shutterstock

Boabele de tonka reprezintă semințele arborelui Dipteryx odorata, care sunt utilizate în diverse scopuri, cum ar fi în producția de alimente, în parfumerie sau în industria tutunului, a cafelei și a băuturilor alcoolice.

Originare din America de Sud, boabele de tonka au un gust dulce și condimentat, cu note de vanilie, migdale și scorțișoară, ceea ce le face o alegere populară pentru a adăuga aromă și savoare. În cofetărie, boabele de tonka se macină fin și se adaugă în preparate. Uneori, cofetarii folosesc boabe întregi, dar le îndepărtează înainte de servire.

Acest condiment este, însă, și unul destul de intrigant. În unele țări, printre care și SUA, utilizarea semințelor de tonka în alimente este interzisă sau restricționată, deoarece conțin cumarină, un compus care poate fi toxic în doze mari. În mod natural, această substanță toxică se mai găsește în multe alte plante, condimente sau fructm precum lavanda, scorțișoara, cireșele, căpșunile, coacăzele negre sau caisele.

Dar nu te speria! Ar trebui să mănânci aproximativ 30 de boabe de tonka pentru a avea efectul toxic, iar acest lucru este imposibil, doarece o singură boabă de tonka ajunge pentru a parfuma 20-25 de porții. În plus, nici nu poți pune foarte mult din acest condiment, deoarece gustul va fi mult prea pregnant.

Articolul continuă după reclamă

Un sfert de linguriță este mai mult decât suficient pentru a da gust preparatului. Acestea fiind zise, iată de ce ai nevoie pentru a prepara rețeta inedită de mini tort de ciocolată caldă cu mousse din boabe de tonka!

Citește și: Roata rețetelor. Ce este și cum se folosește agar-agar. Rețeta inedită de Panna Cotta și răcitură vegană

Rețeta de mini tort de ciocolată caldă cu mousse din boabe de tonka

Ingrediente

  • 450 ml lapte
  • 50 g zahăr
  • 2 ouă
  • 100 g unt
  • 3 foițe de gelatină
  • 20 g făină
  • 50 g ciocolată white couverture
  • 30 g zahăr pudră
  • 2 boabe de tonka
  • 100 g ciocolata neagră

Mod de preparare

Pentru mini tortul de ciocolată caldă, topiți ciocolata neagră, untul și zahărul după metoda bain marie. Adăugați făina și omogenizați amestecul, apoi puneți ouăle.

Turnați aluatul în forma de copt și păstrați-l la rece, în frigider. Scoateți tortul chiar înainte de a-l servi și coaceți-l în cuptorul încins la 200°C timp de 15 minute. La final, mini tortul ar trebui să își păstreze miezul lichid de ciocolată.

Pentru mousse-ul din boabe de tonka, puneți semințele de tonka, laptele și ciocolata white couverture într-o oală la foc mic. Amestecați constant până se topește ciocolata. Lăsați amestecul să se răcească peste noapte în frigider.

Înmuiați gelatina în apă rece. Reîncălziți compoziția de lapte și ciocolată și îndepărtați boabele de tonka, după care adăugați gelatina. Lăsați compoziția să se răcească suficient, apoi turnați-o în sifon, înșurubați capacul și agitați puternic. Lăsați sifonul la rece în frigider pentru cel puțin șase ore.

Serviți mini tortul de ciocolată caldă cu mousse-ul din boabe de tonka și fructe proaspete. Poftă bună!

„Roata rețetelor” este o serie de articole susținută de Vlad Casino. Dacă și ție îți place să folosești ingrediente inedite în bucătărie, INTRĂ AICI și propune-ne o rețetă cu ingredientul ales de roată.

Citește și: Roata rețetelor. Ce poți găti folosind tapioca. Rețeta inedită de caviar vegan din numai două ingrediente

Roata rețetelor. Ce este și cum se folosește agar-agar. Rețeta inedită de Panna Cotta și răcitură vegană...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Un 2025 de excepție! Vezi acum
Video recomandate
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece Marti, 14.01.2025, 08:34
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x