După patruzeci de anii de tratare a bolilor infecţioase doctorul Virgil Musta recunoaşte că nimic nu l-ar fi putut pregăti pentru lupta cu inamicul invizibil care face ravagii în întreaga lume.
„Nu este uşor, ne este şi nouă frică. Suntem şi noi oameni, dar astfel de situaţii, frica nu îşi are locul”, a spus doctorul Virgil Musta.
Cu mult curaj şi profesionalism, doctorul Musta a reuşit să transforme Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, în locul miraculos, în care pacienţii cu coronavirus se vindecă.
Prima prioritate este siguranța medicilor
„Activitatea este una complexă şi dificilă, pentru că presupune o organizare foarte, foarte bună. Noi în spital am schimbait circuitele, am schimbat modul de lucru, am schimbat idei.
Consider că prioritatea 1 în această bătălie este protejarea cadrelor medicale. Dacă ele se îmbolnăvesc, nu mai are cine să trateze pacienţii.
Există un risc asumat, de 5%, indiferent de cât de bine eşti pregătit, există riscul de a face această boală”, a mai spus Virgil Musta, medic primar boli infecţioase.
Refuză, însă, să intre în panică. Nu concepe ca el, cel în care bolnavii îşi pun toate speranţele, să se lase doborât. Şi chiar dacă ştie foarte bine cât de periculos este acest virus, nu vrea să ducă acasă, toate temerile lui.
„Nu vreau să intrăm şi noi în această paranoia, în această agitaţie, generată de infecţie, în sensul de a-mi izola familia. Căutăm să ducem o viaţă normală, deşi nu mai este aceeaşi viaţă. Încerc să îi instruiesc şi pe membrii familiei să se protejeze cât se poate de mult”, a mai spus doctorul.
Avertismentul medicului
Recunoaşte că acest virus a schimbat viaţa tuturor. Chiar şi pe a lui, care credea că le-a văzut pe toate. A văzut minuni, cu oameni care şi-au revenit când nimeni nu le mai dădea nicio şansă, dar a văzut şi cele mai negre drame. Mărturiseşte însă, că ce vede acum, întrece orice limită.
„Am văzut această tendinţă de egoism la unele persoane care spun: ce dacă îmbolnăvesc? Eu fac o formă uşoară… ce-mi pasă mie de cei de 80 de ani care mor?! Nu putem gândi aşa, dar din păcate sunt oameni care gândesc aşa”, a avertizat medicul Virgil Musta.
A renunțat la cel mai de preț lucru, ca să salveze vieți amenințate de COVID-19
Doctorul încearcă să nu se lase compleşit de tristeţe. Merge mai departe şi face ce ştie mai bine: vindecă pacienţi care au boli contagioase. Iar acum, se ocupă doar de cei cu cororavirus. Pentru ei a plătit cel mai scump preţ: a renunţat la bucuria de a-şi strânge copilul în braţe.
„De fiecare dată când veneam acasă, fugea şi îmi sărea în braţe. Era bucuria mea. Este cel mai frumos lucru pe lume, când copilul îţi zâmbeşte şi îţi sare în braţe de bucurie că te vede. Acum i-am spus că îmi pare rău, dar acest gest îl putem face doar după ce eu îmi fac programul de spălat pe mâini şi dezechipat. După aceea ne putem lua în braţe şi pupa”, a mai spus medicul.
Virgil Musta a vindecat mai mult de jumătate dintre pacienţii pe care i-a îngrijit. Aşa a ajuns Timişul pe primul loc din ţară, la cazuri vindecate
Un donator de sânge a fost depistat cu COVID-19, la Centrul de Transfuzii București. Ce s-a întâmplat cu sângele recolta... Alte două decese ale unor persoane confirmate cu coronavirus - doi bărbaţi din judeţul Timiş / Bilanţul morţilor a urcat...