Beneficiile pentru sănătate ale agar-agarului sunt surprinzătoare și variate. Este din ce în ce mai recunoscut ca un superaliment datorită beneficiilor uimitoare pentru sănătate pe care le oferă atunci când este consumat ca parte a dietei noastre zilnice.
Derivat din alge roșii, este bogat în vitamine și minerale, cum ar fi magneziu, fier, mangan și calciu, la care se adaugă aminoacizi, acid folic, acizi grași esențiali omega-3 și omega-6, precum și numeroși antioxidanți.
Agarul are un conținut ridicat de fibre și este adesea folosit pentru a îmbunătăți digestia, a stimula pierderea în greutate, a ameliora constipația, a întări oasele și a preveni anemia. De asemenea, este o sursă bună de fier, care ajută la producerea de celule roșii în sânge.
Unele culturi asociază agarul cu pierderea naturală în greutate, dar și cu menținerea unei greutăți sănătoase. Se spune că unele japoneze folosesc agar în fiecare primăvară pentru a-și curăța corpul (pentru a pierde puțin în greutate și pentru o stare generală de bine). Acestea fiind zise, iată de ce ai nevoie pentru a prepara rețeta de Panna Cotta și răcitură vegană!
Citește și: Roata rețetelor. Ce poți găti folosind tapioca. Rețeta inedită de caviar vegan din numai două ingrediente
Rețeta pentru Panna Cotta și răcitură vegană
Panna Cotta cu fructe și miere
Ingrediente:
- 300 ml de lapte de migdale
- 3 grame de pudră de agar-agar
- 50-60 grame de sirop de agave cu clorofilă
- bucățele de mango deshidratat sau orice alte fructe deshidratate vă plac
- puțin unt de cocos topit
- opțional: diverse extracte pure (de portocale, lămâie, mentă, vanilie)
Mod de preparare:
Se pune laptele de migdale la fiert cu cele trei grame de pulbere de agar-agar, la foc mic și se amestecă foarte bine până când se dizolvă praful. Se adaugă siropul de agave și se amestecă pentru a se omogeniza.
Fiți atenți la compoziția de pe foc, deoarece agarul se activează în momentul în care lichidul trece de temperatura de fierbere și va face compoziția să înceapă să se îngroașe și să se lipească.
Până fierbe laptele, tăiați fructele deshidratate în bucățele (mango sau orice alte fructe vă plac).
Când laptele de migdale a dat într-un clocot-două, se ia de pe foc și se lasă deoparte să se răcească puțin.
Așezați formele de silicon pe o suprafață plană și dură și ungeți-le cu puțin unt de cocos, apoi turnați compoziția de lapte.
Puneți-le la frigider cu tot cu suprafața tare pe care le-ați așezat, pentru a vă fi mai ușor să le manipulați. Lăsați-le să se întărească peste noapte.
După ce Panna Cotta s-a întărit, o puteți scoate din formă și pune pe o farfurie, iar apoi să o decorați cu miere și bucățele de fructe deshidratate.
Răcitură vegană/vegetalaă
Ingrediente:
- 200 ml de apă (sau supă clară de legume)
- 1 lingură generoasă de legume deshidratate
- 2 grame de pulbere de agar-agar
- sare, piper, boia de ardei dulce, pulbere de usturoi și orice condimente vă plac
- morcov fiert și tocat mărunt
- pătrunjel fiert și tocat mărunt
- păstârnac fiert și tocat mărunt
- cartof fiert și tocat mărunt
Mod de preparare:
Într-o oală se pune la fiert apa împreună cu legumele deshidratate și pulberea de agar. Se pune sare și condimente după gust.
Până când apa dă într-un clocot, pregătiți niște forme din silicon în care aranjați legumele fierte în prealabil și tăiate mărunt.
Turnați apoi compoziția de apă cu agar fierbinte peste legume, cât să le curprindă. Deasupra puteți presăra puțină boia de ardei dulce. Se lasă formele cu răcitura la întărit peste noapte, la frigider.
„Roata rețetelor” este o serie de articole susținută de Vlad Casino. Dacă și ție îți place să folosești ingrediente inedite în bucătărie, INTRĂ AICI și propune-ne o rețetă cu ingredientul ales de roată.
Citește și: Roata rețetelor. Cornete aperitiv cu prosciutto cotto și mazăre. Cum le pregătești pentru un gust desăvârșit
Roata rețetelor. Ce poți găti folosind tapioca. Rețeta inedită de caviar vegan din numai două ingrediente...