La mai bine de trei ani ş jumătate de la referendumul care a făcut posibil Brexitul, sesiunea de astăzi a fost mai mult simbolică. Deznodământul vine după negocieri lungi. Doi premieri au fost demişi în criza declanşată de Brexit, iar ieşirea din Uniune a fost amânată de trei ori.
Astăzi, actele care atestă că Marea Britanie a ratificat Acordul încheiat cu Uniunea Europeană au ajuns la Bruxelles într-o servietă neagră.
Barnier vizează, după Brexit, un acord de asociere de tipul celui cu Ucraina cu Marea Britanie
Preşedintele Comisiei Europene şi cel al Consiliului au semnat acordul încheiat cu Marea Britanie încă de vineri. Iar Regina l-a parafat cu o zi înainte. Divorţul efectiv de Europa este doar o chestiune de ore.
Pe holurile Parlamentului european, atmosfera este mult mai sumbră. Cutiile aşezate în faţa birourilor anunţă apropiata despărţire. 73 de europarlamentari britanici îşi fac bagajele.
”Regrete? Îmi vor lipsi distracţia, spectacolul. Îmi va lipsi rolul meu de personaj rău, de pantomimă, pe care l-am jucat de atâtea ori, aşa că îmi vor lipsi astea, da.”, a declarat Nigel Farage, adept al Brexitului.
47 de ani de istorie comună se apropie de final. După votul din această seară, divorţul efectiv se va produce pe 31 ianuarie la miezul nopţii.
Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă la Londra! Cer un referendum cu privire la Brexit
Ca să rămână în Regat, cei 400 de mii de români stabiliţi acolo trebuie să se înregistreze pe siteul ministerului britanic de Interne. Londra le va garanta drepturile cetăţenilor europeni deja aflaţi pe teritoriul ei, dar va restricţiona libera circulaţie. Atât muncitorii calificaţi cât şi cei necalificaţi vor avea nevoie de viză de lucru. Iar cei cu planuri de călătorie trebuie să îşi facă urgent paşaport biometric.
Efectele Brexitului se vor resimţi şi în România. Proprietarii maşinilor cu volanul pe partea dreaptă trebuie să ia urgent măsuri dacă vor să mai circule cu ele de anul viitor.