- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Amenajarea balconului cu flori, fie că este unul închis sau deschis, poate transforma spațiul folosit de obicei pentru depozitare într-o oază de liniște și relaxare. Idei de amenajare a balconului cu plante agățătoare și cum le putem da forme spectaculoase folosindu-ne de suporturi de lemn sau sârmă
Balconul poate fi oricând o mică grădină a apartamentului tău, iar pentru asta nu trebuie să faci cine știe ce cheltuieli sau să ai vaste cunoștințe în amenajări interioare. Ai nevoie doar de ceva timp și un pic de inspirație pentru amenajarea balconului.
Balconul, fie el închis sau deschis, poate fi transformat într-o oază de verdeață în mijlocul betoanelor, dacă vrei. Iată câteva idei despre cum poți face amenajarea balconului cu succes:
Diferența de amenajare dintre un balcon închis și un balcon deschis
Balconul închis și izolat termic poate fi tratat că o cameră de sine stătătoare sau integrat în bucătărie sau living, prin renunțarea la peretele despărțitor. Un astfel de balcon îți oferă posibilitatea de a alege orice material pentru mobilier.
Un balcon deschis însă, presupune multă atenție, pentru că toate elementele de decor vor fi expuse condițiilor de mediu. Gândește-te la ploi, vânt, caniculă, grindină-toate sunt elemente care pot afecta de la piese de mobilier la vopseaua de pe pereți.
Transformarea pereților balconului în grădini verticale-este primul lucru pe care ar trebui să-l faci, dacă vrei o mică grădină în balcon. Pentru asta poți avea nevoie de suporturi pentru ghivece, lambriuri de lemn, rafturi de lemn sau metalice, dar poți realiza grădini vertical și doar folosindu-te de niște plante agățătoare cărora să le dai formele dorite cu suporturi făcute dintr-o banală sârmă.
Ține cont de soare însă, dacă îți dorești grădini verticale în balcon. Dacă pe peretele respectiv bate soarele, decorează-l cu plante care rezistă în aceste condiții. În caz contrar, riști să ai un perete de flori uscate. Ghivecele trebuie să aibă măști, pentru că apa să nu se scurgă pe perete. Acest tip de decorare pe verticală îți salvează spațiu prețios la nivelul podelei. Astfel creezi un loc special, însă ai și spațiu de depozitare pe balcon.
Suporturile de plante suspendate pentru balcon au un impact vizual foarte mare atât din exterior, cât și de la interior. Zona ferestrei va deveni dintr-o data foarte colorată, iar spațiul de pe podea va rămâne liber, pentru depozitare sau pentru crearea unei mici zone de relaxare;
De asemenea, în amenajarea balconului, suporturile pentru plante care se revarsă peste balcon, cele pentru ghivece atârnate pe balustrada balconului, însă la exterior, pot fi o soluție la îndemâna oriciu. În acel loc poți pune, de exemplu, iederă, care se va întinde în timp și va formă un adevărat perete verde, pe partea din față a balconului.
Amenajarea balconului- Idei de amenajare cu flori agățătoare pe suport din sârmă
Una dintre plantele cel mai puțin pretențioase pe care o putem folosi în amenajarea balconului ca oază de verdeață este iedera. Dacă vom ști cum să îi dirijăm creșterea, putem realiza decoruri spectaculoase.
De exemplu, creșterea pe suporturi din sârmă. Tunsă periodic, iedera nu va ocupa la propriu spațiul, ci ne vom alege cu o plantă de decor care atrage privirile în principal datorită formei conferite de noi.
Citește și: Amenajarea balconului în stil feng shui: Secrete pentru dragoste și spor
”Iedera dracului” sau Epipremnum aureum este, de asemenea, o altă plantă ideală pentru a realiză decoruri spectaculoase cu ajutorul ei. În ciuda numelui ei, această plantă este una benefică în spațiile interioare. Nu necesită o îngrijire deosebită, căldura și umiditatea fiindu-i suficiențe pentru a crește armonios. În cazul în care nu doriți să-i controlați creșterea pe suporți din sârmă, o puteți lasă să curgă din ghiveci, având grijă să-i tăiați vârfurile pentru a stimula creșterea noilor lăstari. Dacă este îngrijită corespunzător, această specie de plantă poate atinge dimensiunea de 4 metri.
Citește și: Balconul cu flori: Sfaturi și idei practice pentru amenajarea balconului
Amenajarea grădinii: 10 flori care-ți înveselesc grădina toată vara... Amenajarea grădinii cu pietre. Idei ieftine și spectaculoase...