După fundație, acoperișul reprezintă cea mai importantă parte în amenajarea casei. Află ce tipuri de materiale sunt potrivite pentru acoperișul casei tale.
Amenajarea casei nu implică doar interiorul acesteia, ci și exteriorul. Schimbarea acoperișului este unul dintre lucrurile importante de care trebuie să ții cont atunci când îți renovezi întreaga casă. Acoperișul pe care îl alegi trebuie trebuie să te protejeze de apa și foc, să reziste la coroziune si la schimbari de temperatura si sa nu afecteze structura casei.
Tipuri de materiale potrivite pentru un acoperiș rezistent
1. Acoperiș de țiglă
Trebuie să știi că există 3 tipuri de țiglă, și anume metalică, din ceramica și din beton.
Țigla metalică este rezistentă si flexibilă, dar mai ales este ușor de montat. Are o greutate mică astfel că nu afectează structura casei. Poți găsi pe piață numeroase modele și culori de țiglă metalică. Ea este fabricată din tablă zincată și e acoperită cu un strat de pasivizare, unul de grund și unul de poliester.
În funcție de calitatea aliajului folosit, producătorii oferă garanții la acoperiș între 5 ani și 10 ani. Cu toate acestea, țiglele metalice se pot deteriora dacă nu sunt grunduite și sunt vopsite periodic. Mai mult decât atât, există pe piață țigle metalice de foarte bună calitate iar producătorii lor afirmă ca au o durabilitate de până la 50 de ani.
Țigla ceramică are un aspect deosebit și o durată de viață de până la 100 de ani. Aceasta este termorezistentă, ignifugă, rigidă când vine vorba de șocuri, acizi, murdărie, și îngheț. Acest tip de țiglă are capacitatea de uscare rapidă și permeabilitate la vaporii de apă. Cu toate acestea, dezavantajul acestui tip de țiglă este că are o greutate de 10 ori mai mare decât țiglele metalice astfel că e nevoie de sfatul unui specialist înainte de a fi montate pentru a nu afecta structura casei.
Țiglele din beton sunt foarte rezistente, au o absorbție mică de apă, ceea ce influențează pozitiv durata de viață a materialului. În plus, pot fi cumpărate într-o gamă largă de culori astfel că se potrivesc oricărui model de casa. Dezavantajul acestui material pentru acoperiș este că are o greutate ridicată și poate aluneca pe gheață dacă există infiltrații la nivelul său.
2. Acoperiș de tablă
Dintre toate materialele folosite pentru acoperiș, tabla îmbină cel mai bine calități precum rezistența, flexibilitatea, greutatea redusă și ușurința de montare. Mai mult decât atât, aspectul tablei a fost îmbunătățit constant de-a lungul anilor astfel că se găsește pe piață sub diverse modele și culori. Tabla este tratată cu diverse substanțe pentru a i se spori rezistența la coroziune, șocuri mecanice, radiații UV și diferențele de temperatură.
Unul din avantajele acoperișului realizat din tabla plană prefăltuită îl reprezintă sistemul dublu de prindere prin suprapunerea falturilor și fixarea cu șuruburi cu șaibă din cauciuc pe o latură a fiecărui panou.
3. Acoperiș de șindrilă din fibră de sticlă
Fibra din sticlă este preferată de majoritatea proprietarilor datorită aspectului său atrăgător. Aceasta imită cu ușurință țiglele tradiționale și este pe piață într-o gamă mare de modele. Aceasta a devenit des întâlnită și datorită ușurinței cu care poate fi montată, fiind autoadezivă.
Diferența compozițională dintre șindrila bituminoasă și cea cu fibră din sticlă nu este foarte mare. În al doilea caz se folosește un întăritor pe bază de fibră din sticlă, iar cantitatea de bitum este mai mică. Acest fapt face ca acoperișul din fibră de sticlă să fie mai greu decât cel din șindrilă bituminoasă, de circa 10 kg/mp.
4. Acoperiș de șindrilă bituminoasă
Șindrila bituminoasă este compusă din granule ceramizate, strat bituminos și armătură cu fibră din sticlă, fiind o soluție modernă pentru acoperirea casei. Șindrila bituminoasă este rezistentă la apă, foc și radiații ultraviolete. Mai mult decât atât, ea este disponibilă într-o paleta variată de culori.
Ușor de tăiat, manevrat și fixat, acest tip de material pentru acoperiș este compatibil cu diferite muchii și sisteme de scurgere, fără ajutorul altor accesorii speciale, întâlnite la celelalte tipuri de învelitori. Are o durată de viață de circa 50 de ani iar producătorii oferă de regulă o garanție de 15 ani.
Citește și:
Cum faci amenajarea grădinii în stil Feng Shui pentru spor și dragoste în casă
Amenajarea casei în stil Feng Shui. Reguli importante pentru echilibru și pozitivism
Sursă foto: pinterest.com