Pentru mulţi copii, drumul spre şcoală va fi parcurs şi în acest an în aceleaşi microbuze ruginite, vechi de cel puţin 10 ani. Săptămâna aceasta maşinile trebuie să facă mai multe drumuri în service. Unele nu au aer condiţionat, altele riscă să cedeze pe drumurile pline de gropi.
Doar în județul Mureş, un sfert din parcul auto ar trebui schimbat imediat. Cum nu sunt bani, microbuzele sunt cârpite lună de lună, punând în pericol siguranţa elevilor.
Scaunele pentru copiii de grădiniţă sunt cea mai mică problemă pe care o au microbuzele şcolare. În Mureş, autorităţile spun că doar 10 din cele 118 maşini au probleme tehnice. În realitate, însă, cele mai multe au peste 10 ani vechime şi pot ceda în orice moment pe drumurile pline de gropi.
Cu o săptămână înaintea începerii şcolii, microbuzele trebuie să mai facă un drum în service.
În ultimii trei ani, parcul auto al judeţului a primit 50 de microbuze şcolare noi. Chiar şi aşa, aproape un sfert din maşinile care leagă comunele judeţului ar trebui schimbate. Unele nu au aer condiţionat, iar iarna copiii călătoresc în frig.
Alt judeţ, aceeaşi problemă. În Bălceşti, Vâlcea, din cele două microbuze şcolare, unul este în service.
Pentru 240 de elevi, drumul spre şcoală depinde exclusiv de aceste microbuze. Autorităţile locale spun că au făcut investiţii, dar au nevoie în continuare de sprijin financiar.
Sunt multe sate din ţară fără microbuze şcolare. Pentru copiii de acolo, cursele private sunt singura soluţie, dar nu şi cea mai sigură. În Zalău, o elevă de 12 ani, aşezată pe un scaun improvizat, a murit în februarie după ce a căzut dintr-un microbuz aflat în mers.
Noi imagini cu dinții găsiți în butoiul lui Dincă: „Doar din șapte dinți a rezultat ADN-UL Alexandrei. Restul fragmentel... Familia Regală îi va îndeplini cea mai mare dorință Regelui Mihai. Osemintele Reginei Mamă Elena vor fi repatriate...