Ca să știi din ce poziție pornești în căutarea casei, poți să apelezi la un calculator de credit imobiliar, pus la dispoziție de majoritatea băncilor. Te ajută să-ți stabilești o limită maximă de preț. Dar mai departe, e bine să știi unde poți să lași de la tine și unde trebuie să nu cedezi.
Fii atent la timpul tău
Fie că alegi o casă în afara orașului sau în centru, calculează-ți drumul zilnic spre muncă. Nu vrei să pierzi 2 ore pe zi în mașină sau să schimbi 3 autobuze. Chiar dacă ai mijloace de transport moderne și îți spui că vei fi productiv pe drum, că vei citi sau asculta muzică, tot se anunță un chin zilnic pe care trebuie să îl eviți cu orice preț. Investește în localizare, îți vei mulțumi în ficare zi din viața ta.
Poți să cedezi la spațiu
Dacă locuința stă bine pe hartă, e posibil să sufere la capitolul spațiu. Dar nu e atât de grav pe cât pare. Dacă privești situația cu o mentalitate diferită, poți să trăiești foarte bine și într-un spațiu redus. Marii producători de mobilă ne-au onorat cu soluții tot mai inventive ca răspuns la problema caselor mici. Iar compartimentarea tradițională în sufragerie, dormitor, bucătărie, balcon nu trebuie respectată cu strictețe. Cu flexibilitate, se pot obține rezultate uimitoare în privința asta.
Fii atent la calitatea clădirii
Dacă e un capitol la care nu trebuie să faci compromisuri nici în ruptul capului, acela e siguranța structurală a clădirii. De aceea, e bine să vizionezi casele împreună cu un specialist în domeniu și să verifici tot istoricul disponibil: cutremure, renovări, reparații importante.
Poți să cedezi la grădină/terasă
Te-ai putea gândi că o terasă impresionantă sau o grădină generoasă îți va fi oază de liniște la sfârșitul zilelor grele. Și, dacă reușești să găsești locuințe cu aceste beneficii în bugetul tău, profită de ele din plin. Dar nu renunța la casă doar pentru că balconul e mic sau grădina înseamnă doar un spațiu de întins rufele. Pentru asta există parcuri, păduri în afara orașului, terase de vară. S-ar putea chiar ca viața ta socială să aibă de câștigat dacă ești nevoit să petreci mai mult timp în afara casei.
Fii atent la buget
Orice ai face, respectă-ți bugetul impus cu sfințenie. Ai putea să-ți spui că merită să dai un ban în plus pentru anumite caracteristici. Dar e un preț pe care nu-l plătești o dată, ci în fiecare lună. S-ar putea să suferi mai mult din motive financiare decât din lipsa confortului.
Poți să cedezi la mofturi personale
Oricine își formează o imagine mentală a casei pe care și-o dorește. Și e foarte ușor să te atașezi de această imagine. Dar trebuie să fii flexibil când începi căutarea în viața reală. Să fii dispus să renunți la bucătăria cu insulă, baia cu jacuzzi sau ferestrele panoramice. Sunt detalii frumoase, dar nu atât de importante.
Poate cel mai important detaliu este chiar banca prin care cumperi casa. Creditul Acasă de la Credit Europe Bank te ajută să-ți găsești casa potrivită nevoilor tale, dacă nu chiar casa perfectă.