Localnicii din Ditrău s-au coalizat împotriva a doi muncitori din Sri Lanka, angajaţi legal în ţara noastră. Oamenii cer autorităţilor să-i alunge pe străini: "Nu trebuie lăsat niciunul să vină. Dacă vine unul, pe urmă vin toţi", "O să distrugă totul".
În contrast cu furia localnicilor, Mahinda zâmbeşte larg. Vorbeşte cu drag despre România.
Nici colegul său, Piumal, nu le poartă pică celor ce-i contestă prezenţa.
Piumal, muncitor din Sri Lanka: Cred că unii oameni sunt buni, alţii nu
Revolta de la Ditrău a avut ecouri în toată ţara. Avocatul Poporului va începe o anchetă pentru stabili dacă drepturile brutarilor din Sri Lanka au fost încălcate.
"Este trist şi revoltător. De unde această dorinţă extrem de agresivă de respingere a unor persoane din altă țară?", Renate Webber, Avocatul Poporului.
Ambasadorul statului Sri Lanka i-a sunat pe brutari şi le-a promis că vor fi repatriaţi, dacă se simt copleşiţi de valul de ură.
Alungarea celor doi bărbaţi din Sri Lanka ar însemna însă încălcarea dreptului lor la muncă. Cei doi lucrează în România cu un contract legal. Şi asta după ce patronul brutăriei a tot căutat localnici care să muncească.
În jur de 2.000 de cetăţeni din Sri Lanka muncesc în România. Câştigă între două mii şi trei mii de lei, mult mai mult decât acasă, unde salariul mediu este de 80 de dolari.
Corina Constantin, directorul unei companii de recrutare: Este primul caz în care comunitatea în care aducem forţă de muncă îşi exprimă aversiunea faţă de ei. În general, românii sunt empatici
Printre cei mai vocali contestatari ai srilankezilor este şi preotul romano-catolic din Ditrău. Astăzi, Arhiepiscopia de Alba Iulia s-a distanţat de opiniile acestuia şi a îndemnat la toleranţă.
Vești fabuloase pentru părinții din România! Ce ajutor imens ar putea primi, cu o condiție... Sindicatele din sănătate îi cer demisia lui Victor Costache...