Are 86 de ani şi o pensie care depăşeşte cu puţin 600 de lei! Cu toate acestea, bătrâna din Vaslui a reuşit să ridice un monument de peste 100 de milioane de lei. Ce-i drept, au ajutat-o şi nepoţii cu bani. Dar acum toţi sunt mândri de crucea ridicată în memoria eroilor români căzuţi în al Doilea Război Mondial.
Iunie, 1941, un regiment românesc se îndrepta spre zona Ţiganca pentru a intra în bătălie împotriva ruşilor. În stânga Prutului, un avion rus l-a distrus în întregime. Reprezintă doar unul dintre motivele pentru care Mama Marghioliţa - aşa cum o ştiu localnicii - a vrut să ridice monumentul.
"În '44 aveam vreo 10 ani, atunci s-a instalat armata rusească în sat la noi si a prins mulţi nemţi. Şi i-a strâns pe toţi grămadă în faţa satului şi i-a aşezat la rând, i-au pus să sape groapa, asta am văzut cu ochii mei. Când i-au împuşcat, au căzut singuri în groapă".
Alţi tineri din localitatea natală a Mamei Marghioliţa au pierit pe diferite câmpuri de bătalii de la Stalingrad până în Munţii Tatra. În memoria tuturor, bătrâna a făcut un efort incredibil şi a ridicat monumentul de pe marginea şoselei între Fălciu şi Copăceana.
Un alt monument - ridicat tot în memoria soldaţilor români care au pierit în primul război mondial - a fost reabilitat în această toamnă de autorităţile ucrainene din oraşul Ismail, din fonduri proprii. Monumentul "Vulturul", astăzi un simbol al comunităţii române din sudul Ucrainei, ajunsese într-o stare avansată de degradare.