Inspectorii sanitari au verificate toate fructele şi legumele din comerţ iar rezultatele i-au speriat şi pe ei. Toate sunt pline de pesticide, otrăvuri periculoase. Una dintre aceste substanţe se regăseşte în 98 la sută dintre prdouse.
Potrivit ANSVSA, unele fructe și legume din comerț pot conține până la șapte pesticide. În topul celor mai nesigure fructe găsim merele, strugurii și citricele, iar la capitolul legume, regăsim cartofii, roșiile și castraveții.
Surpinzător, chiar fructele exotice, de care mulţi se feresc pentru că sunt din import, ar fi cele mai sigure. În timp ce tradiţionalii cartofi sau merele pot fi periculoşi.
De cele mai multe ori, fructele şi legumele sunt stropite cu imazalil, un pesticid ce poate afecta ficatul sau stomacul. Această substanţă este autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, iar cantitatea maximă permisă este de 5 miligrame la un kilogram.
”Când un astfel de produs intră din afara UE, normativele cu privire la pesticide, îngrășăminte nu mai sunt îndeplinite normele UE. Și ne trezim cu tot felul de produse din Turcia, Iran, care au intrat pe teritoriul României și care sunt vândute fără documente fsicale și ne trezim că în loc să mâncam o portocală, mai bine bem o băutura carbogazoasă pentru că tot aceeași zonă de produse chimice intră în organism.”, declară președintele Infocons.
Marea problemă este, spun specialiştii, că mulţi consumatori nu ştiu cum să se protejeze. O soluţie ar fi spălarea fructelor cu bicarbonat de sodiu.
”N-o să găsim nici portocale făcute în țara noastră și foarte multe produse, mai trufandale, tip căpșuni, cireșe în mijlocul iernii. Dar în momentul în care cumpăram produsele, neapărat să le spalam înainte de a le consuma, iar după ce le-am spălat bine bine, iar apoi să ne spălăm și noi pe mâini.”, mai spune președintele Infocons, care avertizează că ne putem trezi cu toxiinfecții alimentare, dureri de burtă.
De cele mai multe ori alimentele care depăşesc limita de pesticide admisă de Uniunea Europeană se comercializează în locuri neautorizate, pieţe improvizate sau la coţul blocului.