Antena Căutare

Cât costă un designer de interior și cu ce te ajută de fapt

Atunci când ne gândim la achiziţionarea unei locuinţe plecăm de la ideea că este important să ne vedem proprietari şi apoi pe parcursul timpului ne vom ocupa şi de amenajare, puţin câte puţin.

Atunci când ne gândim la achiziţionarea unei locuinţe plecăm de la ideea că este important să ne vedem proprietari şi apoi pe parcursul timpului ne vom ocupa şi de amenajare, puţin câte puţin.

După ce am cumpărat locuinţa descoperim, însă, câte decizii dificile avem de luat şi cât de multe planuri trebuie să se potrivească pentru ca proiectul de amenajare al casei să fie unul pliat pe nevoile noastre. Dacă ai achiziţionat casa sau apartamentul la roşu vei avea de investit multă energie pentru a coordona toate planurile lucrărilor: electrice, sanitare, termice, zidării, finisaje, urmate de mobilat şi decorat. Toate ar necesita să ai o a doua pregătire în domeniu, faţă de meseria ta de bază.

Pentru a scuti efortul, timpul şi chiar şi banii poţi apela la serviciile unui specialist, şi anume designerul de interior. Acesta te poate ajuta să îţi organizezi locuinţa, să o mobilezi şi să o decorezi, scutindu-te de timp pierdut şi cheltuieli haotice.

Cât costă un designer de interior și cu ce te ajută de fapt

Articolul continuă după reclamă

Am vorbit cu specialiștii de la Fabrica de Profile, producător român de profile arhitecturale de interior și exterior, cu echipe dedicate de tehnicieni, designeri si arhitecți care îți pot oferi cele mai multe informații și care se implică în proiectul tău de la concepere și până la execuție și iată ce ne-au sfătuit.

Cât costă un designer de interior și cu ce te ajută de fapt

Cât costă o amenajare interioară?

Prima întrebare adresată unui expert în amenajare interioară este legată de costuri. Din păcate acesta nu poate să îți comunice un buget exact pentru că proiectul tău presupune numeroase opțiuni. De exemplu, un mobilier minimalist pentru living poate costa diferit în funcție de producător, câteva mii de lei dacă este produs în România sau câteva mii de euro dacă este importat.

Diferențele se remarcă la nivel de funcționalitate, calitatea materialelor și brand. La fel cum în cazul unui parchet laminat vei întâlni prețuri accesibile, iar aceleași nuanțe și modele să le regăsești la un parchet masiv, evident mai costisitor. Cel mai indicat este să alegi o plinta decorativa alba.

De asemenea, nu poți sări niște etape ale organizării. E în zadar să cumperi mobilierul dacă încă nu te-ai decis asupra parchetului sau să achiziționezi un electrocasnic și să descoperi că instalația electrică nu poate suporta consumul de energie. Într-o amenajare lucrurile se pot combina - poți opta pentru elemente mai ieftine acolo unde este posibil pentru a te putea încadra într-un buget ce implică achiziționarea altor obiecte de calitate, mai importante.

Cel mai simplu mod de a determina cãt te costă o lucrare de amenajare interioară este ca tu să îţi stabileşti bugetul în care ţi-ai dori să te încadrezi. Pentru acesta va trebui să ai în vedere următoarele:

  • Amenajarea și eventualele autorizații, în cazul în care trebuie să modifici spațiile locuinței
  • Materialele și dotările necesare pentru instalațiile sanitare, termică și electrică; finisaje și tâmplărie
  • Manopera instalațiilor, finisajelor și tâmplăriei
  • Mobila și corpurile de iluminat împreună cu montajul acestora
  • Cumpărarea decorațiunilor și necesitatea montării unora dintre elemente precum draperiile, profilele decorative sau mocheta
  • Retușuri după instalarea mobilei

Dacă ai nevoie doar de o reamenajare a locuinței trebuie să știi exact ce ți-ai dori să păstrezi din forma deja existentă, fie că îți dorești doar o nouă zugrăveală sau vrei să schimbi cu totul finisajele și mobilierul. Este o diferență evidentă de buget. De asemenea, nu uita să ții cont în stabilirea bugetului de o eventuală mutare temporară, căci nu vei putea locui într-un șantier.

Cât costă un designer de interior și cu ce te ajută de fapt

Ce pași este indicat să parcurgi înainte de a apela la un designer de interior?

Pe lângă stabilirea unui buget în care îți dorești să te încadrezi cu proiectul de amenajare, este bine să ai în minte sau chiar notat pe un panou de idei ce îți dorești de la viitorul cămin.

  • Ai grijă să precizezi designerului ce pasiuni ai și care sunt activitățile tale zilnice pentru a-ți putea crea un spațiu care să te reprezinte. Fie că ești un gurmand căruia îi place să gătească, deci vei avea nevoie de o bucătărie separată de restul casei, ori poate visezi la un living mare, în care să îți primești musafirii, deci vei avea nevoie de o canapea suficient de încăpătoare sau poate ai copii mici care au nevoie de loc de joacă și bălăcit, drept pentru care o cameră atent împărțită și o cadă în baie sunt necesare.
  • De asemenea, asigură-te că designerul îți cunoaște culorile preferate și oferă-i drept exemplu câteva poze cu locuri și amenajări pe placul tău.

Toate acestea vor duce la un rezultat final pe placul tău, realizat conform necesităților și pasiunilor tale. Pe scurt, un spațiu care să te reprezinte.

Cât costă serviciile unui designer de interior?

După ce ai stabilit bugetul și ți-ai format un plan de idei, poți lua legătura cu un designer de interior pentru a stabili o primă întâlnire. În general fiecare specialist are stilul său propriu de lucru, însă în linii mari etapele sunt aceleași.

  • În primă fază, designerul va avea o primă discuție pe baza planurilor casei și a unor imagini din locuință. Astfel va putea să caute soluții la care tu nici nu te-ai fi gândit, precum extinderea unei camere sau desfințarea unei uși și înlocuirea sa cu una culisantă. Această primă consultație în care tu îți expui dorințele, iar designerul îți propune deja câteva soluții este una contra cost. În general, o astfel de ședință costă între 100 și 200 de euro pe oră.

Ulterior acestei etape vor urma o serie de servicii cu care designerul de interior te va ajuta:

  1. Proiectarea (realizată pe baza măsurătorilor făcute la fața locului de către designer sau echipa cu care lucrează)
  2. Recomandările și selecția produselor (unde te poate implica, la cumpărături, sau nu)
  3. Implementarea proiectului și urmărirea șantierului

Pentru a putea estima un buget este nevoie de stabilirea printr-un contract de prestări servicii pentru care dintre cele trei etape optezi. Poți alege doar proiectarea pentru ca apoi să te ocupi singur de alegerea produselor sau îți dorești să realizezi întreaga amenajare cu propria echipă de meșteri. Designerul îți poate recomanda o echipă pentru șantier cu care lucrează, dar cu care va trebui să închei un contract separat, pentru execuție.

Ce presupune etapa proiectării?

Acesta este pasul de la care pornește întreaga lucrare. Designerul va începe cu partea practică (compartimentarea locuinței, poziționarea dotărilor - electrocasnice și mobilier), iar apoi va trece la zona artistică a culorilor și materialelor. Unii designeri optează pentru transpunerea ideilor sub forma randărilor (care sunt mult mai laborioase și nu ajungă să fie atât de apreciate de client în ciuda efortului depus de specialist) sau prin panouri de idei și schițe (care redau mai clar culorile, stilul și pot conține chiar mostre de material.

Câți bani vei aloca designerului de interior?

În realizarea planurilor, specialistul va ține cont de bugetul tău și va veni cu propuneri care să îmbine designul gândit și produsele cele mai apropiate, care se încadrează în suma stabilită. Proiectarea este etapa în care se pot face ajustările necesare, dar și momentul în care este nevoie să răsplătești munca designerului.

Majoritatea vor percepe o sumă în avans, ce reprezintă aproximativ 50-70% din efortul depus pentru proiect. Costul proiectului de amenajare interioară cuprinde timpul petrecut pe proiect și alte servicii, precum selecția produselor din magazine, raportat la suprafața ce urmează a fi amenajată.

În general se percep tarife pe metru pătrat, iar tarifele se încadrează între 25-50 euro/m pătrat. Există și variante sub 25 euro, însă acestea nu pot ține cont de bugetul tău, ci sunt doar idei de compartimentare în linii mari, ce culori și materiale ai putea folosi și cum să așezi mobilierul.

Alți designeri percep un tarif pe oră, iar acesta variază între 80-250 euro/oră. În astfel de cazuri pot fi implicați mai mulți specialiști, poate fi vorba de un proiect complex sau vei remunera experiența specialistului.

Cât costă un designer de interior și cu ce te ajută de fapt

De ce să apelezi la un designer de interior?

În primul rând, cu ajutorul unui designer vei putea avea o amenajare ca în paginile unei reviste de profil, o amenajare originală (dacă asta îți dorești). Un designer îți propune soluții care pot fi realizate de furnizorii locali. Spre exemplu, propunerea unui perete vedetă realizat cu profile decorative realizate pe baza proiectului acestuia.

Parcurgând toate aceste etape probabil că realizezi cât de multe lucruri trebuie avute în vedere atunci când îți dorești să amenajezi o locuință, iar un designer este cu siguranță mult mai pregătit să te sfătuiască și să îți conceapă un plan, dat fiind faptul că aceasta este meseria lui. Tu scapi de încărcătura de informații de care ar trebui să ții cont și privești întregul proiect mai relaxat.

De asemenea, având în vedere că pornești de la un buget stabilit, doar un specialist va știi să te sfătuiască ce produse pot fi achiziționate astfel încât să nu faci rabat de la calitate și funcționalitate, dar nici să nu cheltuiești mai mult decât ți-ai propus.

Esențial, serviciile unui designer de interior te vor scuti în primul rând de timp petrecut cu planificarea, alegerea produselor, rămânând ca tu să te ocupi de asigurarea bugetului.

Indiferent de varianta pentru care optezi, un specialist va fi întotdeauna persoana care să îți asigure un grad de relaxare chiar și în cazul unei amenajări de locuință, îți va oferi soluții pliate pe nevoie și pasiunile tale, dar mai cu seamă care să se încadreze în bugetul tău. La final, tu doar adu-ți bagajele.

Care sunt principalele tipuri de intervenții estetice de pe site-ul drcalu.com?...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x