Antena Căutare

Cinci lucruri esențiale pentru casa de vacanță de la țară

Casele de vacanță de la țară pot fi nu doar rustice, ci și fermecătoare, la fel cum ar trebui să fie orice escapadă din mediul urban. În plus, o vacanță în aerul curat de la țară poate fi ocazia perfectă pentru a petrece momente de neuitat alături de familie și prieteni. Dacă te-ai gândit să cumperi sau să construiești o casă de vacanță la țară, sau dacă ai deja una, dar vrei să o transformi intr-un loc adaptat nevoilor tale, iată câteva lucruri esențiale, care nu ar trebui să lipsească din casa ta de vacanță.

| Pixabay

Casele de vacanță de la țară pot fi nu doar rustice, ci și fermecătoare, la fel cum ar trebui să fie orice escapadă din mediul urban. În plus, o vacanță în aerul curat de la țară poate fi ocazia perfectă pentru a petrece momente de neuitat alături de familie și prieteni. Dacă te-ai gândit să cumperi sau să construiești o casă de vacanță la țară, sau dacă ai deja una, dar vrei să o transformi intr-un loc adaptat nevoilor tale, iată câteva lucruri esențiale, care nu ar trebui să lipsească din casa ta de vacanță.

Generatorul electric

Rețeaua de electricitate de la țară este mult mai puțin stabilă comparativ cu cea de la orașe, iar penele de curent pot dura multă vreme până când sunt reclamate și apoi reparate de o echipă de electricieni. Tocmai de aceea, un generator electric te poate scuti de multe neplăceri. Totodată, dacă respectiva casă de vacanță se află într-o zonă izolată, departe de utilități sau rețeaua electrică, generatorul electric este una dintre puținele opțiuni disponibile ca să te bucuri de curent electric.

Nu toate generatoarele sunt însă potrivite, deoarece primul lucru pe care trebuie să-l iei în calcul este puterea sa. Generatorul trebuie să aibă o putere minimă (KVA) mai mare decât suma puterilor aparatelor și echipamentelor electrice aflate simultan în funcțiune. Un specialist te va ajuta să faci aceste calcule, dar ca informație generală, ar trebui să aduni puterea aparatelor precum: toate becurile din casă, frigiderul, mașina de spălat, centrala termică sau boilerul electric, pompa de apă, televizorul, plus o rezervă suficientă de putere astfel încât să mai poți băga în priză un laptop sau un telefon la încărcat.

Articolul continuă după reclamă

Pompa submersibilă sau hidrofor

Sunt puține zone rurale în România cu acces facil la utilități precum apa potabilă. Așa că, în afara cazului în care ai norocul să ai casa de vacanță într-o zonă deservită de utilitățile publice, o pompă submersibilă sau un hidrofor devin absolut indispensabile pentru a-ți asigura confortul necesar pentru baie, bucătărie sau grădinărit.

Principala diferență dintre un hidrofor și o pompă submersibilă e că primul se amplasează suprateran, într-o cameră tehnică, în timp ce pompa se montează scufundată în sursa de apă (de obicei în fântână, puț de adâncime sau rezervor). Astfel, pompa împinge apa, în timp ce hidroforul o aspiră.

Boiler sau centrală termică

Ce-ar fi o casă de vacanță confortabilă fără căldură sau apă caldă? Ai putea spune că o sobă pe lemne poate asigura căldura necesară, dând casei un aspect rustic. Corect, dar o sobă nu poate avea niciodată avantajele unei centrale termice, din simplul motiv că nu poate încălzi mai mult de două camere simultan (dacă e montată astfel încât să facă legătura între ele) și nu poate asigura apa caldă pentru baie sau bucătărie. În plus, o sobă e mult mai ineficientă în ceea ce privește consumul. Dacă ții neapărat la aspectul rustic, poți alege varianta unui șemineu.

O variantă mai ieftină de asigurare a apei calde e să folosești doar un boiler. Acestea pot fi electrice, pe gaz, termoelectrice sau chiar pe lemne, dar nu uita că nu vei putea asigura și încălzirea casei, ci doar a apei. Chiar dacă folosești casa de vacanță doar pe timpul verii, iernile din România sunt suficient de aspre încât să riști să te trezești cu țevi sparte din cauze apei înghețate. Așa că, indiferent de soluția aleasă, asigură-te că echipamentul de încălzire are și câteva caracteristici suplimentare: protecție la supraîncălzire, la îngheț și un termostat pentru programare.

Sistem de securitate

O casă de vacanță stă mult timp nelocuită și poate deveni o țintă pentru eventuali răufăcători. Iar pericolele nu se opresc doar la posibilele furturi din locuință. De aceea, instalarea unui sistem de alarmă trebuie completată și de instalarea unui sistem pentru protecția casei la eventualele scurgeri de gaz, incendii sau inundații. Pe lângă senzorii necesari, poți instala și un sistem de monitorizare video, cu camere IP, astfel încât, dacă există o conexiune la internet, să poți vedea oricând ce se întâmplă în interiorul și exteriorul casei. Astfel, un sistem complet de protecție a casei te va scuti de multe îngrijorări pe viitor.

Unelte și echipamente necesare pentru reparații sau grădinărit

O casă are nevoie de îngrijire constantă, indiferent că e vorba de mici lucrări de reparație, întreținere sau îngrijire a grădinii. De aceea, nu ar trebui să lipsească o trusă cuprinzătoare de scule și echipamente de grădinărit. Cu siguranță, fiecare își va găsi utilitatea. Nu e nevoie să cumperi totul dintr-un foc. Poți achiziționa cele necesare, pe măsură ce ai nevoie de ele și, bineînțeles, în limita disponibilității sau priceperii tale de a face mici reparații și lucrări de amenajare sau întreținere a grădinii.

Sursa foto: Pixabay

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x