- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Amenajarea casei nu e deloc ușoară. Pe lângă buget și timp, aceasta necesită și creativitate. Iată care sunt cele mai frecvente greșeli în amenajarea casei și care sunt soluțiile.
Pentru redecorarea sau amenajarea casei ai nevoie de nervi de oțel, un buget suficient de mare, creativitate și foarte multă răbdare. Unul dintre principalele motive din cauza cărora oamenii nu prea au curajul să înceapă astfel de proiecte este teama de eșec din timpul procesului de amenajare. Iată de ce greșeli știi sigur că trebuie să te ferești și ce soluții poți aplica.
10 greșeli în amenajarea casei și ce soluții poți găsi
1. Amenajarea casei- Cumpărarea mobilierului fără a face măsurători
Atunci când vezi un obiect de mobilier pe podeaua unui showroom, e destul de greu să îți dai seama de mărimea exactă a acelui corp de mobilă. Tocmai de aceea, există riscul ca produsul cumpărat fără a face măsurătorile în prealabil să nu se potrivească deloc în camera în care vrei să îl poziționezi în locuința ta. Se poate să fie ori prea mic, ori prea mare, ori pur și simplu să nu se încadreze în tiparul dorit.
Așadar, înainte de a pleca la cumpărături și de a alege mobila și obiectele aferente, trebuie să măsori cu atenție fiecare colț al încăperii pentru a știi exact care sunt dimensiunile necesare. Este indicat chiar și să desenezi/marchezi pe podea forma obiectelor de mobilier pentru a-ți face o idee clară. După ce ai măsurătorile necesare, va fi ușor să alegi mobilierul.
2. Amenajarea casei- Alegerea culorilor pentru pereți
Atunci când începi planul de reamenajare al casei, alegerea culorilor pentru pereți este printre primele lucruri pe care trebuie să le faci. Din păcate, acest pas poate complica serios lucrurile ulterior. De ce? Este destul de dificil să găsești piese de mobilier și obiecte necesare în cameră în culori care să se potrivească perfect cu nuanța deja aleasă pentru pereți.
De aceea, este indicat să analizezi gamele de produse puse la dispoziție în magazinele de specialitate și să alegi un anumit stil și o anume paletă de culori pentru pat, dressing, canapea, mobilă de bucătărie, covor, draperii etc. Având toate aceste lucruri deja stabilite, va fi mult mai ușor să găsești o culoare de echilibru pentru ele.
3. Amenajarea casei- Prea multe piese centrale
O altă greșeală frecvent întâlnită este dorința de a scoate în evidență cât mai multe piese de mobilier sau obiecte într-o cameră. Imaginează-ți cum ar arăta niște perdele strălucitoare lângă o canapea în nuanțe foarte puternice. Pe lângă faptul că încarcă totul din punct de vedere vizual, acestea vor fi și foarte greu de combinat cu alte elemente.
Tocmai de aceea, chiar și în cazul unui design îndrăzneț, mai puțin obișnuit, anumite piese, indiferent că e vorba despre draperii, perne, tablouri, trebuie să fie simple, să nu atragă atenția prin ceva anume. Rolul lor e acela de a completa piesa centrală a încăperii.
4. Amenajarea casei- Holul e neglijat
Nu uita că oaspeții își formează prima impresie despre tine și locuința ta încă din hol pentru că aceasta e prima încăpere pe care o văd. Ai o singură șansă să faci o prima impresie bună. Holul este de o importanță covârșitoare și de cele mai multe ori, în timpul reamenajării, majoritatea îl lasă pe ultima sută de metrii.
Tot ce trebuie să faci este să îl amenajezi simplu, dar cu gust și accesorizează-l cu un obiect cu o istorie în spate ca să îl personalizezi.
5. Amenajarea casei- Iluminat incorect
De cele mai multe ori, alegerea corpurilor de iluminat, a lămpilor și a becurilor e lăsată pe ultimul loc. Și așa ajungi să iei decizii greșite, mergând pe premiza “să se termine o dată totul”. Dacă încăperile din locuință sunt incorect iluminate, tot mobilierul și ambianța nu va fi pusă în valoare.
Recomandarea specialiștilor este să instalezi un variator de lumină în casă pentru a putea regla intensitatea acesteia în funcție de momentul zilei.
6. Amenajarea casei- Totul se asortează
Așa cum tu când ieși din casă nu ai toate articolele vestimentare asortate, nici locuința ta nu ar trebui să fie toată într-o singură culoare, de la draperii și covoare la culoare pereților și a mobilierului. Gândește-te bine dacă chiar ți-ar plăcea ca apartamentul sau casa ta să arate ca o randare pe calculatorul unui arhitect. În primul rând, casa ta este un cămin. Este locuit zi de zi și are personalitatea celor ce locuiesc în ea.
Alege o paletă de culori și folosește-o cu gust. Nu o utiliza o singură nuanță a unei culori pentru toate obiectele decorative sau pentru mobilier. Diversifică paleta de culori și decorarea încăperilor nu va doar mai ușoară, ci va avea și rezultatul așteptat.
7. Amenajarea casei- Mobila lipită de perete
Atunci când mobilăm, avem tendința să lipim totul de perete pentru că e simetric, pentru că pare ordonat și organizat. Nu te mai gândi că e ceva rău în a muta piesele de mobilier.
Reamintește-ți că e locuința ta și trebuie să te simți cât mai bine. Dacă lipești mobilierul de perete, o să ai senzația că totul se prăvălește asupra ta. Lasă aerul să circule. Mai mult decât atât, mobilierul lipit de perete, în timp, va lăsa urme, iar varul de pe pereți se va decolora și va lua forma mobilierului. Distanțează-l de perete și spațiul de locuit va părea mai aerisit.
8. Amenajarea casei- Bucătăriile complet albe
Bucătăriile complet albe arată minunat, dar trebuie să recunoști că sunt greu de folosit și lipsite de farmec. O bucătărie albă nu te ajută să fi creativ și să gătești, ci mai degrabă te ține departe de oale și cratițe de frică să nu murdărești totul.
Asigură-te că aduci un strop de culoare în cea mai utilizată cameră din casă. Vopsește lemnul ușilor de dulap cu un oranj puternic sau plachează-le cu sticlă mată roșie. Ar arăta incredibil și cu siguranță așa ți-ai găsi inspirația.
9. Amenajarea casei- Mobilier cumpărat din impuls
Chiar daca te grăbești să finalizezi amenajarea și vrei ca totul să fie la locul lui mai repede, piesele de mobilier nepotrivite spațiului și nevoilor tale mai mult te vor încurca. Nu cumpăra piese de mobilier care nu îți sunt necesare. Aglomerarea încăperii îți va da senzația de sufocare.
Pentru a evita acestea, fă măsurătorile necesare înainte de a merge în magazinele de specialitate. Apoi verifică, întreabă, testează, schițează și alege ceea ce ți se potrivește. Poți lua în calcul și piese de mobilier realizate pe comandă în cazul unor spații mai dificile.
10. Amenajarea casei- Lipsa spațiilor de depozitare
Când întreprinzi o reamenajare, de prea puține ori te gândești și la spațiile de depozitare care sunt atât de necesare într-o casă. Totul începe de la a tria lucrurile cu adevărat importante pentru tine și familia ta. Mai apoi, planifică ca mobilierul pe care îl achiziționezi să corespundă nevoilor de depozitare atât a hainelor, a lenjeriilor și a seturilor de pat, cât și a încălțămintei și a tuturor lucrurilor necesare unei bucătării funcționale. Ține cont că o bună compartimentare a dulapurilor te va ajuta să fii mai ordonat.
Poți crea spații de depozitare în dormitor, dulap, dressing, comode, hol și pantofare, cu corpuri tip soldat sau corpuri de bibliotecă în care variezi depozitarea închisă cu cea deschisă.
Citește și:
Cum să ai un apartament modern și luminos
Decorează-ți locuința fără să apelezi la un designer
Amenajarea casei. Ce tipuri de materiale sunt potrivite pentru acoperișul casei tale
Sursă foto: pexels.com