Indiferent dacă oala este din categoria premium sau este la un preț accesibil, cu accent pe materialul din care este făcută, mâncare arsă va fi greu de îndepărtat, însă materialul contează cu atât mai mult în cazul în care folosiți diverse tehnici de a îndepărta arsura.
Majoritatea oalelor existente pe piață sunt din oțel inoxidabil, fontă emailată sau aluminiu, iar dacă utilizați un scruber precum vata de oțel sau o soluție puternică de curățare, o puteți deteriora. Așa că, începeți cu cea mai blândă soluție posibilă și mergeți spre ceva mai puternic doar dacă este necesar. De asemenea, nu se recomandă metodele precizate mai jos pentru tigăile antiaderente.
Cum cureți oala de negreală după ce ai ars mâncarea. Trucuri simple cu rezultate imediate
Vă prezentăm câteva trucuri simple prin care puteți scăpa de arsura nedorită de pe oale sau tigăi, dacă ați ars mâncarea.
1. Folosește apa fierbinte pentru a înmuia arsura
Dacă aveți o tigaie din oțel inoxidabil sau emailat, puneți-o pe plită și porniți focul. Odată ce tigaia este suficient de fierbinte încât să sfârâie o picătură de apă pe ea, turnați o cană de apă și lăsați-o să fiarbă puțin, adăugați puțin detergent de vase sau bicarbonat de sodiu dacă doriți), apoi folosiți o lingură de lemn sau o spatulă de nailon pentru a răzui zonele arse în timp ce apa le înmoaie.
2. Spălați oala cu o tabletă pentru mașina de spălat vase
Se pare că acele tablete pudrate pentru mașina de spălat vase (nu cele lichide) au o utilizare mai largă, nu doar pentru mașina de spălat vase. În acest caz, turnați pe fundul tigaii/oalei puțină apă și încălziți-o la foc mic. Apoi, luați tigaia de pe foc și frecați energic tableta peste bucățile arse. Clătiți și spălați cu apă caldă și detergent de vase ulterior. Substanța activă din tableta respectivă ar trebui să dizolve arsura. Procesul se poate repeta.
3. Fierbeți niște lămâi
Există ceva ce lămâile nu pot face? Ideea aici este că acidul de la două sau trei sferturi de lămâi este suficient pentru a înmuia bucățile arse și nu necesită spălare ulterioară din partea ta. Lăsați lămâile să fiarbă 5-10 minute în puțină apă, apoi aruncați apa, lămâile și clătiți.
4. Frecați tigaia cu o minge de folie de aluminiu și bicarbonat
Presărați o cantitate generoasă de bicarbonat de sodiu pe bucățile arse, pe fundul tigăii sau a oalei și pe margini și adăugați puțină apă pentru a face o pastă. Mototoliți niște folie de aluminiu și începeți să o frecați până când toate bucățile de mâncare și zonele pătate sunt curate. Clătiți tigaia cu apă caldă și săpun. Acesta ar fi una dintre cele mai eficiente metode, notează thekitchn.com.
Citește și: De ce ar trebui să lași ușa mașinii de spălat deschisă când nu o folosești