Antena Căutare

Bojdeuca lui Ion Creangă a ajuns la 100 de ani de când a devenit prima casă memorială din România

Locul este neschimbat şi este înţesat cu amintiri şi poveşti. Căsuţa l-a găzduit şi pe Mihai Eminescu, bunul său prieten, care a scris poezia "Sara pe deal" chiar pe prispă. De un secol, sute de mii de oameni au vizitat bojdeuca.

Locul este neschimbat şi este înţesat cu amintiri şi poveşti. Căsuţa l-a găzduit şi pe Mihai Eminescu, bunul său prieten, care a scris poezia "Sara pe deal" chiar pe prispă. De un secol, sute de mii de oameni au vizitat bojdeuca.

La o sută de ani, Bojdeuca lui Ion Creangă are tot timpul poarta deschisă pentru vizitatori. Copii, adulţi şi bătrâni se îngrămădesc să asculte istoria căsuţei din cartierul ieşean Ţicău. Personajele din poveşti îi întâmpină la geam sau în odaie.

George Drîmbei, ghid: Sunt multe obiecte folosite de Creangă în viaţa de zi cu zi, obiecte care se regăsesc şi în poveştile lui Creangă. Într-un colţ avem "covata" sau chipsinul cum îi spune Creangă, sub care se ascunde iedul mijlociu să nu îl mănânce lupul.

În 1872, după ce a fost răspopit şi a fost nevoit să plece de la Mănăstirea Golia, marele povestitor a revenit acasă. Aici a scris multe dintre operele sale şi tot aici se întâlnea cu prietenul său, poetul Mihai Eminescu.

Vizitator: Este minunat să ştii că după ani şi ani, vii în locul unde s-au scris toate operele mari ale lui Creangă şi ale prietenilor lui!

După moartea lui Ion Creangă, căsuţa i-a rămas Tincăi Vartic, femeia care l-a iubit şi a stat alături de el până în ultima clipă. De atunci, Bojdeuca din Ţicău a trecut prin mai multe restaurări.

Camil Iercan, muzeograf: Ultima a fost făcută în perioada 1984-1989 când s-a dat în folosinţă şi clădirea nouă pe care o vedeţi şi amfiteatrul şi practic ultima restaurarea care ne face să vedem împrejurimea Bojdeucii aşa cum este ea astăzi.

Vizitatorii pot admira şi o expoziţie de tablouri şi fotografii de peste 100 de ani.

George Drîmbei, ghid: Creangă era un bărbat înalt, avea 1.85, 120 de kilograme când era slab, nu se chinuia la măsuţă să mănânce, se aşeza pe lada de fier cu măsuţa în braţe şi trebuia să îl servească. Mânca întotdeauna după ce mâncau musafirii.

În 1918, bojdeuca lui Ion Creangă a devenit primul muzeu memorial din România. În fiecare an, 50.000 de turişti vizitează locul unde s-au născut "Amintirile din copilărie".

Citește mai mult pe Observator.tv!

Ce limbi străine preferă să înveţe românii. Rusa e în coada listei... Fenomen rar în Masivul Postăvaru. Turiștii au surprins "minunea". Imaginile, virale pe internet...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x