Antena Căutare

De ce ușa frigiderului nu mai poate fi deschisă după ce ai închis-o și de ce nu e bine să insisți

Probabil ați observat că ușa frigiderului sau a congelatorului se ”blochează” după ce ați închis-o. Iată care este motivul și de ce producătorii recomandă să așteptați măcar un minut înainte de a o redeschide.

femeie care se uita in frigiderul plin cu alimente care are usa deschisa
Probabil ați observat că ușa frigiderului sau a congelatorului se ”blochează” după ce ați închis-o. Iată care este motivul și de ce producătorii recomandă să așteptați măcar un minut înainte de a p deschide din nou. | Profimediaimages.ro

Aerul din frigider sau congelator „se micșorează” pe măsură ce devine mai rece. Acest lucru poate crea uneori aspirație, ceea ce face dificilă deschiderea ușii.

Dacă ușa este închisă rapid sau trântită, aerul va fi forțat să iasă și poate dura câteva minute pentru ca vidul să fie eliberat, după care poate fi deschisă normal.

De ce ușa frigiderului se blochează imediat după ce a fost închisă

Când ușa unui frigider este deschisă și apoi închisă, o parte din aerul rece de la interiorul aparatului este înlocuit cu altul care are temperatura camerei.

Aerul care a pătruns se răcește și, conform legii lui Gay - Lussac, presiunea unei mase date de gaz variază direct cu temperatura absolută a gazului, atunci când volumul este menținut constant.

Răcirea gazului determină o reducere a presiunii în interiorul congelatorului, rezultând un vid parțial care face ușa mai dificil de deschis.

Citește și: De ce pernele se îngălbenesc. Explicația specialiștilor și cum să îndepărtăm petele

Cu toate acestea, congelatorul nu este perfect etanșat și aerul se va scurge încet din exterior și va egaliza presiunea. Așadar, după câteva minute, ușa poate fi deschisă cu ușurință.

Acest lucru este valabil mai ales în cazul frigiderelor, căci sertarele congelatorului ajută foarte mult.

Congelatorul are sertare și ele captează aerul rece, așa că scapă relativ puțin atunci când ușa este deschisă. Efectul ușii blocate este mai vizibil la frigider, care are rafturi.

Acel schimb de aer vă costă energie electrică pentru că aparatul răcește aerul cald care intră, motiv pentru care ar trebui să deschideți cât mai rar ușa frigiderului sau congelatorului.

Puteți alege un frigider/congelator cu încărcare superioară, situat departe de curenți de aer. Aerul rece rămâne prins, reducând „pierderea de frig” atunci când ușa este deschisă.

Citește și: De ce se învelesc castraveții lungi, europeni, în folie de plastic și cei de grădină nu

De ce nu e bine să forțezi redeschiderea ușii frigiderului

Producătorii recomandă ca ușa frigiderului să rămână închisă cel puțin un minut înainte de a încerca să o deschideți din nou.

Ea poate fi deschisă și înainte de acest interval, însă forțarea poate strica garnitura aparatului și poate duce chiar la defectarea frigiderului/congelatorului.

Citește și: De ce chiuveta din bucătărie este poziționată lângă fereastră. Există mai multe motive

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x