La începutul acestui an, un pui de urs a făcut spectacol, pe pârtia Clăbucet, în timp ce turiştii au ignorat pericolul. Abia după câteva zile, puiul de urs a fost tranchilizat şi relocat într-un fond de vânătoare din Bihor. Şi acest caz a determinat autorităţile locale din Braşov să întocmească un plan de intervenţie.
Atunci când este semnalată prezenţa unui urs, primii anunţaţi sunt jandarmii. Aceştia evaluează situaţia şi sesizează Direcţia Sanitar Veterinară şi Agenţia pentru Protecţia Mediului.
La fiecare intervenţie este obligatorie şi prezenţa unui medic veterinar. În cazul în care animalul este rănit, va fi tranchilizat imediat. Dacă ursul doar a speriat populaţia, forţele de intervenţie vor încerca să-l prindă într-o cuşcă, apoi îl vor tranchiliza.
Pentru că până acum nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea unei astfel de intervenţii, un urs lovit de maşină anul trecut în judeţul Harghita a agonizat 17 în mijlocul soselei. În acest caz responsabilitatea intervenţiei haotice s-a rostogolit între instituţii.
Nu puţine au fost şi situaţiile în care întâlnirile dintre oameni şi animale s-au soldat cu victime. Specialiştii spun că de cele mai multe ori vinovaţi sunt chiar oamenii.
Pentru a preintampina intalnirea cu acest animal e foarte important ca atunci cand mergeti pe carare sa faceti galagie ca el sa se indeparteze. In cazul in care tousi va intalniti cu ursul e foarte important sa va indepartati prudent ca el sa nu considere un pericol.
În pădurile din Carpaţi trăiesc cei mai mulţi urşi din Europa. Însă autorităţile recunosc că nimeni nu ştie care e numărul lor exact.