Balconul nu trebuie să fie doar un spațiu de depozitare, poate fi și un loc de relaxare. Fie că ai un balcon închis sau deschis, un balcon mic de apartament sau unul mai spațios, trebuie să ții cont de câteva lucruri înainte să te apuci de renovat.
Amenajarea balconului este foarte importantă pentru că acel spațiu din balcon poate deveni locul tău preferat în zilele calde de vară. Aici îți poți începe ziua cu o cafea, aici poți luă micul dejun sau cină, poți citi, lucra sau pur și simplu să ai grijă de plantele tale.
Pentru a te bucura și mai mult de locuința ta, începutul verii este momentul perfect să faci un plan pentru renovarea balconului și transformarea acestuia într-o adevărată oază de relaxare.
Amenajarea unui balcon închis
Amenajarea unui balcon închis poate fi cheia pentru a obține acel loc de relaxare la care ai nevoie la finalul unei zile istovitoare. Chiar dacă dimensiunile nu sunt cele mai generoase, asta nu înseamnă că nu poți obține un decor superb. Pentru că este separat de o ușa și de geamuri, poți face amenajarea balconului fără să ții neapărat cont de stilul de design al încăperii cu care are legătură.
Poți folosi nuanțe deschise pentru pereți (oferă impresia de spațiu mai mare), parchet laminat pentru podea, în nuanțe naturale ale lemnului și mici accente colorate, ce constau în elemente precum perne decorative, covorașe, perdele sau obiecte ornamentale.
Mobilierul pentru balcon poate fi făcut la comandă sau chiar de tine, dacă ești fan al proiectelor DIY. De exemplu, poți transforma un cufăr vechi într-o canapea micuță, dacă așezi perne groase, mari, deasupra lui. De asemenea, poți să alegi scaune tapițate, moi, sau chiar un scaun de tip balansoar! Montează polițe pe pereți și așează pe ele cărți și flori.
Amenajarea unui balcon deschis
Amenajarea balconului deschis presupune o gamă specială de produse pentru exterior și poate fi utilizat doar pe perioada verii. Un balcon deschis este însă cel pe care te poți bucura, cu adevărat, de aer și de razele soarelui. Specialiștii recomandă să alegi, în acest caz, vopsea pentru pereți rezistentă la umezeală și pentru pardoseală, plăci de ceramică (sunt foarte rezistente, ușor de montat și de curătat).
Dacă balconul este mic, folosește fotolii tip puf și perne de tip puf impermeabile, un covor tip preș, pentru mai mult confort termic și o măsută joasă, pe care poți așeza paharele cu limonadă rece! Pe pereți, agată ghivece cu flori, care te vor face să te simți că în mijlocul naturii! Obții, astfel, un decor lejer, idilic și foarte primitor.
Dacă ai un balcon mare, poți achizitiona o măsută cu scaune pentru exterior, confecționate din metal și sticlă, lemn ori râtan și material textil. Le poți asorta cu perne decorative, un pled pentru serile răcoroase și, bineînțeles, cu flori și plante care improspătează și infrumusetează atmosferă.
Balconul cu flori - așază ghivecele și etajerele pe verticală
Atunci când te apuci de amenajarea balconului, alege să aranjezi florile sau etajerele pe verticală. In acest fel salvezi spațiu și te bucuri de o oază de verdeață.
Citește și: Amenajarea balconului. Cum transformăm pereții în grădini verticale
Mese și scaune pliabile
Atunci când vrei să achiziționezi mobilier pentru balcon, în considerare folosirea unei mese și/sau a scaunelor pliabile. În acest fel ai putea chiar să iei micul dejun pe balcon sau să-ți savurezi cafeaua la prima oră a dimineții. Ulterior poți să strângi masă și vei avea din nou mai mult spațiu pe balcon.
Păstrează simplitatea!
Asta înseamnă că nu ai nevoie de prea multe lucruri pe balcon, că să-l faci primitor. E de ajuns să te rezumi la strictul necesar și o pată de culoare sau acel ceva care să-i dea puțină personalitate. Poate fi vorba de cufărul pe care l-ai renovat, de o pernă decorativă foarte frumoasă, de colțul colorat de flori în ghivece sau orice altceva îți este pe plac.
Citește și: Amenajarea balconului în stil feng shui: Secrete pentru dragoste și spor