Antena Căutare

Crizanteme. Cum îngrijești cele mai frumoase flori de toamnă, în grădină și în ghiveci

Crizantemele sunt unele dintre cele mai cunoscute și apreciate flori de toamnă. Fie că avem crizanteme în ghiveci sau le plantăm în grădină, este bine să știm câteva lucuri importante despre aceste minunate flori

Crizanteme. Cum îngrijești cele mai frumoase flori de toamnă, în grădină și în ghiveci Galerie
Crizanteme

Crizantemele sunt unele dintre cele mai cunoscute și apreciate flori de toamnă. Fie că avem crizanteme în ghiveci sau le plantăm în grădină, este bine să știm câteva lucuri importante despre aceste minunate flori

Crizantemele, numite și tufănele, dumitrițe, margarete de toamnă, sunt un gen de flori (Chrysanthemum), format din aproximativ 30 de specii de plante perene, aparținând familiei Asteraceae, native Asiei și Europei de nord-est.

Speciile genului Chrysanthemum sunt plante perene, ierboase, care cresc până la 50–150 cm înălțime, cu frunze adânc crestate și flori mari, de culori diverse.

Deși se cultivă că o plantă anuală, crizantema este o plantă perena. Ea domină grădinile în perioadă de toamnă, înflorind începând cu sfârșitul lunii august până la sfârșitul lunii noiembrie.

Pentru a se ”comporta” cel mai bine, crizantema necesită un sol bine drenat expus la soare sau penmbra. Se cultivă în ghivece sau jardiniere. Udarea se face des, dar nu în exces, de preferat dimineața devreme.

Crizanteme în ghiveci. Îngrijire

Plantarea crizantemelor în ghiveci este simplă, chiar dacă aveți un butaș calitativ cumpărat de la producători profesioniști, o floare adultă care doar doriți să o transplantați sau un butaș ciupit dintr-o altă plantă. Alegeți o turbă care să asigure un drenaj foarte bun pentru plantă și țineți cont să aibă un Ph în jurul valorii de 6.5.

Crizanteme. Cum îngrijești cele mai frumoase flori de toamnă, în grădină și în ghiveci

Crizanteme in ghiveci

Atunci când plantați crizanteme în ghiveci, aerați turba suficient, așezați-o în ghiveci fără să o presați foarte tare și faci o gaură în care să între butașul sau plan.

Îngrijire crizanteme în ghiveci

În cazul îngrijirii crizantemelor în ghiveci, nu trebuie uitat niciodată că o plantă aflată în ghiveci nu beneficiază de nutrienții care se găsesc natural în natură în pământ, astfel că pentru o creștere sănătoasă sunt importante câteva reguli de bază:

  • Dacă ați plantat sau ați transplantat o crizantemă în ghiveci mai mare (care este cam regulă generală), ei bine folosit un îngrășământ pe bază de fosfor pentru a facilita o înrădăcinare mai rapidă și mai puternică, mai ales în prima fază. Astfel planta va avea putere să crească ulterior la adevăratul ei potențial. Nu folosiți mai mult de 1-2 ori pe săptămâna și totodată nu mai mult de 2-3 săptămâni de la plantare.
  • După ce crizantemă a prins rădăcinile, puteți folosi un îngrăsământ pe bază de azot. Astfel o veți ajută să crească viguros și mai rapid.

  • În fază de înflorire, folosiți un îngrășământ pe bază de Potasiu, astfel încât să protejați plantă de boli și mai ales să îi faciliteze înflorirea mai bine.

Îngrijire crizanteme. Temperatură

În ceea ce privește temperatură, nu trebuie să exagerezi foarte mult. Este nevoie să ții crizantemă într-o încăpere cu temperatură optimă cuprinsă între 18 și 20 de grade Celsius. Mare atenție pe timp de iarnă, dacă temperatură este cuprinsă între 13-18 grade Celsius, durată de viață a crizantemei se prelungește până la 8 săptămâni.

Îngrijire crizanteme. Lumina

Lumina este foarte importantă pentru crizantemă. De aceea, trebuie să așezi crizantemă într-un loc luminos. Lumina este foarte importantă pentru crizantemă deoarece favorizează creșterea.
Așadar, dacă vrei să ai o crizantemă sănătoasă și frumoasă, așează-o în locurile luminoase.

Când se platează crizantemele în grădină

Crizantemele se plantează oricând, începând cu primăvara, după ce pericolul înghețului a trecut și temperatură medie, noaptea, este de cel puțin 10-12 grade și până toamnă târziu, când mai sunt câteva săptămâni până când pământul îngheață la suprafață ( în general asta se întâmplă cam la sfârșitul Noiembrie, început Decembrie).

Citește și: Calendar Pentru Plantarea Bulbilor de Flori in Gradini

Cum prelungești durată de viață a buchetelor de crizanteme

Citește și: Ce flori se poartă în buchetele de mireasă, în toamna 2019

  • Zdrobești tijele lemnoase ale crizantemelor la bază pe o lungime de 5-6 cm iar codițele le opărești în apa clocotită. După această procedura, pui codițele în cadă sub apa rece și le lași aproximativ 30 sau 60 de minute;
  • Zahărul, adaugi 100 de grame de zahăr la un litru de apa;
  • Tai foarte puțin capătul crizantemelor iar florile le treci peste flacără unei lumânări sau a unui chibrit. Florile le pui ulterior în vază.

Ce simbolizează crizantemele

Crizantemele sunt floarile luminii și a soarelui, în Japonia, iar pentru chinezi, reprezintă, în general, odihnă, liniștea, dar și viață senină, cu excepția crizantemei albe, care semnifica jelirea sau necazul. În schimb, în multe țări europene, însă, este considerată o floare funerară, fiind folosită la înmormântări. De altfel, în Occident, se obișnuiește că, de Ziua Tuturor Sfinților (1 noiembrie), să se ducă crizanteme rudelor trecute la Domnul, semnificând, astfel, regretul față de persoanele decedate.

Citește și: Flori de grădină. Cele mai frumoase flori care înfloresc noaptea

Aceștia sunt pașii spre construirea simplă a unui solar de legume durabil... Amenajări interioare. Cum să-ți amenajezi o debara sau o cămară, la bloc și la casă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x