Obiceiul de a spăla carnea a fost preluat de majoritatea gospodinelor, indiferent dacă este un adevăr sau un mit. Însă, se pare că acest subiect a creat controverse în rândul chefilor celebri, care se întreabă dacă este sănătos acest obicei. Iată care e răspunsul oferit de experți.
Este bine sau nu să clătim carnea de pui înainte să o gătim. Ce răspund experții
Potrivit unui raport al experților din Departamentul Agriculturii al Statelor Unite ale Americii și al Universității de Stat din Carolina de Nord, carnea de pui nu ar trebui spălată, deoarece crește riscul de intoxicație alimentară, citat de Digi World.
Carnea de pui poate fi contaminată cu bacterii precum Salmonella, Campylobacter și Clostridium perfringens și se pare că în momentul în care carnea se gătește pe foc, acestea sunt distruse în mod natural. În schimb, dacă alegem să spălăm bucata de carne, putem crește riscul ca aceste bacterii să ajungă pe ustensilele din bucătărie, precum tocător, chiuvetă, cuțit ori alte obiecte folosite:
„Chiar și atunci când consumatorii consideră că au curățat eficient chiuveta după spălarea cărnii de pasăre, acest studiu arată că bacteriile se pot răspândi cu ușurință pe alte suprafețe și alimente”, a explicat secretarul adjunct al USDA, pentru securitatea alimentelor Mindy Brashears, citat de aceeași sursă.
Experții recomandă să folosim un tocător separat pentru carnea de pui
Oamenii de știință au realizat acest studiu pe 300 de persoane, pe care le-au împărțit în două grupe și le-au cerut să pregătească pulpe de pui și salată, potrivit aceleași surse citate mai sus. Unui grup i-a cerut să gătească puiul în condiții de siguranță, fără să îl spele înainte, în timp ce al doilea grup a primit provocarea fără reguli. Se pare că persoanele din al doilea grup au ales să spele carnea.
Experții au constatat că 26 la sută dintre persoanele care au ales să spele carnea au avut E.Coli în salată, spre deosebire de 20 la sută, în cazul celor care nu au spălat puiul, potrivit aceleași surse.
Așadar, experții recomandă să nu mai spălăm carnea de pui înainte de a o găti, deoarece acest obicei poate duce la răspândirea bacteriei Campylobacter, care reprezintă cea mai comună formă de intoxicație alimentară din Marea Britanie. Se pare că majoritatea cazurilor provin de la păsările de curte, iar simptomele includ diaree, dureri de stomac, crampe, febră și starea generală de rău:
„Spălatul cărnii crude de pui este o practică comună[...] Le recomandăm oamenilor să nu o mai spele și încercăm să îi facem pe aceștia să conștientizeze riscul bacteriei campylobacter[...] Campylobacter este o problema serioasă. Această poate cauza boli serioase și chiar și moartea", a atras atenția Catherine Brown, director executiv la Food Standards Agency din Marea Britanie.
În plus, experții recomandă ca bucata de carne să fie pregătită după alte alimente și să fie folosit un tocător special destinat doar pentru carnea crudă. De asemenea, experții susțin că înainte de a pregăti carnea, ar trebui să ne spălăm mâinile cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde.
Cu ce poți curăța surplusul de lipici atunci când acesta se lipește de mâini. Trucuri utile pentru îndepărtarea produsul...