Senzaţia de gol în stomac este asociată cu frica, panica, tristeţea. Ideea de "gol" reprezintă ideea de "tristeţe". Senzaţia de fluturaşi în stomac este exact opusul, fiind asociată entuziasmului, bucuriei, exaltării. Fiecare trăieşte această senzaţie în mod particular, în funcţie de felul lui de a fi.
Fiecare emoţie îşi găseşte un loc în corp şi astfel trage un semnal de alarmă despre cum "mă simt" şi "ce-mi dă mie de gândit" starea, emoţia respectivă sau evenimentul care a declanşat emoţia. Este un eveniment declanşator, un stimul din exterior, care trezeşte o anumită reacţie în corp şi care apare într-un anumit loc specific.
"Mecanismul" care declanşează aceste senzaţii
"Există anumite reacţii organice normale la emoţii. Funcţionarea sistemului nervos urmăreşte să menţină un echilibru intern în organism. El îşi împarte munca în funcţie de ce urmăreşte fiecare subdiviziune a sistemului. Sistemul nervos central se ocupă de reglarea relaţiilor cu lumea externă, în timp ce sistemul nervos autonom se ocupă cu tot ceea ce se întâmplă în interiorul organismului", explică psihoterapeutul Alina Plăişeanu, într-un interviu acordat la un post tv.
Sistemul nervos autonom este împărţit în două părţi: sistemul nervos simpatic şi sistemul nervos parasimpatic. Cele două secretă adrenalină şi noradrenalină, moment în care se stimulează sistemul nervos simpatic şi se inhibă secreţiile gastrice. De exemplu, în momentul în care se inhibă secreţiile gastrice, ţi se poate usuca gura pentru că nu se mai produce salivă. Acest lucru se întâmplă atunci când te simţi tensionat, menţionează psihologul.