Peştele este căutat de români doar în post. Şi atunci, găsesc peşte congelat, adus de la mii de kilometri. Azi, în prima dezlegare la peşte din postul Crăciunului, au fost cozi în pieţe. Iar restaurantele şi-au adaptat meniurile.
După gust şi buget, aşa s-au decis românii ce peşte să cumpere. Cel mai mult, adus din import.
Cei care au vrut peşte proaspăt, au găsit doar în pieţele de la Dunăre sau de la malul mării.
În Piteşti, nu găseşti decât peşte congelat. Cei mai scumpi sunt aduşi doar pe comandă. Calcanul costă 55 de lei kilogramul, iar sturionul, 42 de lei.
"Deja a devenit un lux peştele. Un crap la 10 kilograme care sărim de 180 de lei, calcan, sturionul. Asta sunt nişte comenzi. Clienţi care au mai mulţi bani au dat comandă", a explicat Florin Răducanu, proprietarul unei pescării.
Piaţa de peşte din România este una de sute de milioane de euro. Doar 12 la sută din marfa vândută provine din apele noastre. Peştele de import este adus mai ales din Olanda, Spania, Portugalia sau de la vecini, din Bulgaria.
Miercuri, 21 noiembrie, este prima zi din cele şase în care se poate mânca peşte, în postul Crăciunului. În astfel de zile consumul acestui aliment este de zece ori mai mare.
În bucătăriile restaurantelor, mirosul borşului de peşte aromat cu ierburi şi a saramurii de crap cu mămăliguţă i-au îmbiat pe clienţi.
Pentru cei care consumă peşte congelat, nutriţioniştii vin cu mai multe sfaturi.
"Mă intresează foarte mult să fie pescuit din Oceanul Atlantic sau din Marea Mediterană. De ce, pentru că s consideră că sunt ape mai puţin poluate decât Oceanul Pacific", a spus Ramona Drăguț, medic specialist nutriţie şi diabet.
Un român mănâncă, în medie, 6 kilograme de peşte pe an, în timp ce media europeană este de 22 de kilograme.
Citește mai mult pe Observator.tv!
Testul cetăţeniei i-a enervat pe parlamentari. Aleşii "au picat" cu brio examenul despre România... Au fost luate primele măsuri după incidentele în lanţ de la metrou. Toate staţiile vor fi păzite de jandarmi...