Ingrediente
- Pentru gulas:
- 800 g carne de vita sau vitel
- 4 cepe mari
- 1 ardei gras rosu
- 1 lingura boia de ardei
- 1 lingurita chimen macinat
- 1 foaie de dafin
- sare
- Pentru galuste:
- 6 oua
- 350 g faina
- 50 g unt
- Pentru salata de cartofi:
- 1 kg de cartofi fierti in coaja, curatati si feliati subtire (se pot fierbe si cu o zi inainte, astfel se feliaza mai frumos)
- 1 legatura ceapa verde
- Dressing:
- 100 ml otet
- 4 liguri de zahar
- 50 ml ulei
- 1 ardei iute taiat fin
- 3 linguri de mustar
- 1 lingura sare
- 400 ml apa
Mod de preparare
Cepele si ardeiul se curata, se taie cubulete mici si se calesc in ulei. Se stinge cu boia si se adauga carnea taiata cuburi 2x3 cm si se toarna apa, aproximativ 600 ml. Se condimenteaza cu foaia de dafin, chimen, sare.
Se fierbe cam o ora si 30 de minute (depinde de carne) si intre timp verificam sa nu scada apa. Putem folosi o oala cu presiune ca sa reducem timpul de gatit. Piperul negru se adauga la sfarsit, iar foaia de dafin se scoate. Pentru galuste punem apa cu sare la fiert, batem ouale si incorporam faina.
Cand apa fierbe, se pune aluatul pe o sita cu gauri cu diametrul de 1 cm deasupra oalei si se fierb 5 minute. Se strecoara si se adauga peste ele untul. Pentru cei care tin post, carnea se poate inlocui cu cuburi de soia.
Pentru dressing se amesteca ingredientele si, dupa gust, se poate adauga otet sau zahar. Cartofii fierti si feliati impreuna cu ceapa se lasa cel putin 30 de minute in dressing. Cand se monteaza in farurie se scurge dressingul.