În gospodăriile românilor cele mai des întâlnite animale domestice sunt păsările, porcii și, adesea, vacile. Motivul pentru care cei care trăiesc la curte aleg să le crească sunt lesne de înțeles. Fiecare produce câteva ceva. În plus, păsările nu au nevoie de îngrijire specială și sunt printre cele mai ușor de ținut într-o curte. La rândul lui, porcul și-a câștigat locul de “cinste” în ograda cu animale și prin tradiția anuală de Crăciun. Ceva mai greu de îngrijit, dar deloc rare la casa românului, vacile sunt crescute mai degrabă pentru lapte, decât pentru carne.
Există și fermieri care cresc animalele și care fac afaceri din asta. Pe internet, de exemplu, găsești numeroase anunțuri cu animale domestice de vânzare. Ce beneficii au gospodarii care aleg să crească în ograda lor animale domestice și de ce sunt porcul, vaca și găina printre cele mai întâlnite:
Păsărea: ouăle și carnea
Când vorbim de pasăre, ne referim în mod special la găini, asta întrucât carnea de pui este printre cele mai căutate. Păsări, însă, înseamnă de la curci, rate, gâște, până la prepelite. Indiferent de tipul pe care îl crește, gospodarul român va obține produse zilnice, sub formă de ouă, de la aceste animale. Nici carnea nu este de neglijat, fiind printre cele mai consumate.
Resursele și investițiile pentru a crește păsări nu sunt foarte mari. Pe lângă construirea unui adăpost în care să-și petreacă noaptea și hrană sub formă de porumb, păsările mai au nevoie doar de câteva deparazitări, căci pot face ceea ce se numesc “păduchi de păsări”, astfel încât creșterea lor devine extrem de rentabilă.
Porcul și ritualul traditional de Crăciun
În țara noastră, mult discutatul subiect privind sacrificarea porcilor de Crăciun are lor anual, asta pentru că normele Uniunii Europene impun ca animalele să nu sufere în momentul sacrificării. Tradițiile românești, însă, spun că pe masa de Crăciun trebuie să existe piftia, tochitura și celelalte preparate, neapărat din porc. Gospodarii cresc porci strict pentru carne și în cele mai multe zone ale țării porcul se taie în ziua de Ignat, adică pe 20 decembrie, cu cinci zile înainte de Crăciun. În supermarketurile din România, de exemplu, carnea de porc este la mare căutare pe tot parcursul anului, însă în special în perioada sărbătorilor de iarnă, atunci când orice român vrea să pună pe masă bucate tradiționale. Puțini sunt cei care optează pentru curcan, de exemplu. Carnea de porc este considerată a fi grasă și este contraindicată celor care suferă de diferite afecțiuni.
Vacile asigură necesarul de lapte
Pentru că au nevoie de adăposturi speciale și de o îngrijire aparte, de tipul “mers la păscut”, hrănire cu furaje și cu iarbă proaspătă, vacile nu sunt atât de des întâlnite în gospodării precum păsărea sau porcul. Însă, românii care cresc vaci au asigurat zilnic necesarul de lapte. Laptele de vacă, în variantă nepasteurizată, este la mare căutare pentru că are un conținut bogat de vitamine și de fier. Și carnea este o resursă pe care bovinele o oferă crescătorilor, însă în general, fermierii sunt cei care cresc vaci pentru carnea lor.
În zonele rurale din țara noastră, îndeosebi, să stai la casă presupune să ai două lucruri: o grădină în care să cultivi legume pentru consumul propriu, de la roșii, ceapă, ardei, în perioada sezonului cald și o curte în care să crești câteva animale domestice. Cele mai des întâlnite sunt păsările. Motivul? Puii de găină se hrănesc ușor și cresc destul de repede, iar carnea lor este ușoară și sănătoasă, preferată fiind în detrimentul celei cumpărate din supermarket.